Krönika: Ruohomaa-effekten?

Publicerad: 2024-01-12
FHC HERR
Publiken i Scandinavium älskar när Frölunda avgör i slutsekunderna. Lika mycket som den hatar när
motståndarna gör det samma. Mot Örebro fick vi vara med om något mycket ovanligt, en hel tredjeperiod utan nagelbitande på läktaren.

Seger med 5-0 och nye finske centern Mikael Ruohomaa på plats ger dessutom hopp om en fin vår för alla som gillar Frölunda.

Sedan ganska tidigt i höstas har det snackats om den nye centern som förhoppningsvis skulle komma in nån gång under säsongen. Gustav Rydahl, värvad som ledare av förstalinan, fick inte i gång poängproduktionen och är dessutom skadedrabbad. Tänkte skyttekungen Malte Strömwall har trots massor av chanser endast vid ett fåtal tillfällen fått in pucken i mål. Därför ökade kraven på en center. En lekkamrat till Strömwall, en som skulle få fart på målskyttet för spelaren med två av SHL:s snabbaste hockeyben.

Sportchefen Fredrik Sjöström har gång på gång meddelat att han letar, men det var först i måndags som det meddelades att Mikael Ruohomaa hade värvats från Modo. Finländaren hann inte göra många byten mot Örebro innan Strömwall efter drygt tolv minuter satte 1–0 i powerplay, hans första mål på 15 matcher. Det vore lite kul att kalla det för Ruohomaa-effekten. Men det är svårt eftersom finländaren inte var på isen när Malte Strömwall gjorde målet som knäckte Örebro – trots att det kom så tidigt.

Publiken fick dock se ett nyförvärv med potential att bli en riktig förstärkning – och en bra lekkamrat till både Strömwall och Max Friberg på kanterna. Ruohomaa visade vid flera tillfällen att han vet hur en passning ska slås. Men det jag fäste mig mest vid var den spelglädje han utstrålade när det spritte i både ben och klubba. Men det gjorde å andra sidan hela Frölundas lag i går.

När Ruohomaa nu är på plats kan Gustav Rydahl köra sin rehabträning i lite mer lugn och ro, utan press att komma tillbaka så snabbt det bara går. Viktigast är att Rydahl är i gång när slutspelet börjar närma sig.

Örebro-kollaps

Efter stora siffror i en match är det alltid lätt att fundera på orsaken; gjorde segrarna en kanonmatch eller var det bara motståndarna som var dåliga. Jag satt själv och funderade på det en stund efter slutsignalen. Min slutsats blev att visst kollapsade ett uselt Örebro, som är inne i en dyster trend med 17 insläppta mål på de tre senaste matcherna. Men Frölunda gjorde en kanonmatch. Frånsett fem minuter i början av första perioden och några minuter i slutet av den andra var det ett Frölunda med fart, kraft och fantasi i anfallsspelet – det sistnämnda har varit ett av de största problemen hittills under säsongen. Mot Örebro fanns det som Roger Rönnberg pratat om under hela sin tid i Frölunda – att han vill ha fyra kedjor som är med och bidrar framåt. Spelare från tre olika kedjor gjorde mål, de övriga gjordes av backparet Henrik Tömmernes och Filip Hasa.

Det har funnits anledning för Frölundas supportrar att misströsta då och då under säsongen. Hoppet har tänts när det har gjorts bra perioder och vunnits matcher. Men de avgrundsdjupa dalarna har kommit och fått supportrar att slita sitt hår och börja snegla mot strecken nedåt i tabellen – som när Frölunda tappade 2–0-ledningen och förlorade mot HV71 9 december.

Men sedan dess har laget visat en stabilitet som inte funnits tidigare under säsongen med fyra raka segrar mot Skellefteå, Färjestad, Malmö och nu Örebro.

Och mot Örebro fick åskådarna vara med om något de inte är speciellt vana vid. SHL är en extremt jämn liga med ofta väldigt jämna matcher. Även om Frölunda gått in i en tredje period i ledning har supportrarna inte kunnat slappna av.

Lasse är tillbaka

Men i går hände det, precis som det gjorde mot Rögle i sjunde omgången då Frölunda vann med 8–2 efter att ha gjort mål på vart tredje skott. Den gången stod det 5–2 inför slutperioden där Frölunda gjorde ytterligare tre mål.

Frölundas första mål knäckte Örebro som sen inte orkade stå emot när hemmalaget tryckte på och gjorde både 2–0 och 3–0. Calle Klingbergs 4–0 tre minuter in på andra perioden punkterade matchen även om Örebro därefter hade både spel och några chanser.

När tredje perioden drog i gång kunde supportrarna sitta lugna på läktaren och bara njuta av att favoriterna fortsatte trycka på ett Örebro som inte lyckades utmana överhuvudtaget. För det var avgjort redan innan Tömmernes spikade slutresultatet två minuter in på avslutningsakten.

Att en del supportrar lämnar en arena en stund före slutsignalen är vanligt vid en förlust till när besvikelsen sätter in. Den här gången visste de som lämnade Scandinavium att de kunde stoppa ner tre poäng i fickor i och handväskor.

Slutapplåderna och de stående ovationerna i slutet var inte av den explosionskaraktär som ett sent avgörande mål ger, men det var en gedigen applåd. En hyllning till ett lag som hade bjudit tillbaka för biljettpengarna.

Under lördagen kommer Rögle till Scandinavium. Ett skånskt lag som har börjat vinna igen efter många förluster och tränarbyte, ett lag på uppgång. Men kan Frölunda göra det lika bra som mot Örebro är förutsättningarna goda att poängen stannar i Göteborg.

En sak till: Jag har inte skrivit något om Lasse Johansson, men det måste göras. Hans tredje nolla kom mot Örebro, han stoppade alla de 20 skott som sköts mot honom. Lasse är tillbaka i den form som gjorde att han ibland kallades för Europas bäste målvakt inför återkomsten i Frölunda hösten 2022.