Från Luxemburg till Gothenburg

Publicerad: 2024-08-21
FHC DAM
Det finns hockeyresor och så finns det hockeyresor – Marcus Anselms tillhör den senare kategorin.

Assisterande för damlaget, Marcus Anselm, är en udda fågel i Frölundas coachkollektiv. För när de andra hämtats inom landets gränser, från Luleå i norr till Varberg i söder, har den 27-åringen hittat till Göteborg och Frölunda från en helt annan planet (bildligt talat).

Luxemburg ligger inklämt mellan södra Belgien, sydvästra Tyskland och norra Frankrike och är mest känt för banker, EU och en av världens högsta bruttonationalprodukter (BNP). Ingen förknippar det lilla (en fjärdedel av Skånes yta) och välmående centraleuropeiska storhertigdömet med ishockey och ingen, inte ens Uffe Bodin på Hockeysverige, kan på rak arm slänga ur sig en luxemburgsk hockeyspelare värd namnet. Från den här vita fläcken på världshockeykartan kommer Marcus Anselm.

Vi tar det från början.

Som tidigare skrivet är Luxemburg EU-kompatibelt och Henric och Ingrid Anselm fick jobb där och i just den sektorn. Sonen Marcus föddes i Luxemburg 1996, bodde sina första fyra år där och ytterligare nio efter en femårig utflykt till spanska Alicante.

I Spanien spelade Marcus Anselm fotboll, tillbaka i Luxemburg adderades ishockeyn och det av ett lika enkelt som logiskt skäl:

- Pappa spelade hockey i Västervik som ung och tränade mitt lag, Huskies Luxemburg, upp till J18.

Med bara två isytor – en i Luxemburg stads södra utkanter och en i Beaufort i landets norra del – är förutsättningarna för hockey begränsat. Från en aningen marginaliserad tillvaro har förbundet dock lyft hockeyn såväl medialt som publikt de senaste åren och i det tongivande laget som varvar spel i den inhemska ligan med franska division 2, Tornado Luxemburg, finns det till och med semiprofessionella spelare.

- Förbundet har jobbat hårt för att öka hockeyns popularitet och intresset är jättestort på de nationella matcherna. Man har en bra struktur och har börjat bygga från grunden. J18-landslaget består tillexempel bara av spelare från Luxemburg, säger Marcus Anselm som i likhet med så många andra med dubbelt medborgarskap historiskt sett har varit stommen i den luxemburgska hockeyfamiljen.

För trots att han flyttade till Göteborg och studier i idrottsvetenskap på universitetet redan 2015 representerade han Luxemburgs landslag (målvakt) så sent som 2019 och 2020.

- I mina lag (Huskies och Tornados) var det en minoritet luxemburgare och i mitt fotbollslag var det bara portugiser och jag.

Med mamma Ingrids göteborgska bakgrund var valet av studiestad ingen slump och med Erik Jansson (fystränare) som klasskamrat var vägen in i Frölunda inte så krokig som man kan tro.

Det blev praktik både en och två gånger och ett ideellt uppdrag som målvaktstränare för ungdomssektionen. 2017 blev han assisterande tränare för Göteborgs distriktslag för tjejer, tog säsongen efter över som huvudtränare och fick 2022 frågan om han ville vara en del av Frölundas historiska damsatsning och det ville han:

- Det blev naturligt eftersom jag hade en koppling till tjejhockeyn såväl lokalt som regionalt.

En annorlunda hockeyresa från Luxemburg till Göteborg som kunde tagit en annan riktning om stjärnorna stått på annat sätt. Med två föräldrar inom EU-administrationen och åtskilliga år utomlands har Marcus Anselm många språk i bagaget, fem för att vara exakt: svenska, franska, spanska tyska och engelska.

- Jag kan danska också, men inte så bra som de andra språken. Pappa föreslog att jag skulle utbilda mig till tolk, men jag valde idrottsvetenskap istället, säger han och förklarar att han känner sig svensk trots 13 år i Luxemburg och 18 utomlands:

- Jag har en fot i båda länderna och kopplingen till Luxemburg är fortfarande stark. Jag är född där, pappa jobbar kvar där och jag har många kompisar där.

Marcus Anselm

Ålder: 27.

Sysselsättning: Assisterande tränare Frölundas damlag.

Klubbar som spelare: Huskies Luxemburg, Hiversport Huskies, Tornado Luxemburg, Bäcken HC, Chalmers Blue McRangers.

Meriter: Åtta landskamper för Luxemburg (OS-kval och VM division 3).

Klubbar som ledare: Distriktslag, tjejer (Göteborg), Frölunda HC U16, Frölunda HC damlag.

En hel gäng av Frölundas damspelare blev uttagna till olika landslag under samlingshelgen 29 till 31 augusti.

Euro Hockey Tour, Kloten, Schweiz.

Damkronorna: Paula Bergström, Nathalie Lidman, Sofie Lundin.

Finland: Emilia Vesa, Michelle Karvinen, Elisa Holopainen, Sanni Rantala.

Landslagssamling Jönköping.

Norge: Andrea Dalen.

4-nationers U18, Chomutov, Tjeckien.

Sverige team 18: Maja Helge, Nellie Svensson, Ebba Westerlind, Edit Danielsson.

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS