Från guld till…

Publicerad: 2024-08-29
FHC DAM
Damjuniorlaget börjar en ny säsong på topp och vart tar man vägen därifrån?

I slutet av mars vann Frölunda SM-guld för damjuniorer efter en rafflande final mot AIK. Snabbt marscherat för ett lag som bara funnits i en säsong och en bra start på en ny karriär för unge coachen Karin Svedberg.

Med ett knappt halvårs distans till bucklan och en ny säsong i sikte sitter 28-årige Svedberg med en riktigt bra hand – 19 spelare i truppen var med redan guldsäsongen.

- Det är klart att det var jättekul att vinna, men det var en bonus. Den övergripande målsättningen för vår verksamhet är att utbilda och utveckla spelare, säger hon och tongångarna är välbekanta.

I en annan artikel och för bara några dagar sedan pratade killarnas Academy-ansvarige Kristoffer Martin i precis samma termer och Karin Svedberg poängterar att tänk och målbild är exakt desamma på tjejsidan:

- Vi skall fokusera vårt intag till Hockeygymnasiet (HG) på vårt närområde och på lite sikt strävar vi också efter 50 procent från vår egen akademi i A-laget.

Låt oss backa bandet lite.

Hösten 2021 startade Frölunda HC tillsammans med Katrinelundsgymnasiet Göteborgs första HG för tjejer – åtta tjejer blev antagna.

Året efter var de 18, år tre 23 och den nyss inledda säsongen går 25 tjejer på HG.

Tryck in ett damlag från säsongen 2022/2023 och en hockeyskola för tjejer från 2017 och du har hela paletten dam- och tjej-lag i Frölunda säsongen 2024/2025.

- Den satsning Frölunda gjort är jätteviktig för tjejhockeyn i regionen, nu behöver ju ingen flytta för att gå på HG. Med ett damlag har vi hela kedjan av lag från de allra yngsta till ett A-lag att sträva mot, säger Karin Svedberg och hon om någon borde ju veta.

Som hockeyspelande tjej valsande hon runt i ett flertal klubbar i Göteborg innan hon avslutade den aktiva karriären med en säsong i Frölunda (2022/2023). Parallellt med NDHL-hockey fick hon möjligheten att bli assisterande tränare för Göteborgs TV-puckslag och därifrån var steget till Frölundas damjuniorlag inte särskilt långt.

- Jag älskar hockey och gillar att lära ut, så det var ganska naturligt för mig att hoppa på det uppdraget. Jag visste redan som ung att jag ville jobba inom hockeyn och helst i Frölunda, det är min klubb, förklarar Svedberg som till och med bytte studiespår för att skaffa sig de optimala förutsättningarna:

- Jag hoppade av dietistprogrammet och pluggar istället idrottsvetenskap på universitetet.

Men tillbaka till själva anledningen till den här artikeln, det uppenbara faktumet att Frölundas damjuniorlag vann SM-guld sin första säsong med en helt färsk tränare – vart tar man vägen därifrån?

- Vi vill fortsätta ta steg och det känns ju rätt tryggt att kunna göra det med i stort sett samma trupp som förra säsongen. Vi vill lära våra spelare att träna hårt och har lagt fokus på fysen. Och vi tränar på att tävla - vår hockey bygger ju på aggressivitet, hård press och att vi åker mycket skridsko, förklarar Karin Svedberg som faktiskt kunde haft ännu bättre material att arbeta med, ytterligare åtta juniorer spelar i damlaget:

- De tillhör A-laget, så det är ju inga jag räknar med, men de är ju med på våra HG-pass och sätter nivån där.

Karin Svedberg

Ålder: 28 år.

Sysselsättning: Coach Frölundas damjuniorer och universitetsstudier, idrottsvetenskap.

Klubbar: Göteborgs IK, Hisingens IK, Augsburg University, Göteborg HC, Trollhättefallens HC, Hovås HC, Frölunda HC.

Klubbar som coach: Frölunda HC J20, Göteborg TV-pucken.

Meriter: SM-guld 2024.

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS