Max Friberg söker sin egen stil

Publicerad: 2024-02-01
FHC HERR
Max Friberg, 31, är en rutinerad hockeyspelare. Men jämfört med företrädaren som lagkapten har han inte varit med så länge. 
När Joel Lundqvist, 41, efter 14 säsonger som kapten lämnade Frölunda fanns ett par extremt stora kaptensskridskor att fylla. 
Med 14 matcher kvar av grundserien ser Max Friberg väldigt bekväm ut i sin nya huvudroll.
I den här artikeln har Frölundas fristående krönikör Stefan Nilsson träffat Max Friberg.

När Max Friberg kvitterade till 1–1 mot MoDo i tisdags slog han sitt eget poängrekord i SHL eller elitserien som det hette när han som ung talang gjorde två säsonger i Timrå. Målet var hans elfte den här säsongen, tillsammans med 19 assist är noteringen 30 poäng på 38 matcher. Bäst i laget, tia i hela serien. Något som på sätt och viss sticker ut ännu mer är att den nye lagkaptenen på 38 matcher bara har dragit på sig en enda utvisning på två minuter. Trots ett mycket intensivt och tufft spelsätt.

Att han har satt personligt poängrekord kan vara ett sätt att mäta att Max Friberg steppade upp när han fick ett C på bröstet. Med 14 matcher kvar finns dessutom Joel Lundqvists bästa notering från guldsäsongen 2015/2016 inom räckhåll. Då noterade Joel 19 både i mål- och assistkolumnen och landade på 38 poäng. 

Men Max Fribergs ledarskap handlar inte i första hand om att göra flest poäng, den positionen är egentligen vikt för Jere Innala eller Malte Strömwall som fortfarande inte visat upp förväntat målskytte. Det var framförallt för andra egenskaper han blev vald att efterträda Joel Lundqvist.

Alltid tagit ansvar

Efter en träning i Frölundaborg tog jag chansen att prata en stund med Frölundas senaste lagkapten om hans roll.

Kände du som vi på läktaren att det var stora skridskor att fylla när Joel slutade?

– Visst kände jag det. Joel var ju en fantastisk kapten. Sen jag blev kapten har jag fått en större förståelse för allting han gjorde. Men i grund och botten är det ganska likt som jag jobbade innan. Jag har till exempel alltid försökt att ta ansvar, säger Max.

– Nu känner jag ett större ansvar för resultaten, hur vi presterar och agerar. Tidigare har jag väl mer sett till att göra rätt saker själv och kanske i kedjan. Nu känner jag mig mer involverad i helheten, jag vill att det ska se bra ut överallt. Jag är lite mer engagerad i allting. Det gäller både det känslomässiga och att jag är mer i aktiv i beslut och vad vi ska göra för att ta steg framåt.

Har du vid något tillfälle hört av dig till Joel för att få råd?

– Nej, det har jag inte gjort. Men vi ses ibland. Han är här lite grann och vi sms:ar ibland, men då handlar det inte alltid om hockey. Jag försöker utmana mig själv och hitta min väg framåt. Sen tror jag att Joel hade svarat direkt om jag hade ringt och undrat över någonting. Tanken fanns där när vi inte fick det att stämma i höstas. Men på något vis var det bara att ge det ett försök att lösa det tillsammans i laget. Och vi är en bra kaptensgrupp med Christian Folin, Nicklas Lasu och Henrik Tömmernes, säger Max.

– Sen gäller det att respektera att Joel tog beslutet att lägga av och ge honom tiden att komma ifrån det här. Sen kommer vi säkert framöver att diskutera massor med honom. Det tror jag. Men än så länge har jag försökt att lösa utmaningarna tillsammans med de andra kaptenerna.

Även om jag inte var med i omklädningsrummet vet jag att Joel kunde blir svart i ögonen när det inte gick som det var tänkt på isen. Kan du bli lika arg?

– Jo, jag kan bli ganska arg. Jag är engagerad hela tiden, både på isen och i omklädningsrummet. Men Joel hade en jäkla pondus när han sa någonting. Framförallt när han höjde rösten, då var det allvar. Jag tror att det är en väg dit. Sen känner jag absolut inte att folk inte lyssnar på mig. Men det Joel hade förtjänar man över tid. Han gjorde ett väldigt bra jobb under många år som kapten. Det är inget som bara kommer så där, säger Max.

Kapten och poängkung

Perfektionisten Joel Lundqvist var engagerad i mycket runt laget, exempelvis resandet till bortamatcher. Han hade vetorätt när det exempelvis skulle bestämmas hur lång tid resan beräknades ta. Några dåligt synkade trafikljus i Linköping vid tidigare besök kunde få Joel att peta in några extra minuter i resplanen för att komma inte komma för sent nästa gång.

Är du likadan?

– Jag håller väl lite koll. Men där finns en mall som det egentligen bara är att följa, svarar han.

Händer det att du tar ett snack med lagkamrater för att kolla hur de mår?

– Jo, det gör det väl. Men det gjorde jag även innan jag blev lagkapten. Det är kanske ett karaktärsdrag, något som bidrog till att jag blev lagkapten, säger han.

Med Max Friberg som lagkapten och poängkung är nu Frölunda inne i slutspurten av den extremt jämna grundserien där det bara skiljer fem poäng mellan trean och åttan. Inför kvällens match mot Leksand ligger Frölunda sexa, en poäng bakom dalkarlarna.

Frölunda har under de senaste tio omgångarna haft seriens bästa form, vilket få såg komma i höstas när insatserna pendlade väldigt mycket upp och ner.

– Jag tycker att det hela tiden har varit en starkt grupp med spelare som gillar varandra. Men nu har vi fått de här bitarna som gör att vi känner oss mer stabila i hur vi spelar. Grunden är på något vis mycket bättre än den vi började med, det finns en lägstanivå som är mycket högre än i höstas. Det ligger mycket jobb bakom. Vi har jobbat ute på isen och vi har jobbat där inne och pratat och diskuterat om vad vi förväntar oss från varandra, säger lagkapten Friberg. 

Leksand ikväll

Det är idag den 1 februari och ikväll möter Frölunda HC Leksand hemma i Scandinavium. Det är redan över 10 000 biljetter sålda så skynda dig att hitta din biljett innan det tar slut. Biljetter till matchen köper du genom att klicka här.

Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS