Nollade i Norrbotten

Publicerad: 2023-11-17
FHC DAM
Det blev ingen rolig start på helgen för Frölunda i SDHL. I bortamatchen mot Luleå släppte FHC in fyra mål på mindre än fyra minuter och föll till slut med siffrorna 7-0.

Senast lagen möttes blev det förlust för Frölunda med 1-4. När FHC begav sig till Norrbotten för fredagens match var det självklart med förhoppningen att göra precis som LHF för en dryg månad sedan, sno med sig alla poäng på bortais.

Frölunda stod dock för en tuff uppgift och nja, någon nagelbitare blev det inte. Inledningen av matchen präglades av mycket spel i egen zon för Frölunda. Luleå hade flera långa anfall och var inte heller försiktiga med att ta vara på gästernas misstag.

Ledningspucken kom sedan efter åtta och en halv minut. Viivi Vainikka tog sig en sväng om i anfallszonen och skickade sedan in pucken mot mål som tog på Neatbys benskydd och studsade ut till Noora Tulus som la in den i målburen.

Med bara 32 sekunder kvar av perioden kom även 2-0. Det efter att Jenni Hiirikoski hittade fram till Lisa Johansson som prickade in kvällens andra mål.

Rann iväg rejält

Även i mittenperioden fick Frölunda tillbringa större delen av tiden med att freda sig mot hemmalagets offensiv. FHC var dock inte ofarliga, utan hade ett par målchanser i början av mittenakten. Sedan kom det som skulle bli mardrömsminuter för gästande Frölunda.

Åtta minuter in i mittenakten fick FHC spela matchens första powerplay. De vitklädda spelarna hade svårt att behålla pucken i anfallszon och målchanserna lyste med sin frånvaro. I slutsekunderna av det numerära underläget var det i stället Luleå som skulle få göra 3-0. Det efter en missad passning från Frölundalägret där Lisa Johansson kunde ta hand om pucken och ge den till lagkamraten Jenna Pirttijärvi som spelade tillbaka för Johansson att sedan lägga in i mål. Mindre än två minuter senare stod det 5-0, vilket fick Erika Holst att ta timeout.

Trots detta skulle Luleå även utöka till 6-0 när matchklockan stod på 13:29. Hemmalaget hade även bud på fler mål, men Stephanie Neatby stod emot dessa gånger.

Spiken i kistan

Det blev inte heller någon magisk upphämtning. Fastän viljan var stor hos de vitklädda spelarna var det fortsatt Luleå som kontrollerade matchen. När Frölunda tog sig in i hemmalagets zon satte Luleåförsvararna genast stopp på anfallsförsöken. Norrbottningarna var inte heller nöjda med sin målproduktion, utan ville ha mer.

Med mindre än 10 minuter kvar av perioden kom sedan 7-0, vilket blev periodens och matchens sista mål.

– Nej, men vi vet redan från början att de är ett skickligt lag med många duktiga spelare, säger Ella Hellman till TV4 Play efter matchen och fortsätter:

– Jag tycker att vi tappar lite, de gör många mål på returer och jag tycker vi hjälper Steph för lite. Vi måste vara mer noggranna framför mål och skydda vårat slott mer, säger Ella Hellman.