Hotet från väst

Publicerad: 2024-08-28
FHC HERR
Frölundas akademi är historiskt sett en framgångssaga, men attraktiva alternativ i en helt annan riktning kan bli en allvarlig utmanare.

Sedan 1981 har 96 Frölundaspelare tingats i den årliga NHL-draften – flest i Sverige och flest i Europa.

Robert Nordmark var den förste, Albin Sundin den senaste och däremellan en hel drös spelare som gjort avtryck såväl på nationell som internationell nivå – för att bara nämna några: Calle Johansson, Ronnie Sundin, Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson, Joel och Henrik Lundqvist, Erik Karlsson, John Klingberg, Rasmus Dahlin och Lucas Raymond.

Just backeleganten Rasmus Dahlin har en särställning i gänget. Sommaren 2018 blev han andre svenske spelaren i historien som valdes som nummer ett i en NHL-draft – Mats Sundin var den förste 1989.

Gemensamt för alla 96 är att de fostrats i Academy, en historiskt viktig och framgångstyngd gren av Frölundas verksamhetsträd som Kristoffer Martin tog över ansvaret för inför säsongen 2023/2024 efter 16 år som målvaktstränare, varav tio för Frölundas herrlag.

- Det har varit mycket nytt, men samtidigt en väldigt rolig och intressant första säsong. Academy är en professionell miljö med ambitiösa och duktiga medarbetare som tar uppdraget på största allvar: Att ta fram talanger som spelar i vårt A-lag, säger 45-åringen.

Början av millenniet var Academys guldålder och under en tioårsperiod radades titlar upp. Mellan åren 2000 och 2011 vann de båda juniorlagen (J18 och J20) 13 SM-guld – 13 år senare har det bara blivit ytterligare två, 2016 och 2019 (J18).

- Verksamheten då låg i framkant och var före sin tid, ungefär som Modos på 1990-talet. Sedan dess har vi valt en lite annan väg. Vi vill förstås vinna, men prio ett är att utbilda och utveckla spelare till vårt A-lag, förklarar Kristoffer Martin.

Ytterligare en förändring är att Frölunda den senaste tioårsperioden har en annorlunda rekryteringsstrategi på en krympt marknad. Målbilden är att spelarna i Academy till 90 procent skall komma från klubbar i Göteborg eller dess närhet och resterande tio procent från regionen. En ambitionsnivå allt svårare att leva upp till och skälen är flera.

De flesta SHL-klubbar har idag en väl fungerande och ekonomiskt stöddig akademiverksamhet, vilket ger ett ökat utbud och större konkurrens.

Alternativen på annat håll har dessutom blivit attraktivare och kan bli ett allvarligt hot om de bestämmelser som gäller just nu rivs upp, det pågår allvarliga diskussioner kring det. Inför den här säsongen tappade Frölunda tillexempel fem akademispelare till denna sköna nya värld, college och nordamerikanska juniorligor.

- Det kan bli värre och det är ingen bra utveckling för svensk juniorhockey. Om regeln försvinner – att man inte får spela collegehockey om man spelat i ett A-lag – blir det tufft för oss. College kan locka med lön, en utbildning och mycket publik på matcherna. Det är något svenska ishockeyförbundet bör fundera kring, säger Kristoffer Martin och bjuder på några högst personliga motmedel:

- Juniorligorna i Sverige måste bli attraktivare. Kanske skall matcherna tv-sändas. Kanske skall junioråldern höjas ett år, till 21. Kanske skall vi ha tydligare regler om att spelarna skall spela i sin egen ålderskategori och inte flyttas upp och ner mellan lagen.

Just Frölunda är ett utmärkt exempel på det sistnämnda. Sedan Roger Rönnberg kom till klubben har växthuset gått på högvarv och junior efter junior har näst intill fabriksmässigt ryckts upp och planterats om i A-laget.

För att bara ta förra säsongen som exempel. Isac Born, David Edstrom, Otto Stenberg och Noah Dower Nilsson (visserligen skadad) flyttade in i A-lagets omklädningsrum och släpptes inte ut igen.

- Vi har valt den vägen och att fyra juniorer flyttas upp påverkar förstås akademins verksamhet. Det är en kalkylerad risk och man kan ju fundera på hur långt vårt J20-lag hade gått med de fyra i truppen. Eftersom J18 också gick långt var det många spelare som fick dubblera och det blev tungt. Det är ett pussel att lägga och ur det perspektivet tycker jag det är bra om vi kan vara med och slåss runt semifinal säsong efter säsong. Sen är man ju aldrig nöjd om man inte vinner, men prioritet ett för oss är att utbilda och utveckla A-lagsspelare, förklarar Kristoffer Martin.

Frölundas juniorlag, J18 och J20, inleder sina respektive serier inom kort.

7 september: Linköping-Frölunda (J20 Nationell södra).

22 september: Linköping-Frölunda (J18, Region syd).

SM-guld, Academy

J20: 1976, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008, 2011.

J18: 1998, 2002, 2003, 2004, 2005, 2011, 2016, 2018.

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS
OFFICIELL LEVERANTÖR