Bokslutskommuniké

Publicerad: 2024-06-17
FHC
Elitishockeyn i storstäderna står inför många utmaningar – brist på isytor, höga arenakostnader och kommersiella begränsningar är några av dem.

Förra årets bokslutskommuniké inledes med följande rader:

”Det största hotet för ishockeyn och ishockeyklubbarna i framtiden är bristen på isytor. Inte minst i storstäderna är denna brist påtaglig. Det är i storstäderna som behovet av anläggningar för ungdomar är allra viktigast. 

Frölunda Hockey Club har under ett antal år konsoliderat ekonomin för att tryggt kunna möta framtiden och ha möjlighet att investera i ungdoms- och elitishockeyns framtid. En framtid som ger både flickor och pojkar, damer och herrar likvärdiga möjligheter till att träna och spela ishockey.”

Ovannämnda bedömning kvarstår. Dock tillkommer ytterligare utmaningar för elitishockeyn inte minst i storstadsmiljöerna. Möjligheten att kommersialisera eventen, de höga arenakostnaderna och ofördelaktigt spelschema innebär starka begränsningar i Frölunda Hockey Clubs konkurrensförmåga i framtiden. 

Om inte förutsättningarna förändras i positiv riktning blir det svårare och svårare att nå ett positivt resultat efter grundserierna. Över tid kommer möjligheterna att finansiera nödvändiga investeringar minska och vissa verksamheter blir nödvändiga att välja bort.

Föreningen och dess styrelse arbetar intensivt med att skapa förståelse i omvärlden för situationen men också att finna nya framtida intäktskällor. 

Frölunda Hockey Club är enligt undersökningar Sveriges populäraste SHL klubb. Föreningen hamnar på sjätte plats avseende idrottsvarumärken i landet och har i särklass högst publiksiffror av alla svenska lag totalt. Detta gör oss stolta, men vi är inte nöjda. En förening som Frölunda kräver ständig utveckling, efterlevnad av beslutat värdegrund, investeringar i framtiden och att alla berörda arbetar för en framtid tillsammans.

I dotterbolaget Frölunda Hockey Fastighets AB har ytterligare bostadsrätter förvärvats för att trygga bostäder för spelare och ledare.

Föreningen Frölunda Hockey Club redovisar koncernresultatet för säsongen 23/24 - ett positivt resultat, 7,8 miljoner kronor. Det egna kapitalet ökar till 82,8 miljoner vilket är en betryggande nivå. Koncernens likviditet är god. Enligt beslut i SHL så redovisar samtliga klubbar boksluten på koncernnivå.

Egna kapitalet och likviditeten har trygga nivåer. Slutspelet för herrarna skapar det positiva resultatet. Grundseriens ekonomiska resultat är inte positivt för den gångna säsongen. Dock skall noteras att flick- och damsatsningen nu fullt ut belastar grundseriens resultat.

Koncernen innehåller dotterbolagen Frölunda Hockey Utveckling AB, Heden Invest AB, Frölunda Hockey Fastighets AB med flera.

Frölunda HC firade 80 år under säsongen med en jubileumsmatch i Scandinavium i början av mars och en fest för hela föreningen den 11 maj med 1 044 inbjudna gäster.

Mats Grauers

Ordförande

Frölunda HC

Frölunda HC
STOLTA HUVUDPARTNERS