Sent avgörande

Publicerad: 2024-04-10
FHC HERR
Det satt hårt inne, väldigt hårt - men Frölunda HC knep den tredje semin och reducerade till 1-2 i matcher.

Frölunda HC var mer eller mindre piskat att plocka en seger när semifinalserien mot Skellefteå AIK vände hem till Göteborg för den första av två raka matcher i Scandinavium - med ett 0-2-underläge i matcher i bagaget. För inte finns det ett säkrare vårtecken än när "aldrig förr har ett lag i Sverige vänt ett 0-3-underläge till avancemang"-retoriken är närvarande.

Den tredje semin var en något märklig historia på många sätt och innehöll en matchbild som var något svår att greppa. Det var ett Frölunda som hade en framåtlutad approach från start, ville framåt och gick hårt för att utmana Gustaf Lindvall i gästernas målbur och chanserna för en hemmaledning var många och vid flertalet tillfällen stora. Kanske allra mest under en avvaktande Skellefteåutvisning, när Lindvall trodde spelet var avblåst och åkte ut mot sarghörnet medan Frölunda gick till attack och avlossade ett slagskott ifrån mittzon - men på ett nästan mirakulöst sett hann tillbaka till målburen, slängde sig och räddade pucken i luften med klubban.

Numerärt överläge kunde avgjort

Frölundas spel i numerärt överläge har hittills under slutspelet inte varit en fröjd att bevittna för VF-anhängaren och i den tredje semifinalen blev det tyvärr inte bättre, utan skulle denna afton snarare ha negativt inflytande för hemmalagets del. Under den andra periodens första nio minuter spelades sex av dem med en Skellefteåspelare i utvisningsbåset, men inte fler än fyra gånger förmådde Frölunda att få pucken på Lindvall - och en stor frustration växte fram på såväl is som läktare.

Den här matchen skulle länge stå och väga åt alla håll och kanter där den tredje perioden blev en gastkramande historia, för gästande Skellefteå tog ett allt starkare grepp om matchen, etablerade mer tryck och framför allt - skapade enorma möjligheter för ett sent ledningsmål. Men Lars Johansson hade bestämt sig, här skulle ingen puck förbi.

Istället gick Frölunda på ett av få motangrepp, Tom Nilsson fick ett fint läge i slottet, prickade in 1-0-pucken när två minuter återstod av den tredje perioden och fixade en sen, viktig seger. För i slutsekunderna fastställde Max Friberg slutresultatet 2-0 i tom bur och säkrade en reducering i matchserien till 1-2 i matcher.

- Rackarns vad vi var illa ute i den tredje, som upptryckta mot repen i en boxningsring, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:

- Tycker inte vi hittade modet som behövdes där och då för att vinna matchen, vi spelade snarare Skellefteå i händerna. Men vi har Lasse i mål som är helt magisk och vi har Tom som inte gör annat än mål. Otroligt skönt att vi kan vinna den här matchen!

- Vi drabbades av en enorm frustration på grund av vårt powerplay, det förstörde mycket för oss. Fem mot fem så tycker jag vi spelade bra under den första halvan av matchen, men det var tydligt hur våra powerplay-spelare tappade. Det här var en bra läxa, det finns lite vi behöver rätta till inför fredag, avslutade Roger.