Förlust i första semin

Publicerad: 2024-03-04
FHC DAM
Målsnålt, tufft och hårt. Frölunda föll med uddamålet i den första rundan. Slutspelet intensifierades ordentligt när semifinalen drog igång denna måndag. Luleå leder med 1-0 i matcher.

Frölunda stod på förhand inför sin tuffaste uppgift hittills under de två år klubben haft ett lag verksamt på damsidan. I den första semifinalen väntade giganterna från Luleå, seriesegrarna och de regerande mästarna i SDHL. Favoritstämpeln satt hårt på Norrbottens drottningar. Luleå hade vunnit alla fyra möten i serien.

Frölunda HC gjorde inget sken av att vara nykomlingarna, dock. Laget la gasen i botten direkt. Även om hemmalaget matchen igenom hade svårt att skapa dom riktigt farliga lägena fanns det ljusglimtar offensivt, men Luleå försvarade sig bra. Många gånger var comebackande lagkaptenen Hanna Olsson inblandad när det hände något framåt. Men det var Luleå som skapade mest och satte ett ihärdigt tryck i sin offensiva zon. Frölundas x-factor för att hålla siffrorna nere var ingen annan än målvakten Stephanie Neatby. Hon storspelade.

Neatby spelade ett målvaktsspel på toppnivå och visade sin fulla skicklighet. Hon slängde sig, stod på huvudet och räddade puckar på alla möjliga sätt. Efter två perioder hade hon räddat 27 skott. Sara Grahn i Luleå kunde nöja sig med 10.

Krävdes två och en halv period

Luleå ångade på och blev märkbart irriterade över att pucken inte ville trilla över mållinjen. Det saknades inte direkt slutspelskänlsor och gruff i matchen, många ville mycket. Men efter två perioder var ställningen 0-0. Målen uteblev när de drygt 700 personerna i publiken fick se fint målvaktsspel från båda håll.

Avgörandet kom i den tredje perioden när intensiteten steg ännu några snäpp. Luleå hade skott i ribban – Frölunda farliga chanser med Karvinen, Olsson och Dalen. Det första målet i matchen kom med tio minuter kvar. Luleå hittade till sist in bakom Neatby när Emma Nordin hittade Jenna Pirttijärvi som stod ledig framför mål. 0-1 på tavlan. Ett jobbigt läge för Frölunda som inte hade lägen i mängder.

Resultatet stod sig matchen ut och Luleå leder med 1-0 i matcher. Nästa semifinal spelas i Luleå på onsdag.

Matchstatistik semifinal 1:5

Frölunda HC - Luleå HF 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Skott: 19-37 (5-16, 5-11, 9-10)
PIM: 6-6 (4-2, 0-2, 2-2)