Medvetet mental

Publicerad: 2024-10-07
FHC HERR
Acceptera verkligheten och fokusera på din uppgift, svårare behöver inte mental idrottscoachning vara enligt Sarah Eriksson.

Hon dök plötsligt upp under SM-slutspelet 2023 och skrev i förra veckan på ett nytt kontrakt med Frölunda HC, som sträcker sig över säsongen 2026/2027.

- Jag är otroligt tacksam för att vi (Frölunda) sätter värde på det psykiska och mentala, säger herrlagets mentala coach Sarah Eriksson.

Lite bakgrund.

Sarah Eriksson är civilingenjör i grunden, men lämnade den banan för eget företagande och en flytt till Spanien. Tillbaka i Sverige 2015 förverkligade hon funderingarna kring studier i psykologi och som en del av sitt examensarbete föreläste hon för NHL-laget Winnipeg Jets. Med kontaktytan skapad började hon arbeta med hockeyspelare på individuell nivå och det ena gav det andra, vips var hon i Frölunda.

Det är lätt att schablonisera och ironisera över det psykiska och mentala, inte minst inom idrotten. Bra karl reder ju sig som sagt själv och aldrig så mycket som inom hockeyn. Det talas fortfarande om machoideal och osund jargong, men det där känns 2024 mer som en klyscha, en etikett svår att bli av med.

- Roger (Rönnberg) tror på det jag gör och visar vägen. Jag har fördelen att vara nära laget och lära känna spelarna ordentligt. Och jag har mandat att prata med spelarna när jag vill, förklarar Sarah Eriksson, väl medveten om att mental coachning inte är för alla:

- Det finns de som inte vill ha hjälp och det köper jag, men det går ju att utvecklas mentalt också. Lite klyschigt brukar man ju säga att mår du bra så går det bra, men mitt jobb är mer komplext än så. Hur du mår skall egentligen inte spela någon roll. Det handlar snarare om att acceptera den verklighet man ställs inför och fokusera på uppgiften. Det svåra är att få alla i samma tillstånd. Tänkande spelare grubblar och det är inte bra, det sår tvivel, säger den mentala coachen, som undviker att prata om självförtroende och istället fokuserar på annat:

- Jag vill att spelarna skall äga sina förmågor, för de har de alltid, oavsett omständigheterna.

I förra veckan och efter två raka förluster var det några sådana dagar och lätt att inbilla sig att Sarah Eriksson hade mycket att göra, men så visade det sig inte alls vara.

- Jag arbetar inte med krishantering utan med förebyggande åtgärder. I allt vi gör är det vår värdegrund som styr och där måste spelarna landa mentalt också, oavsett vinst eller förlust. Mitt jobb är stötta, finnas till och observera.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström förklarar kontraktsförlängningen med Sarah Eriksson så här:

- Vi gillar Sarah. Hon är en viktig del av och jobbar bra i vårt ”performance team”.

På torsdag möter Frölunda ärkerivalen Färjestad, borta, och på lördag är herrlaget tillbaka i Scandinavium, Linköping 15.15.

Biljetter till Linköpingsmatchen går att köpa via den här länken:

https://fhc.tmtickets.se/Events

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS
OFFICIELL LEVERANTÖR