Seger hemma mot Leksand

Publicerad: 2023-09-16
Frölunda HC besegrade Leksands IF med 5-2 inför slutsålda läktare i hemmapremiären.

Hemmapremiär i SHL, lördag eftermiddag och Leksands IF på besök är tre faktorer som nästan per automatik innebär hög publiksiffra och festligheter i Scandinavium - och Frölunda HC inledde riktigt skarpt i matchens första byten med hög energi och full fart mot Leksandskassen.
Knappt halvvägs in i den första perioden kom - precis som i premiären borta mot Timrå IK i torsdags - en rejäl kalldusch där Leksand öppnade målskyttet - i spel fyra mot fem. Frölunda hade ett fem minuter långt powerplay - varav två i spel fem mot tre - utan att riktigt utmana Mantas Armalis i bortamålet och en del forcering på såväl is som läktare började uppdagas.

Men en frejdig andraperiod öppnade matchbilden markant och det gav Frölunda en stor väg in i matchen. Allt eftersom att Frölundas tryck och press blev hårdare kom också utdelningen. Med sex minuter spelat av mittakten avlossade Christian Folin ett skott ifrån blålinjen som via Carl Klingbergs knäveck och en Leksandsklubba styrdes in till 1-1 bakom en chanslös Armalis.
Några minuter senare hittade Linus Högberg namne Nässén med en fenomenal passning och fick en andraassist som belöning - efter att Nässén brutit sig in på kasse och tvingat fram en retur som Isac Born petade in till 2-1.

Leksand svarade genom 2-2 av Marek Hrivík inom loppet av en knapp minut, men innan den andra perioden var till ända så skulle Max Friberg - med ett högkvalitativt handledsavslut - åter sätta Frölunda i förarsätet och såg till att hemmalaget hade en 3-2-ledning inför den tredje perioden.

Tre tvåmålsskyttar

Frölunda körde slut på Leksand i den tredje perioden och såg till att det aldrig skulle bli match av det här igen. Dryga minuten in petade Carl Klingberg in en lös puck bakom Armalis (i spel fem mot fyra) och knappt halvvägs in i den tredje skulle även Max Friberg bli tvåmålsskytt när han fastställde slutresultatet 5-2 med en skarvning på en isare från Henrik Tömmernes.

- Det här var en otroligt skön vinst, men det var tungt att spela. Jag behöver nog en tid för att vänja mig med att spela i Scandinavium igen, pustade Carl Klingberg ut i TV4 efter slutsignalen.

- Jag får rysningar över hela kroppen av att spela här, det är många i laget som tycker det är spännande och kul och det syntes rätt tydligt i den första perioden där vi var väldigt krampaktiga. När vi väl fick det ur luften så släppte det, sade Carl.