Seger över HV71 – Helges tredje nolla för säsongen

Publicerad: 2024-01-21
FCH DAM
Framför 803 supportrar i Frölundaborg höll Maja Helge sin tredje nolla för säsongen när Frölunda besegrade HV71 med 4-0.
– Det är klart kul att hålla nollan ännu en gång, men det viktigaste är ändå att vi vinner och gör en bra match, säger Maja Helge efter segern.

Det var ett stolpskott från Emilia Vesa, en och en halv minut in i mötet mot HV71, som blev startskottet på en inledning där spelet svängde rejält. Att det blev Frölunda och inte Hv71 som tog ledningen var mycket tack vare Maja Helges räddningar, inte minst frilägesräddningen i första spelminuten.

Men sen tog det inte långa stunden innan första perioden tillhörde hemmalaget. Matilda Nilsson såg Karvinen vid bortre stolpen och passen tvärsöver isen satt där den skulle. Det var bara för Frölunds kapten att peta in pucken och 1-0 var ett faktum.

När Felicia Linder senare skickade in pucken mot mål från blå, samtidigt som Felizia Wikner Zienkiewic crosscheckades i ryggen och föll precis när pucken kom, slutade det med mål för Frölunda. För Wikner Zienkiewics visade sig bli lyckosamt för hemmalaget då det ledde till att FHC-spelaren även styrde pucken och mål.

Mållöst mittperiod

Även om 3-0 inte var långt undan med tio kvar av mittenperioden efter dubblerädding från HV:s målvakt, så hade det innan dess handlat mycket om gästande HV i den första delen av andra perioden. En fartfylld period där spelet visserligen gick en hel del fram och tillbaka men det var ändå gästerna som satte störst press mot motståndarmålet.

Men Maja Helge verkade inte ha några problem med att hålla nollan intakt.

Med fem kvar stod Helge ivägen på nytt när Frölunda tappade markering i defensiven vilket bjöd gästerna på ett drömläge från nära håll.

17-åriga FHC-keepern höll nollan intakt och den andra perioden blev en mållös sådan, när inte heller Frölunda lyckades få till avsluten.

Tredje nollan för Helge

I den tredje perioden skulle det inte ta mer än fyra minuter för ett mål att komma. Den här gången var det Tuva Kandell som skickade upp pucken i bortre krysset när hon bröt in mot mål.

Sen flöt spelet på för FHC som satte mer press på gästerna från Småland än vad man lyckades med i mittenperioden. De gånger Hv71 tog sig upp och befäste spel i offensiven var Maja Helge, precis som i de två tidigare perioderna, en talande faktor för Frölundas seger. 17-åringen motade alla 30 skott och avslut som kom mot henne och höll nollan.

– Det är klart kul att hålla nollan ännu en gång, men det viktigaste är ändå att vi vinner och gör en bra match. Alla matcher är viktiga nu, så det är bara att ta en match i taget, samla poäng för att sen gå in i ett slutspel.

Felizia Wikner Zienkiewicz satte slutresultatet 4-0 framför 803 åskådare i Frölundaborg, när hon gjorde sitt andra mål för dagen i öppen kasse.
Efter segern var det Maja. Helge som fick ta emot klackens jubel och hyllningar.

Det är klart jättekul! Det är stor skillnad och kul att ha folk som hejar och mycket ljud på läktaren, så det är klart en extra boost ute på isen.