Seger i SDHL-premiären

Publicerad: 2023-09-24
FHC DAM
Frölunda HC OT-besegrade SDE i SDHL-premiären, 3-2.

När Frölundaborg öppnade portarna denna söndagseftermiddag skulle, för första gången i historien, en SDHL-match spelas med Frölunda HC som ett av lagen. Säsongspremiären mot SDE Hockey blev tidigt en uppförsbacke för de rödklädda värdarna, för redan efter 23 sekunder visades Stephanie Neatby ut för tripping och drygt två minuter senare - i efterdyningarna av powerplayet - snodde gästernas Michelle Löwenhielm pucken, skrinnade sig fri och överlistade Stephanie Neatby med ett kliniskt avslut för 1-0 och Frölundaunderläge direkt.

Spelmässigt hade Frölunda en riktigt skakig start där premiärnerverna var så pass tydliga att de stundtals såg ut att sitta utanpå både utrustning och rödfärgad dräkt. Gästerna hade inga större problem att diktera tempot och vaskade fram flera stora möjligheter, där Stephanie Neatbys fenomenala målvaktsspel utmärkte sig och gav resten av laget möjlighet och tid att växa in i kostymen. Allt eftersom tiden gick så växte också Frölunda in i det och under inledningsperiodens slutskede kom så första chansen i powerplay - och första målet.

Kaitlyn Yearwood lade över pucken till Sarah-Ève Coutu-Godbout som, ifrån höger, drog till direkt och fick se nätet rassla till för 1-1 och Frölundas första mål någonsin i SDHL.

Premiärseger

Det var fortsatt SDE som under stora delar av andra styrde och emellanåt sårade Frölundas försvar, men utan att få någon egentlig utdelning av det och när lagen skrinnade ut för den tredje perioden så var det ett Frölunda som tog tag i stafettpinnen, som var betydligt mer rejäla och skapade allt fler riktigt fina målchanser. Till sist kom också utdelningen, när Hanna Olsson, ifrån vänster, avlossade ett suveränt avslut som satt i främre kryss och satte Frölunda i en 2-1-ledning - med drygt halva den tredje perioden kvar att spela.

Frölunda gjorde mycket bra i ledningen, skapade ett par lägen för att utöka ledningen men när dryga minuten återstod av den tredje perioden fick Michelle Löwenhielm en fri yta i slottet och visade upp sin fina avslutskvalité ånyo och prickade in 2-2 - och tvingade matchen till förlängning.

I förlängningen tog Frölunda större och större kommando och när Lindsay Agnew fick ett friläge tvingade hon fram en retur, som Emilia Vesa slängde sig fram på och skickade in pucken vilket innebar 3-2 och seger i SDHL-premiären.

- Den satt fint den pucken, kul att göra det målet framför supportrarna på kortsidan, kommenterade Hanna Olsson efter slutsignalen.

- Vi kom ut lite krampaktigt men kom in i det mer under matchen och visade att vi är ett vältränat lag. Man drar inte jättestora växlar av första matchen så här, men viktigt för självförtroendet att få en bra start, avslutade Hanna.

På onsdag spelas nästa match, även då på hemmaplan. Vi möter AIK och biljetter hittar du här.