Årets sista i SDHL

Publicerad: 2023-12-29
FHC DAM
Bara matchen mot jumbon AIK återstår 2023 – nästa år börjar med matcher mot ettan Luleå och tvåan Modo.

Frölundas damer ligger som nykomling på en fjärdeplats men är långt ifrån nöjda med den placeringen.

”Vi har ambition för mer än så”, säger lagkapten (i Hanna Olssons frånvaro) Michelle Karvinen.

Förra säsongen, den första i klubbens historia, körde Frölundas damer över allt motstånd på väg mot SDHL. Att det skulle bli tuffare i högsta serien var givet, men samtidigt var det ingen i laget eller klubben som pratade om något annat än att Frölunda skulle sikta på toppen direkt.

En sådan där målsättning som kan mötas av respekt om man lever upp till den – men som också kan få motståndare och övriga hockey-Sverige att prata om hybris och storhetsvansinne. Om man inte lyckas leverera.

Nu står vi här och summerar inför årsskiftet. 23 matcher av 36 – nästan två tredjedelar – är spelade. Frölunda ligger fyra två poäng bakom Brynäs men hela 16 poäng bakom suveräna Luleå som har dominerat svensk damhockey de senaste åren.

Stort steg upp

Med tanke på förutsättningarna som nykomling är det naturligtvis fullt godkänt, men utifrån förhoppningar och spelarmaterial kunde det ha funnits ännu fler poäng på kontot.

”På sätt och vis är det lite som förväntat. Att gå upp i SDHL är ett oerhört stort steg, det blev en stor omställning från förra säsongen då vi nästan bara spelade i anfallszonen till att spela över hela planen som vi gör nu”, säger Michelle Karvinen.

Det går inte att prata om Frölundas damlag utan att komma in på hur lagets förutsättningar förändrades i grunden i den sjätte SDHL-matchen i höstas. Efter en närmast sensationell rad med fem raka segrar kom smällen mot Luleå i den sjätte matchen. Att det blev stryk med 1–4 hemma i Frölundaborg var inte så mycket att snacka om. Den stora smällen blev istället att lagkaptenen och storstjärnan Hanna Olsson tacklades sönder av Luleås Petra Nieminen och därmed missade resten av säsongen. Skadan skakade om. Sviten på fem vinster i rad sprack och blev till fyra förluster efter varandra.

”Första tanken gick självklart till Hanna personligen. Jag vet hur mycket hon lägger ner på hockeyn och så fick både hon och vi en sådan kanonstart. Det var inget kul att se när hon gick sönder. Det blev en liten chock för oss alla. Egentligen var det först ett tag efteråt som vi märkte vilken omtställning det blev. Det tog tid för oss att hitta oss själva igen. Det visade vad Hanna betyder för laget”, säger Michelle Karvinen.

För den dansk-finska anfallsstjärnan blev skillnaden ännu större än för de flesta andra i laget. Med Hanna Olsson som center bredvid sig i NDHL förra säsongen gjorde Michelle 62 mål och 52 assist på de 20 matcherna och vann poängligan strax före Hanna Olsson. Det var tänkt att firma Olsson/Karvinen skulle ha bildat superduo även den här säsongen.

”Det blev en stor smäll för mig personligen när Hanna blev skadad. Jag har så otroligt kul tillsammans med henne, både på isen och utanför. Rent spelmässigt fick jag ta platsen som center, vilket jag aldrig har varit tidigare i min karriär, det blev en omställning. Det var en kul utmaning, men det var svängigt i början. Nu tycker jag att jag har hittat rätt”, säger hon.

Hur är det att vara lagkapten?

”Det är ingen större skillnad. Jag känner att jag har stöd från Hanna som fortfarande är vår lagkapten. Och det är ju en lagsport, man kan inte göra så mycket på egen hand. En har ett C på tröjan, men hela laget måste ta ansvar”, svarar Michelle Karvinen.

Fortsatt i poängtopp

Hon har gjort en hel del poäng även i år, om än inte lika många som förra säsongen. 14 mål och 11 assist ger just nu en sjundeplats i poängligan. 

I kväll är det alltså bortamatch mot AIK innan serien fortsätter med hemmamatcherna mot Luleå och Modo, som möts i kväll. 20 februari spelas den sista omgången innan det är dags för slutspel. 

Hur nöjda skulle ni vara om ni under första säsongen i SDHL skulle kunna hamna strax bakom suveräna Luleå?

”Vi har absolut ambition för mer. Vi har tagit större steg snabbt än jag trodde att vi skulle kunna göra. Utvecklingsmässigt händer mycket hela tiden. Vi har exempelvis många unga tjejer som lär sig väldigt fort. Vi har ett nytt lag och ett nytt system och utvecklas hela tiden. Jag tror att den här sista delen före slutspelet blir jätteintressant. Vi har ett hungrigt lag som vill tävla i toppen. Att ta en seger även mot Luleå ligger högt på listan. I de tidigare matcherna har vi haft för mycket respekt, har stått och kollat för mycket på vad dom har gjort istället för att spela som vi vill och kan”, säger Michelle Karvinen.

Resten av säsongen får Frölunda klara sig utan Jennifer Carlsson och kanske även Sarah-Ève Coutu-Godbout – båda gick sönder mot SDE i sista matchen före jul.

”Det är ju mest synd om de som drabbas när något sådant händer. För oss som lag gäller det att hantera långa skador, vi måste hitta ett sätt att ändå få det att funka”, säger Frölundas nuvarande lagkapten.

Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS