Föll efter förlängning – nära straffavgörande mot regerande svenska mästaren

Publicerad: 2024-01-07
FHC DAM
Det krävdes till slut fyra perioder för att skilja Frölunda och Luleå åt under söndagens toppmöte. FHC var bara 33 sekunder från att även ta matchen till straffavgörande, men då såg bortalaget till att avgöra och tog också med sig extrapoängen från Frölundaborg.

Mindre än 24 timmar efter lördagens toppmöte mot MoDo var det under söndagen dags för en ny match och ett nytt toppmöte. För andra gången denna säsong skulle Frölunda möta serieettan Luleå på hemmais.

Någon trötthet från gårdagens match gick inte att se utan det var ett uthålligt och starkt hemmalag som visade att de är någonting att räkna med även mot det tuffaste av motstånd.

– Jag tyckte egentligen att vi gjorde en bra match rakt igenom. Vi ställde verkligen upp och bjöd på en riktig fajt. Jag tyckte vi jobbade som ett lag och uppspelen fungerade bra, säger Sofie Lundin.

Första perioden skulle bli relativt jämn, både spel- och resultatmässigt. Även om Luleå inledde aningen starkare och skapade några farliga situationer tidigt skulle Frölunda komma in mer och mer. Det var sedan också hemmalaget som sedan hamnade i ett överläge.

Efter att Luleå tappat pucken i höjd med egen blå kunde Liliane Perreault lägga vantarna på densamma för att sedan skicka in pucken mellan benen på Frida Axell i Luleåmålet. Frölunda tog därmed ledningen i matchen.

Frölunda skulle sedan få chansen att öka på sin ledning ytterligare, för när klockan stod på 10:56 drog gästerna på sig matchens första utvisning. Frölunda fick dock inte powerplay-spelet att stämma. Efter vad som såg ut som ett missat skottförsök blev Frölunda av med pucken och Luleås Viivi Vainikka satte fart mot Stephanie Neatby. Vainikka tryckte sig förbi den sista Frölundabacken och kunde sedan utjämna ställningen till 1-1.

Det var också det resultat som stod på tavlan när signalen för den första perioden ljöd.

Målrik mittenakt

Hemmalaget inledde mittenakten med spel i numerärt överläge och även om målen uteblev i just den spelformen så skulle det komma. Det efter ett fint förarbete av Liliane Perreault som tog pucken från sina motståndare bakom egen kasse. Perreault hittade fram till Michelle Karvinen som serverade Andrea Dalen som kunde näta, 2-1.

Lagen skulle dock fortsätta att följas åt, i alla fall för en liten stund. Knappa två minuter efter FHC ledningsmål kom en ny kvitteringspuck från bortalaget. Även denna gång stod Viivi Vainikka som målskytt.

Luleås tredje mål denna match kom i spel fem mot fyra. Gästerna hade varit sånär i sekvensen innan. Bortalaget kom då i en fyra mot tvåa, men fick inte riktigt till avslutet. Pucken gled sakta sakta mot mållinjen och Stephanie Neatby hann lägga sin plock över den i precis rätt läge. Revanschen kom sedan en stund senare. Gästerna transporterade pucken snabbt mellan varandra och till slut kunde Emma Nordin passa fram till  välplacerad Petra Nieminen enkelt kunde skicka in 2-3-målet.

Ju längre perioden led desto mer talade för bortalaget. Stora delar av spelet spelades i Frölundas zon. Det var kanske inte heller så konstigt att Frölunda tvingades släppa in ett fjärde mål.

FHC fick dock det sista ordet i perioden. Med ungefär en minut och 20 sekunder 15 sekunder kvar att spela fick Michelle Karvinen loss pucken från en sargduell och passade den till Sofie Lundin som kunde ta hand om sin egen retur och skicka in 3-4.

– Det var viktigt att få in den och sedan visade vi också att vi inte slutade kriga. Vi ville vinna den här matchen och det bevisade vi idag tyckte jag, säger målskytten Sofie Lundin.

Krävdes sudden death

Det sena målet i period två verkade ha gett lite extra självförtroende till hemmalaget inför den avslutande perioden. FHC hade tillbringade mer tid i offensiv zon, låg högt i sin forecheck och det syntes att laget var sugna på att få kvittera.

När klockan stod på 09:24 i den tredje perioden så kom också det fjärde målet från Frölundalägret. Liliane Perreault täckte skott i egen zon, fick med sig pucken och skapade en spelvändning. Hon gick sedan på eget avslut och gjorde 4-4.

Målet innebar inte bara lika på tavlan. Den kämparglöd som hemmalaget visade upp efteråt var rent hockeygodis. Det blev inte mindre intensivt när Frölunda dessutom fick spela boxplay med drygt sex minuter kvar. Neatby stod för klassräddningar och FHC visade upp en stabil defensiv.

Hemmalaget lyckades stå emot väl och tog därmed matchen till förlängning. I fem minuters spel i tre mot tre fanns flera fina chanser från båda lagen. Bland annat var Michelle Karvinen bara en stolpträff ifrån att ge sitt lag extrapoängen. Med bara 33 sekunder kvar fick Luleås Jenni Hiirikoski pucken i slottet och kunde också skicka in den i krysset.

– Jag tyckte att vi krigade på väldigt bra och vi visade att vi är med och fajtas där uppe. Men sedan var det segt att vi inte fick med oss poängen där på slutet, säger Sofie Lundin.

Trots att det bara blev en poäng berättar Lundin att laget ändå kan ta med sig annat från matchen.
– Jag tycker att det är jätteviktigt inför slutspelet som kommer, att vi vet att vi kan slå Luleå, vi vet att vi kan slå Modo. Ja, vi kan egentligen slå alla lag i SDHL nu. Vi visade verkligen det, att vi är nära.