Förlust i Stockholm – femte avgörande på fredag

Publicerad: 2024-02-28
FHC DAM
Frölunda stod åter för en stark upphämtning i tredje perioden, men den här gången räckte man inte till i förlängningen.
Nu väntar en femte avgörande match på fredag för att avgöra om Frölunda eller Djurgården tar sig till semifinal.

Med 2-1 i matcher i kvartsfinalsserien mot Djurgården kom Frölunda till match 4 i Stockholm med chans att ta sig till semifinal. Och ännu en gång krävdes fyra perioder för att skilja lagen åt.

Till skillnad från de tidigare kvartsfinalerna var det Frölunda som öppnade piggt i den första perioden, genom att direkt sätta press på Djurgården.

Men en FHC-utvisning fem minuter in i matchen ändrade förutsättningarna.

Med 25 sekunder kvar av Matilda Nilssons utvisning, som Frölunda effektivt spelat av tiden på så fort man jobbat åt sig pucken i defensiven, öppnade det sig en lucka vid Stephanie Neatbys högra stolpe och Djurgården kunde peta in 1-0.

Stockholmarna behöll sitt övertag när Frölunda åter blev fulltaliga och nu var det Djurgården som styrde matchbilden.

Frölunda lyckades spela in sig på nytt mot slutet och snabbt var det ett böljande spel som utspelade sig i Stora mossen, och till slut skulle utdelningen komma.

Matilda Nilsson snodde åt sig pucken i defensiven och hittade direkt Michelle Karvinen som hade stuckigt, och på friläget var Frölundakaptenen lika het som i måndagens möte. Pucken skickades distinkt in till 1-1, med fem minuter kvar av perioden.

Frölunda hade möjligheten att skaka om ytterligare när man fick spela en man mer i slutet av perioden. Men powerplay fortsatte gå trögt, som det gjort under hela i slutspelet, och inte heller på det åttonde försöket ville det sig för FHC.

Tiden tickade ut och ställningen stod sig.

- Jag tycker vi spelar bättre nu än vi har gjort alla andra matcher i första perioden. Vi är bra på att hålla dom på utsidan, även om vi ibland slarvar till men jag tycker vi kan vara hyfsat nöjda. Sen klart att det finns mycket att jobba på, säger Michelle Karvinen till TV4 efter första perioden.

Förlunda fick inleda den andra perioden i boxplay efter att man dragit på sig en utvisning i sisa sekunden av första perioden.

Men efter att ha avklarat spel i numerärt underläge fick Djurgården in en puck bakom Neatby till 2-1 inte långt efter att Frölunda åter var fullt manskap på isen.

Med mycket tid kvar på perioden försökte Frölunda trycka på för en kvittering men hade svårt för att etablera sig i offensiven och få till ett ordentligt anfall.

Det var Djurgården som ägde mittenperioden, men några fler mål släppte inte Neatby förbi sig och man gick till pausvila med ett måls underläge.

Frågan var nu om Frölunda skulle klara av att göra som i måndagens möte och vända matchen till seger.

Hämtade upp efter mardrömsstart

Precis som i första perioden stod Frölunda för en pigg inledning. Inte minst visade Michelle Karvinen att hon ville ta tillbaka Frölunda målmässigt i matchen igen. Men trots dubbla lägen och ett skott i kryssribban blev det istället Djurgården som kom med nästa nätrassel efter ett två mot ett-läge, och utökade sin ledning till 3-1.

Skam den som ger sig, för i sitt tionde powerplay för den här matchserien, lossnade det äntligen för Frölunda.

I numerärt överläge var Andrea Dalen framme på en styrning från Felizia Wikner Zienkiewicz skott och reducerade till 3-2 med 14 minuter kvar.

Frölunda fortsatte sätta press på Djurgården efter reduceringsmålet samtidigt som Djurgården gick lika hårt för att utöka sin ledning, och spelet svängde ständigt.

En spelsugen Michelle Karvinen är däremot svår att stoppa och precis som i senaste mötet var det Frölundakaptenen som kvitterade matchen och tvingade fram en förlängning.

Femte avgörande

Frölunda avgjorde i Göteborg i måndags, men onsdagskvällens förlängningen gick till Djurgården.

Efter att båda lagen inlett avvaktande blixtrade spelet till stundtals och läge för att avgöra fanns för både Frölunda och Djurgården.

Så med knappt fyra minuter kvar att spela kom Djurgården på en spelvändning och skickade in segermålet, 4-3.

- Vi gör en bra match men vi behöver få lite mer tid i deras zon och få ut den ur vår egna zon, och sätta dit den. Djurgården gör det bra mot oss också och ger oss inte så mycket tid. Men det är jämna matcher och det är kul, säger Sofie Lundin till TV4 efter matchen.

Nu vänder matchserien tillbaka till Göteborg och Frölundaborg där man spelar en femte avgörande match på fredag.

Biljetterna släpps på torsdag klockan 10.00.