Fjärde raka

Publicerad: 2024-03-09
Frölunda vann mot Färjestad för fjärde gången i rad den här säsongen, 5-4 efter straffar.

Det finns något vackert med en enögd hemmapublik, en märkbar bortadito och ett fullsatt Scandinavium. Det bygger upp något, smittar av sig ner på isen och sätter sin prägel på matchen. Två lag som vill mycket, kan mycket och bjuder upp till 20 sköna högintensiva hockeyminuter.

Färjestad satte tonen inför sin egen kurva efter knappt tre minuters spel – 0-1 Michael Lindqvist, fint framspelad av Liam Öhrgren.

Tre minuter senare var det kvitterat, Max Friberg lika fint assisterad av Malte Strömwall.

Några utvisningar åt båda hållen ledde inte till någonting, men med bara halvminuten kvar skickade Linus Högberg in en hög puck mot mål som Isac Born läckert styrde in, 2-1.

Om det blåste kuling i den första perioden stormade det i den andra. Lite ställningskrig inledningsvis, men i och med David Edstroms 3-1-mål (läckert framspelad av Malte Strömwall) blev det fullt ställ.

I box play satte Max Friberg 4-1, trodde alla, men målet dömdes bort och Frölunda åkte på ännu en utvisning, för många spelare på isen.

I spel fem mot tre reducerade Färjestad, 2-3, för att bara minuten senare vara i tvåmålsunderläge igen – Max Friberg i numerärt underläge.

Ytterligare en utvisning, för många spelare på isen igen, i slutet av perioden blev kostsam för hemmalaget. Joel Nyström pricksköt in 3-4, ett efterföljande tumult med nio spelare inblandade och två minuters utvisning för Nicklas Lasu, osportsligt uppträdande.

Frölunda städade av Nicklas Lasus utvisning rätt bekvämt och hade bra kontroll på matchbilden länge.

Med knappt halva perioden kvar kom Färjestad kvickt genom mittzon och Joel Kellmans fladderpuck letade sig retligt, aningen turligt och långsamt in bakom en ställd Lasse Johansson, 4-4.

Det blev inga fler mål och matchen till förlängning och sedermera till straffar - Mikael Ruohomaa avgjorde, 5-4.

"En höjdpunkt i SHL när Färjestad och Frölunda får mötas. Tycker vi roddar en bra match, men blir ryckigt med alla utvisningar. Och fantastiskt nöjd med Friberg, han är kung på banan idag", säger Roger Rönnberg.

På tisdag möts Frölunda och Skellefteå i Scandinavium, 19.00 - grundseriens sista omgång.