Wikner Zienkiewicz matchhjälte mot Leksand

Publicerad: 2024-01-24
FHC DAM
I jakten på att slå sig in i topp fyra var poäng hemma mot Leksand viktigt. Men det skulle ta över två och en halv period innan matchens enda mål kom.
- Jag är lite chockad, men det var skönt att vi fick in den - det är viktiga poäng. Det är ju väldigt tajt mellan sexan och trean, säger Felizia Wikner Zienkiewicz

Mötet hemma mot Leksand må ha blivit ett målsnålt sådant, men när Felizia Wikner Zienkiewicz spräckte nollan var det genom ett solonummer som imponerade på de flesta i Frölundaborg. Men det tog ett bra tag innan FHC lyckades få hål på motståndarna.

Hög fart och mycket intensitet i spelet - men mållöst. Det blev talande för de två första perioderna när femteplacerade Frölunda tog emot tabellsexan Leksand.

- Det kanske inte var vår bästa match sammanlagt, men jag tycker ändå vi rycker upp oss i tredje och är lite närmare varann och hjälper varann i uppspelen. I första och andra är vi lite långt ifrån varandra och kanske inte hittar ett alternativ och man blir lite ensam, säger Felizia Wikner Zienkiewicz efter matchen.

Första utvisning drog sig Frölundas Tuva Kandell på, men hemmalaget hade inga större bekymmer att klara av det defensiva arbetet. Istället skapade man sig en jättemöjlighet att ta ledningen i boxplay när Liliane Perrault kom på friläge, efter att FHC stått riktigt stabilt i defensiven och brutit Leksands PP-spel vid blå. Men det ville sig inte för utbrytaren Perrault i avslutet.

Annars var det väldigt jämt fördelat i spelet hela den första halvleken och lagen bytte chanser med varandra, utan att varken Stephanie Neatby i Frölundas mål eller gästernas Emma Polusny släppte något förbi sig.

Ny mållös period

Den andra perioden speglade den första. Två lag med hög intensitet och fart i spelet, men inga mål.

Skillnaden den här perioden var att det var Leksand som hade friläget - och att Neatby läste avslutet och stängde igen. Och att Frölunda fick spela powerplay.

Annars var det en matchbild där inte mycket skilde sig från första perioden. 

- Jag tycker ändå vi håller Leksand hyfsat på utsidan, och Steff (Neatby) gör en bra match i mål och vi försöker hjälpa till så mycket som möjligt. Men vi ska inte hamna där vi gör i vissa lägen utan som sagt det där att vi kommer närmare varandra och kommer ur zon. Dom hade en bra press men vi gör också att deras press blir bra, säger Wikner Zienkiewicz.

Viktiga målet

Först tio minuter in på tredje perioden kom det alla väntat på: Mål.

Felizia Wikner Zienkiewicz soloräd slutade med en backhand som skickade pucken upp i krysset. Ett minst sagt viktigt mål för Frölunda.

- Jag kom från ett byte och sen petade Vesa (Emilia) in den och så pressade jag bara en mot en och så.. det var väl lite tur, skrattar matchens enda målskytt.

- Jag är lite chockad, men det var skönt att vi fick in den - det är viktiga poäng. Det är ju väldigt tajt mellan sexan och trean, så nu är det viktiga poäng i varje match.

Frölunda lyckades hålla undan, trots att man spelade de sista två minuterna med två man mindre, efter att Linnéa Pettersson Dove åkte ut och Leksand då valde att plocka målvakten.

Matchen slutade 1-0. 

Med det har Frölunda, som lägger sig på fjärdeplatsen, två poäng ner till Djurgården och fyra upp till Brynäs.  

- Varje dag är viktig nu, att vi tar hand om kropparna och verkligen kommer redo till varje träning och varje match. Att alla är med - alla är viktiga i ett lag och vi behöver alla spelare, konstaterar Felizia Wikner Zienkiewicz.

Kommande matcher

SDHL | 2024.01.29, 19:00 | Frölunda HC - Brynäs IF (Biljetter)
SDHL | 2024.02.02, 18:00 | MoDo Hockey - Frölunda HC
SDHL | 2024.02.04, 12:05 | Luleå Hockey/MSSK - Frölunda HC

Matchstatistik

Frölunda HC - Leksands IF 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
Skott: 29-26 (7-10, 10-9, 12-6)
PIM: 4-4 ( 2-0, 0-2 , 2-2)
Åskådare: 260

Period 1

-

Period 2

-

Period 3

1-0 (51:51) I Felizia Wikner Zienkiewicz (12) (Emilia Vesa)

Så ställde Frölunda upp:

Michelle Karvinen - Liliane Perrault - Matilda Nilsson
Edit Danielsson - Sofie Lundin - Andrea Dalen
Ella Hellman - Felizia Wikner Zienkiewicz - Emilia Vesa
Emilia Bergeby Hallbeck - Linnéa Pettersson Dove

Ebba Strandberg - Lindsay Agnew
Tuva Kandell - Maja Beverin
Felicia Linder - Kaitlyn Yearwood
Nellie Svensson

Stephanie Neatby 
(Maja Helge)

Hanna Bernhardsson
STOLTA HUVUDPARTNERS