Faktum eller illusion?

Publicerad: 2024-09-12
FHC DAM
SM-guldfavorit hos konkurrenter och experter redan andra säsongen i SDHL och tredje som lag överhuvudtaget. PWHL och en förändringsvilja präglar tipsen.

Ni kan säkert historien. Frölunda HC bestämde sig för att tjuvstarta sitt damlag en säsong tidigare än aviserat, joggade genom näst högsta serien NDHL (35 raka segrar) och blev tabellfyra premiärsäsongen i SDHL.

Kvartsfinalserien mot Djurgården blev en komplicerad historia som Frölunda ändå vann med 3-2 i matcher. I semifinalen väntade giganten Luleå och den uppgiften blev lite för tuff.

Gott så. Rom byggdes ju inte och så vidare, men ett rejält avtryck och en tydlig signal om att Frölunda menar allvar med sin damsatsning.

Så till den grad att damlaget av konkurrenterna målades upp som favorit till SM-guldet på SDHL:s upptaktsträff för knappt två veckor sedan. Uppbackade av journalisterna och damhockey-experterna Apollonia Mälarberg (TV4) och Ronnie Rönnkvist (hockeysverige.se) går det ändå att skönja en känsla, en åsiktskorridor, möjligen också en förhoppning.

För att utveckla. Luleå Hockey är giganten inom svensk damhockey – sex raka SM-guld och sju totalt de senaste åtta säsongerna (Djurgården trängde sig in och knep titeln 2017). En dynasti med ett fenomenalt facit, men inte särskilt kittlande. Luleå har varit för dominant helt enkelt och förutsägbarhet bygger vare sig ligan eller svensk damhockey.

Det har funnits utmanare genom åren och den senaste, Brynäs, gjorde ett allvarligt försök säsongen 2021/2022. Gävlelaget tog finalen till en femte avgörande, men inte ens hemmafördel hjälpte – ett aningen pressat, men bångstyrigt Luleå vägrade släppa greppet om bucklan.

Att Frölunda i det perspektivet pekas ut som en möjlig utmanare är inte alls konstigt, ombyte förnöjer ju, men är det realistiskt?

Från ingenstans och ingenting till SM-guld på tre säsonger låter som om inte en omöjlig så i alla fall en mycket svår uppgift.

Å andra sidan finns det inspirerande exempel på nära håll. Roger Rönnberg lovade SM-guld inom tre år när han kom till Göteborg våren 2013, i maj 2016 firades det furstligt på Götaplatsen.

Jämförelsen haltar förstås något. Rönnberg kom till en klubb med herrhockey på programmet sedan 1944 – det fanns en struktur, en kultur och en tradition.

Sportchef Kim Martin Hasson och tränaren Erika Holst började på en lägre våning, men inte från markplan.

Från säsongen 2017/2018 fick Frölundas organisation av styrelsen uppdraget att driva utvecklingen av tjejhockeyn såväl i föreningen som i regionen. Tanken var att bygga tjejhockeyn från grunden med hockeyskola, flicklag, en akademi och när tiden var mogen ett damlag. Hösten 2021 sjösatte Frölunda en tjejakademi och 2022 var det premiärdags för damlaget (läs gärna hela den intressanta historien i den nysläppta boken Frölunda 80 år).

Inför säsongen 2024/2025 har Frölunda HC hela kedjan av tjejer från hockeyskolan till SDHL och tar varje år ytterligare steg för att leva upp till målbilden: En helt jämställd förening.

Truppen som skall försöka leva upp till de externt mycket högt ställda förväntningarna är en mix av gammalt/ungt och hemvävt/utländskt. Tolv tjejer var med redan första säsongen i NDHL – en gäng juniorer och de rutinerade essen Hanna Olsson, Michelle Karvinen, Andrea Dalen och Stephanie Neatby,

Importsidan har bytt karaktär, från nordamerikanskt till finskt inspirerad, men den största skillnaden i jämförelse med förra säsongen är backsidan, fem nya in.

Erika Holst har inte hymlat om att den förändringen är lika mycket defensivt som offensivt motiverad. Med en nästan helt ny backbesättning räknar hon med att speluppbyggnaden blir väsentligt bättre, en betydelsefull detalj i jakten på en vägvinnande modell och Luleå.

Ett Luleå, som liksom Brynäs, har dränerats på kvalitet till den nordamerikanska proffsligan PWHL, en inte helt oviktig faktor i sammanhanget och förmodligen ytterligare ett skäl till att förhandstipsen hamnade där de hamnade.

Med det skrivet och SDHL-premiären bara någon dag bort är det hög tid för var och en att börja reflektera över vart damlaget tar vägen och landar kommande säsong.

Konkurrenter och experter har ju redan sagt sitt:

På Götaplatsen!

Frölunda SDHL-premiärar i Frölundaborg på fredag, Modo, 19.00.

Redan på söndag väntar match två, också den i Frölundaborg, mot Brynäs, 12.00.

Biljetter till bägge matcherna går att köpa via den här länken:

https://fhc.tmtickets.se/Events

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS