Knapp förlust mot Luleå

Publicerad: 2024-02-04
FHC DAM
Stephanie Neatby storspelade mellan stolparna borta mot Luleå, ändå räckte det inte hela vägen till tre nya poäng.
– Att vi lyckas hålla det lika så länge som vi gjorde är starkt, det är en lyckostuds i slutet som gör att vi inte tar poäng idag, säger Neatby efter 2-1-förlusten.

Frölunda som slåss, framför allt mot Djurgården, om fjärdeplatsen i serien – som innebär hemmafördel i kvartsfinal – var nära att ta med sig poäng hem från Norrbotten.

Men man räckte inte hela vägen och föll med uddamålet mot Luleå.

– Vi fajtades riktigt hårt idag, det är en tuff bortamatch för alla. Att vi lyckas hålla det lika så länge som vi gjorde är starkt, det är en lyckostuds i slutet som gör att vi inte tar poäng idag. Jag är riktigt stolt över oss - vi satte upp oss själva för framgång, säger Stephanie Neatby efter matchen.

Det visade sig framgångsrikt att möta Luleå högt upp när Frölunda satte stopp för ett spelskickligt hemmalag i början av matchen. Och de gånger Luleå tog sig förbi stod göteborgarna samlat i defensiven.

Ändå var det Luleå som blev först att spräcka nollan, halvvägs in på första perioden.

Några fler mål kom det inte i första, det trots att Luleå fick chansen att spela fem mot tre när det återstod dryga fem minuter.

Därefter rann spelet på och tiden tickade snabbt ut efter en period med väldigt få avblåsningar.

– En bra start men vi måste minimera lite misstag, sa Michelle Karvinen efter första perioden.

Luleå hade möjligheten att utöka sin ledning i början av den andra perioden, men med Neatby mellan stolparna och uppoffrande försvarsspel höll sig Frölunda kvar i matchen. Och även om de egna lägena var få, så fanns det möjlighet när de väl kom.

Inte minst hade Andrea Dalen ett friläge som Luleås målvakt Frida Axell stod i vägen för.

Så skulle Dalen få en ny chans, och den gången fanns ingen tvivel.

På returen av Michelle Karvinens skott skickade Andrea Dalen in kvitteringen, med tre minuter kvar av mittenperioden.

Tungt tapp i sista

Lagen fortsatte bjuda på fartfylld hockey i tredje perioden när två lag gick för att ta ledningen i matchen. Men de regerande svenska mästarna blev mer framgångsrika än gästerna från Göteborg.

Med halva tredje perioden kvar att spela kom 2-1-målet för Luleå.

3-1 var sen inte långt undan när FHC ganska så direkt efter ledningsmålet när Matilda Nilsson visades ut. Men Frölunda klarar av ytterligare ett boxplay, mycket tack vare en ny jätteräddning av Neatby med bara sekunden kvar av utvisningen.

Frölunda vände på spelet och fick med sig en utvisningen och chansen att spela en man mer med sex minuter kvar av matchen. Men det blev inget lyckat PP av FHC. Istället kom skottet som satte hemmalaget på prov direkt när Luleå blev fulltaliga. Men två gånger om tog pucken stopp reda på täckande Luleåspelare som till slut lyckades rensa undan.

I slutminuterna plockade Frölunda Neatby från kassen i ett försök att ta matchen till förlängning, men Luleå stod emot och vann med 2-1.

– Jag ville vinna så gärna idag, så det gör lite ont... Men jag tror man bara får gå vidare och ta med sig de bra bitarna. Mina lagkamrater hjälpte verkligen till idag, jag kunde se varje puck - det är en stor skillnad, säger Frölunda storspelande målvakt Stephanie Neatby efter förlusten.