Dalen målskytt och vinnare i återkomsten – tog alla tre poäng mot Linköping

Publicerad: 2023-11-24
FHC DAM
Underläge efter första och sedan ledning efter andra. Frölunda visade vart skåpet skulle stå när de vände och vann mot Linköping. Trots onödig spänning såg FHC till att ro hem det.

Det blev en intensiv inledningsperiod i Frölundaborg under fredagskvällen. Frölunda fick dock en tung start när bortalaget tog ledningen redan efter tre minuter och därmed satte sig i förarsätet. Det efter att hemmalaget tabbat sig i egen zon vilket ledde till att Linköping kunde komma två mot en mot Stephanie Neatby i Frölundamålet. Linköpings Sara Hjalmarsson serverade lagkamraten Justine Leanne Reyes som från slottet prickade in 1-0.

– Vi började väldigt passivt tyckte jag. Vi lät Linköping styra matchen i första perioden och hade lite individuella misstag som släppte in dem i matchen ibland, säger Andrea Dalen efter matchen.

Dryga minuten efter hade FHC ett riktigt drömläge att kvittera när Emilia Vesa hittade fram till Matilda Nilsson som nästan hade fri bana fram till Linköpings målvakt. Gästerna var dock duktiga i sin backcheck och lyckades störa Nilsson precis innan hon skulle gå på avslut. Frölunda fick fortsatt vänta på sitt första mål för kvällen.

Ont om bud hade FHC dock inte. En av de vassare chanserna kom från Tuva Kandell som hade ett skott som gick strax över ribban i slutminutrarna av perioden. Hemmalaget vann skotten i första perioden med 12-4 och det var tydligt att Frölunda var hungriga efter att sätta dit sin första puck i matchen.

Vände på steken

Det tog sedan bara 15 sekunder av mittperioden innan matchen var utjämnad. Målskytt var ingen mindre än Andrea Dalen som under fredagens match var tillbaka på isen efter en lång tids skadefrånvaro. Målet kom i spel fem mot fyra.

– Det var lite rostigt, men det är kul att vara tillbaka. Det går snabbt där ute, så i första perioden tyckte jag inte att jag kom in i det helt. Men sedan tyckte jag att det gick och bättre. Det är kul att komma tillbaka och bara vara igång. Skönt att så en kasse också, då kan man bygga lite på det, säger målskytten och fortsätter:

– Det var skönt att sätta det i powerplay. Vi har tränat lite på det, att våga skjuta. Vi fick ett överspel över centrallinjen och så var det en spelare framför mål så målvakten såg inget så jag och så sköt jag direkt.

Frölunda hade helt klart tagit kommandot över matchen. Tre minuter in i perioden tog gästande Linköping timeout, men någon större skillnad syntes inte i spelet. I stället fortsatte Frölunda att ånga på.

Linköping skulle sedan få chansen att etablera tryck i offensiv zon och ta tillbaka övertaget i matchen efter att Frölunda dragit på sig utvisningar två gånger om. Frölunda stod dock emot bra 1-1 höll sig även efter två boxplay.

Ja, så kallade "special teams" var verkligen en styrka för FHC under mittperioden. Efter 14 minuter var det gästernas tur att sitta på botbänken. Då såg Matilda Nilsson att skicka in 2-1 och inför tredje var därmed Frölunda i överläge.

Favorit i repris

Ett snabbt mål skulle det bli även i den tredje perioden. Michelle Karvinen behövde inte mer än 51 sekunder för att peta loss pucken från en Linköpingsback, transportera den över banan och skapa sig ett friläge där hon kunde visa upp sina fina handleder och till slut lika in pucken i nättaket bakom Linköpingskeepern.

Frölunda såg länge ut att ha kontroll på matchen men med tio minuter kvar kom en reducering från Linköping och plötsligt började det bli spänning igen. Då klev Edit Danielsson fram och satte sin fjärde balja för säsongen.

Det var dock inte över där. För Linköping skulle återigen reducera vilket resulterade i ett par riktigt spännande avslutningsminuter. Linköping gjorde allt i sin makt för att få med sig poäng i från Göteborg medan Frölunda i sin tur jobbade stenhårt för att få behålla alla tre pinnar. Med minuten kvar tog bortalaget också ut sin målvakt i ett sista försök, men Frölunda var för starka och var de som stod som segrare denna fredag.

– Överlag tyckte jag att vi lyckades spela bättre och bättre och hade en bra andra- och tredjeperiod där vi stängde ner dem ganska bra. Det var skönt med tre poäng, även om det blev lite jämnare än vad vi borde gjort det till.

– Vi måste lära oss spela med ledning och göra smarta val när vi ska stänga ner matchen. Det var väl bra att vi fick träna på det nu och är redo för det i ett slutspel när det kommer vara tighta matcher. Men vi har absolut förbättringspotential.