Hjärta och hjärna

Publicerad: 2024-09-25
FHC HERR
Elitidrott och studier går alldeles utmärkt att kombinera, fråga Filip Cederqvist, Max Friberg, Isac Heens och Calle Klingberg.

Ni känner dem som hårt arbetande hockeyspelare i Roger Rönnbergs Frölundakollektiv, men det finns mer på dagsschemat. Vid sidan av respektive idrottskarriär studerar Filip Cederqvist, Max Friberg, Isac Heens och Carl Klingberg på högskolenivå.

24-årige Heens är den av dem som pluggat längst och har den tydligaste strategin.

- Jag siktar ju mot att bli ekonom och går kurser med den inriktningen. Just nu läser jag mikroekonomi. Jag får ligga i lite varje dag och tycker inte att det är så dumt att ha något annat att grotta ner sig i vid sidan av hockeyn.

Efter många år i Schweiz flyttade Calle Klingberg hem till Göteborg våren 2023 och visste redan då att han ville lägga till en bit i livspusslet.

Första säsongen i Frölunda läste han två högskolekurser – ledarskaps- och organisationsteori och värdepapperskunskap – och den andra har han hoppat på en tredje, arbetslivstyska.

- Jag har inte bestämt mig för vad jag vill göra efter karriären utan läser kurser som jag vet att jag har nytta av. Jag brinner ju för hockey och kan tänka mig att gå den vägen i någon roll, agent, scout, GM, förklarar Calle Klingberg som precis som Isac Heens menar att studierna ger betydligt mer än de tar:

- Jag har möjligheten och tiden att studera och det tar ingen energi alls från mig, det ger snarare energi.

Skara-fostrade Filip Cederqvist kom hem efter två säsonger i Nordamerika och AHL med en bestämd vilja att kombinera jobbet som hockeyspelare med studier. Valet föll på en kurs i sports management och inriktningen var medveten:

- Jag har alltid varit intresserad av idrott, all idrott, och ville lära mig mer. Det är kul att ha något vid sidan om hockeyn och tankarna på studier har alltid funnits där, jag har ju ändå en hel del fri tid.

Lagkapten Max Friberg är inne på samma spår. Viljan har funnits där ett tag och efter sommaren var det dags att gå från ord till handling.

- Jag har ju alltid läst mycket och tänkte att jag kunde utnyttja den tiden till studier istället. Familj och hockey är prio, men det finns fortfarande hål att fylla. Att studera är roligt och intressant, inte jobbigt och betungande.

Precis som Filip Cederqvist har Max Friberg valt en högskolekurs med inriktning mot idrott.

- Jag läser företagsekonomi för elitidrottare. Av intresse och för att det är ett ämne jag vill lära mig mer om.

På torsdag möts Frölunda och HV71 i Scandinavium, nedsläpp 19.00. Det råder fortsatt väskförbud och samtliga besökare visiteras i entrén, så kom i tid.

Biljetter till torsdagsmatchen går att köpa via den här länken:

https://fhc.tmtickets.se/Events

Andra som kombinerat elitidrott med studier:

Thomas Bodström: allsvenskt spel med AIK/advokat.

Niklas Thor: allsvenskt spel med Sirius/civilingenjör.

Helena Bergman: VM- och EM-guldmedaljör i orientering/läkare.

Malaika Mihambo: OS- och VM-guldmedaljör i längdhopp/master miljövetenskap.

Shelly-Ann Fraser-Price: trippel olympisk guldmedaljör i sprint/master tillämpad pyskologi.

Socrates: legendarisk brasiliansk landslagsman i fotboll/läkare.

Giorgio Chellini: EM-guld i fotboll/Master affärsadministration.

Andres Iniesta: VM-guld och dubbla EM-guld i fotboll/biolog.

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS
OFFICIELL LEVERANTÖR