Utslagna efter förlängningsförlust

Publicerad: 2023-12-30
Frölunda HC OT-föll i semifinalen mot HC Davos, 3-4, och är utslagna ur Spengler Cup.

När Frölunda HC och HC Davos möttes för andra gången i årets Spengler Cup gjorde man det i en semifinal som svängde mycket fram och tillbaka. Hemmalaget Davos inledde piggt och tog också ledningen knappt fem minuter in när Calle Andersson, ifrån blålinjen, avlossade ett tungt direktskott som Lars Johansson fick benskyddet på, men inte lyckades hålla utanför nätet.

Ju längre den första perioden gick, desto hetare och bättre blev Frölunda, man fick ett numerärt överläge halvvägs in i perioden och kunde koppla ett litet grepp om perioden. Med knappa kvarten spelad skickade Jere Innala en lång och fin passning över banan som gav Jayden Halbgewachs friläge. Amerikanen avlossade ett skott, tvingade fram en retur och fick se Erik Borg störta fram först och fick in pucken till 1-1.

Tidigt i den andra perioden tog Carl Klingberg saken i egna händer, fick pucken direkt på offensiv tekning, rundade målburen, bröt in framför och lade in pucken bakom Sandro Aeschlimann i hemmalagets målbur för en 2-1-ledning, drygt två minuter in i den andra perioden.

Davos replikerade dock snabbt, kvitterade bara minuten senare när Dennis Rasmussen rakade in en retur ifrån nära håll och sedan var det som om att någon stängde igen Frölundas matchplansbok, för Frölunda var knappt med på en lång stund efter ledningsmålet. Hemmalaget dominerade spelet, skapade mängder med chanser och satte Lars Johansson på tuffa prov. När pucken sedan gavs bort i egen zon fick Enzo Corvi fri gata in i slottet och pricksköt pucken igenom Johansson och satte Davos i en 3-2-ledning till andra paus.

Stark avslutning - men förgäves

Davos gjorde en stark insats i jobbet att hålla Frölunda borta från möjligheten att ta sig in i matchen i den tredje perioden. Halvvägs in i akten hade Davos haft två numerära överlägen och Frölunda fortfarande inte skjutit ett skott på mål - men så ådrog sig Dennis Rasmussen en utvisning och Frölunda fick sin biljett in i matchen.

Ett riktigt vasst spel i numerärt överläge bar frukt, för när Linus Högberg spelade ut pucken till vänster fick Malte Strömwall en perfekt träff på direktskottet och överlistade Sandro Aeschlimann för 3-3 när knappt sju minuter återstod av den tredje perioden - och borgade för en extremt underhållande avslutning på matchen.

Frölunda stod för en riktigt skarp avslutning på matchen där man skapade ett par skarpa chanser för att avgöra matchen - inte minst när Linus Öberg skapade ett friläge och fintade ned Aeschlimann, men för att lägga pucken på toppen av den schweiziske målvaktens benskydd. I slutskedet av akten bröt Max Friberg in på kassen och var så när på att få in pucken under målvakten, men en tåspets var i vägen. Matchen gick till förlängning och där tog det inte ens en minut innan Davos fick en två-mot-ett-kontring och Henrik Haapala gick på eget avslut som överlistade Johansson och innebar finalavancemang för Davos.

Resultatet innebär att Frölunda är utslagna ur Spengler Cup för den här gången. Imorgon väntar hemfärd och nyårsfirande innan vi laddar upp inför SHL-spel som för vår del återtas igen nästa vecka där vi rivstartar med Färjestad BK på bortaplan på torsdag kväll.