Krönika: Det hänger på skotten, eller?

Publicerad: 2023-12-23
FHC HERR
Skottstatistiken betraktas som en så viktig del att den till och med liverapporteras på mediakuben under matcherna. Den kan för en hemmapublik ge intryck av att man bestämmer i sin egen borg.

Men när Frölundas herrar nu närmar sig julbord och dans runt granen följt av Spengler cup i Schweiz har de på de 17 senaste matcherna bara vunnit skotten i tre – trots att det har blivit nio segrar. 

Det uteblivna puckregnet mot motståndarnas målvakter har ersatts av effektivitet när pucken väl går på mål.

Segern mot Skellefteå i tisdags var ett perfekt avstamp inför de närmaste två veckorna utan SHL-hockey. Backshowen när Henrik Tömmernes (två), Christian Folin och Pontus Johansson med sina mål gav laget, klubben och alla supportrar i Scandinavium en tidig julklapp borde ha alla möjligheter att bli en snackis vid julborden.

Det var inga puckar som studsade in i via ändalykten eller via en skridskoskena. Det var klockrena avslut, sådana vi i media ofta benämner kliniska. Fyra tunga fullträffar – då spelar det ju ingen som helst roll att Frölunda bara fick iväg 18 skott under hela matchen mot duktige Skellefteå-keepern Linus Söderström.

Bara 14 skott

Bland Frölundas supportrar (precis som bland alla andra klubbars, antar jag) suckas och gnälls det ibland över att deras anfallare är så duktiga på att göra motståndarnas målvakter till mänskliga väggar. Skotten går på istället för vid sidan av målvakten. 

För erkänt skicklige Linus Söderström blev det tvärtom. Trots att Frölunda hade pucken en hel del i anfallszonen fick han knappast några skott på sig. Utöver de fyra han tvingades släppa in (han kunde eventuellt ha tagit Tömmernes första, annars inga misstag vid målen) fick han bara stoppa 14 skott. Räddningsprocenten blev svaga 77,78. Åt andra hållet gjorde Skellefteå tre mål på sina 28 skott mot Lasse Johansson, som vuxit ut till den enskilt största anledningen till att Frölunda håller sig i de övre regionerna av en haltande tabell.

Det här med vilket lag som skjuter flest skott i en match är naturligtvis inget man behöver fördjupa sig i, det är ju ändå målen som räknas. Men efter att ha gått genom skottstatistiken i Frölundas alla 28 matcher i år finns det några saker jag har fäst mig vid. Båda har 14 oktober som utgångspunkt.

Den matchen

Det var då Frölunda tog emot HV 71 i Scandinavium. Ni vet – den matchen. Alla vändningars moder. 0–4 i första perioden blev till 6–4 efter två 3–0 i övriga två perioder. Då öste Frölunda på mot HV-målet och vann till slut skottstatistiken med 33–19.

Sedan dess har inte det hänt i Scandinavium, att Frölunda har skjutit fler skott än motståndarna. På sju matcher. Klubben som långt innan det började symboliseras av en indian stundtals kallades för Vilda Västern för att det small överallt på banan och ofta skapades ett väldigt tryck mot motståndarmålet. Den klubben har inte skjutit fler skott mot mål än motståndarna i sin hemmaborg på de sju matcher som har spelats sedan 14 oktober. Ändå har Frölunda vunnit fyra av dem.

Det leder till den andra spaningen: Frölunda har sedan HV-matchen spelat 17 matcher och vunnit skottstatistiken i bara tre (borta) – ändå har det blivit nio segrar. 

När Lasse Johansson under bortaturnén höll säsongens två första nollor var det dock många träffar mot motståndarmålen, 34 mot Linköping respektive 30 mot Oskarshamn. Dock inte i närheten av puckregnet (48 skott) mot Linköping på hemmaplan i början av säsongen då det ändå bara blev seger med 3–2. Motsatsen är de åtta målen på 24 skott mot Rögle i början av säsongen då vart tredje skott gick in.

Färjestad effektivast

Man kan vrida och vända på skottstatistik hur man vill. Att vinna den är naturligtvis inget självändamål. Att det blir få skott kan bero på olika saker, utöver att man inte kommer in i motståndarnas zon. Kanske siktar man på en styrande klubba vid sidan av målet, kanske väntar man på ett bättre läge – eller också skjuter man helt enkelt utanför.

Men med tanke på hur central skottstatistiken är i rapporteringen är den ändå intressant. För den finns ju i varenda faktaruta efter en match, på mediekuben och i snabba analyser, typ: ”Helt kasst var det ju ändå inte, Frölunda vann ju ändå skottstatistiken”. Den rapporteras i tv-rutan i periodpauserna innan kommentatorn stänger av för en stund. Och att Frölunda bara har vunnit skotten vid sju av säsongens 15 segermatcher tycker jag definitivt är intressant.

Att serieledande Färjestad är SHL:s effektivaste lag är inte så märkligt, värmlänningarna gör mål på 12,42 procent av skotten jämfört med Frölundas 10,50. Men Färjestad skjuter inte mest. Det gör Timrå – vars 8,64 procent är sämst i serien.

Om Frölundas anfallsspel börjar sitta bättre över tid efter årsskiftet blir det fler skott mot mål och förmodligen fler skott i mål. Förmodligen – för i den här branschen finns inga garantier för att det som låter logiskt verkligen uppfylls.

Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS