Strömstad – en klassiker

Publicerad: 2024-08-22
FHC HERR
Gemyt, bra matcher och grym miljö lockar Frölunda, Färjestad och Leksand till norra Bohuslän år efter år.

Det som började lite försiktigt med två lag 2014 (Växjö och Färjestad) har med åren växt ut till ett välkommet avbrott i försäsongslunken, en tradition som såväl spelare, ledare och publik vet att uppskatta. Lyssna bara på Nicklas Lasu:

- En bra kickstart på säsongen mot bra motstånd. Och en bra helg för hela laget. Det blir tre dagar teambuildning och är solen framme är miljön grym. Arrangören ser till att vi har det bra och vi vet vad vi får: bra mat, bra faciliteter och bra matcher.

Just matcherna, gemytet och möjligheten för de deltagande lagen att vara på ett och samma ställe under några dagar var själva visionen för Strömstad Hockey Classic när entreprenören Daniel Olofsson lanserade turneringen för elva år sedan. Växjö försvann visserligen redan efter premiären och istället ett tre-lagsrace som sedan 2015 gett turneringen sin prägel och patina: Frölunda, Färjestad och Leksand.

Ärkerivalernas relativa närhet till Strömstad legitimerar deras deltagande. Leksand är kvalificerat av helt andra skäl, dalaklubben är Daniel Olofssons favoritlag.

Med den trion på plats har Strömstad Hockey Classic rullat på år efter år, trots pandemi och flytt till Halden 2022 på grund av ett ammoniakläckage i ishallen i Skee, Lionshov, och lever verkligen upp till satt namn. Att det dessutom finns en buckla att lyfta är inte helt oviktigt i sammanhanget.

- Det blir ett snäpp till, säger Nicklas Lasu och utvecklar:

- I den första försäsongsmatchen handlar det om att komma in i situationer och närkamper. Och att få ihop huvud, händer och fötter. I Strömstad blir kraven högre, såväl individuellt som för laget.

I fredags i förra veckan spelade Frölunda sin första försäsongsmatch mot Rögle i Kungsbacka ishall – det blev vinst med 4-1 och två tvåmålsskyttar, Isac Heens och Linus Weissbach.

En efterlängtad och nyttig match menar Nicklas Lasu, men drar inga större slutsatser av den:

- Det var intressant att se hur våra nya spelare såg ut. För att bara nämna en, norrmannen (Tobias Normann) gjorde ett bra intryck. Han gör några riktigt bra räddningar och var involverad i försvarsspelet. Det var kul att se och höra honom.

Spelprogram Strömstad Hockey Classic

Torsdag 22 augusti: Leksand-Färjestad, Lionshov (Skee), 19.00.

Fredag 23 augusti: Frölunda-Leksand, Lionshov (Skee), 19.00.

Lördag 24 augusti: Frölunda-Färjestad, Lionshov (Skee), 16.00.

Biljetter till matcherna går att köpa på den här länken:

https://www.eventim-light.com/se/a/647dfc52ec4f365afc44f1da

Strömstad Hockey Classic går att streama på Expressen-TV.

Segrare Strömstad Hockey Classic

2014: Växjö.

2015: Färjestad.

2016: Frölunda.

2017: Leksand.

2018: Färjestad.

2019: Frölunda.

2020: Frölunda.

2021: Frölunda.

2022: Färjestad. (Halden)

2023: Färjestad.

2024: ?

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS