Tre nya poäng – Frölunda kliver upp på fjärdeplatsen

Publicerad: 2024-02-14
FHC DAM
Frölunda kliver upp på fjärdeplatsen, med tre omgångar kvar att spela, efter klar en seger över AIK på bortais.
– Såklart det är skönt. Alltid skönt med en vinst, säger Sofie Lundin efter 4-1-segern.

Frölunda kopplade direkt greppet om matchen mot AIK och höll den en bra bit in på första perioden. Men trots trycket mot hemmalagets mål fick man ingen utdelning. Istället kom matchbilden att skifta något när två utvisningar på raken för Frölunda släppte in AIK i matchen.

Stockholmarna som för det mesta jagat puck och jobbat i defensiven fick nu chansen att etablera spel i FHC:s zon  och gjorde så. Men trots att man hade större delen av spelet både under powerplay-perioderna och minuterna efter så var det Frölunda som såg till att vända det hela på nytt.

Två mål inom loppet av 40 sekunder och FHC var åter i förarsätet.

Michelle Karvinen var det som spräckte nollan när hennes soloräd genom AIK-försvaret slutade med att pucken låg i nätmaskorna. Karvinens 20:e mål för säsongen.
När hon bara några sekunder senare fick pucken levererad av Andrea Dalen, som stod för ett gediget förarbete, kunde Frölundakaptenen peta in sitt 21:e mål för säsongen.

– Vi fick lite snurr på dom och utnyttjade ytorna. Jag tycker vi lirar puck bra och det blir svårt för målvakten, säger Andrea Dalen som stod för assisten på båda målen i första perioden.

Övertaget i andra

Den andra perioden fick AIK börja med en man mer, eller rättare sagt fortsätta det powerplay som inleddes i slutminuten av första perioden.
Men AIK lyckades inte få kontroll på sitt spel och Frölunda kunde istället relativt enkelt spela av den minut som återstod av utvisningen.

Och just utvisningar skulle det komma fler av i mittenperioden. Något som kanske också kom att bli fällande för bottenlaget från Stockholm.

Frölunda fick sitt första PP tidigt i perioden och spenderade de två minuterna i offensiven, men det utan någon framgång målmässigt. Men man behöll sitt tryck mot AIK-målet och några minuter senare satt kvällens tredje puck i nät.

Den här gången genom Liliane Perralut som via backhand skickade in 3-0.

Kvällens fjärde mål skulle komma även det i andra perioden.

AIK drog på sig en ny utvisning, övertaget blev kortvarigt för FHC och bara 20 sekunder senare väntade spel fyra mot fyra. Men när AIK drog på sig ytterligare en tvåminutare (30 sekunder efter den första) öppnade ytorna upp sig i spel tre mot fyra. Då var Felizia Wikner Zienkiewicz snabb att utnyttja siutationen.
Ledning 4-0 stod sig perioden ut och de knappt nio minuter som återstod av mittenperioden avklarades snabbt i ett spel med väldigt få avblåsningar.

Nollan spräckt – efter elva perioder

AIK inledde den tredjeperioden med att direkt skaffa sig ett läge för reducering, men Maja Helge mellan stolparna för Frölunda såg till att hålla sin nolla intakt.

Efter ännu en FHC-utvisning, som man enkelt städade av, följde en AIK-utvisning. Där var Frölunda inte långt undan att utöka sin ledning när det uppstod en tilltrasslad situation framför kassen i samma sekund som AIK blev fulltaliga. Men hemmalaget lyckades efter många om och men få bort pucken, och Stockholmarna vände på spelet. Då kom reduceringen.

AIK:s Felicia Levin fann en lucka över Helges axel när hon spräckte nollan. En nolla som förblev intakt mot AIK i lite över elva perioder.

Några fler mål blev det inte i matchen och Frölunda vänder hem från Stockholm med tre nya, och riktigt viktiga, poäng.

Seger mot AIK innebär att FHC går upp på fjärdeplatsen, med en poäng mer än Djurgården. Nu väntar just Djurgården på fredag, det lag som man tampas mot om den åtråvärda fjärdeplatsen för att få hemmafördel i kvartsfinalspelet.

– Såklart det är skönt, det är alltid skönt med en vinst. Sen tycker jag inte vi riktigt kommer upp i det spelet vi kan. Men tre poäng är alltid tre poäng. Vi har ett slutspel framför oss och vi vill sätta vår standard, sen tycker jag inte riktigt vi gör det idag, säger Sofie Lundin efter 4-1-segern.