Backarna slog powerplayet

Publicerad: 2023-12-19
Frölunda HC:s backar (fyra mål) segrade mot Skellefteå AIK:s powerplay (tre mål) i en händelserik tillställning i Scandinavium.

Junior-VM hägrar runt hörnet och tar över Göteborg de kommande veckorna, därför spelade Frölunda HC redan nu sin sista SHL-match för året - och man fick en smakstart på tillställningen! Redan efter fem minuters spel hade backarna Christian Folin och Henrik Tömmernes båda hittat nätmaskorna bakom Linus Söderström i Skellefteå AIK:s och gett hemmalaget en 2-0-ledning - med lagets två första skott på mål i matchen.

- Roger har tjatat på mig sen jag kom hit att jag ska åka med i anfall. Det är kul att åka med uppåt och ännu roligare att få utdelning. Jag fick bra snärt i det skottet och det är kul att göra mål, särskilt på hemmaplan, sade Christian Folin i TV4 och utvecklade:

- Det har en tendens att kunna bli lite slarvigt och rörigt så här mitt mellan speluppehållen, att det blir mer öppet och lite svårt att ha fullt fokus. Men jag tycker ändå vi ser pigga och fräscha ut. vi gör många bra saker i egen zon och kommer ur på ett bra sätt. Det är bara att tugga på!

Den tidiga tvåmålsledningen stod sig inledningsakten ut, men redan 26 sekunder in i den andra perioden ådrog sig Nicklas Lasu ett matchstraff och en ny sida av matchen växte fram.
Gästerna ifrån Västerbotten är bäst i ligan i powerplay och visade varför i Scandinavium. Det fem minuter långa numerära överläget utnyttjades två gånger om och 2-2 tidigt i mittakten var ett faktum.

Likaläget stod sig inte längre än i två minuter - för då var det dags för ytterligare en rödklädd back att äntra scenen.

Unge Noah Dower Nilsson hann knappt komma ut på isen i sitt första byte för säsongen innan han jobbade loss pucken av en Skellefteåspelare vilket gav Pontus Johansson en fri yta framför gästernas mål - och 3-2 till Frölunda.

Frölunda hade sina backmål och Skellefteå fortsatte kontra med sitt starkaste vapen för aftonen - powerplay - och när Adam Brodecki satt utvisad för hakning gjorde gästerna faktiskt två mål.
Först skickade Rickard Hugg in pucken med ett direktskott ifrån höger, ett mål som efter videogranskning dock blev bortdömt för målvaktsinterference. Men det skulle inte hindra västerbottningarna, för dryga minuten senare styrde Linus Lindström in pucken, som denna gång innebar 3-3.

Backarnas afton

Det saknades varken lägen eller spänning i den här högintensiva och kampfyllda match. Isac Heens var ytterst nära att ge Frölunda en ledningspuck sent i den tredje perioden, men hans försök renderade i en stolpträff. Matchen gick till förlängning där Jonathan Pudas skickade en puck över plexiglaset och gav Frölunda ett numerärt överläge - då fulländades kvällen.

Gustav Rydahl skymde Linus Söderström när Henrik Tömmernes knäppte in en handledare i spel fyra mot tre och avgjorde tillställningen med sitt andra mål för kvällen. Samtliga fyra Frölundamål denna kväll gjordes alltså av backar.

- Mycket kamp, en jämn match, mycket känslor och bra intensitet, så som det ofta brukar vara när Frölunda och Skellefteå möts. Fyra backmål också, det var jättekul, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:

- I spelet fem mot fem gör vi många bra saker idag, jag var lite orolig att efter uppehållet, när laget varit splittrat, att vi skulle ha svårt att spela vettig hockey tillsammans. Men jag gillar det jag ser i årets lag, spelet behöver inte vara perfekt varje match. Vi vill verkligen förbättra passningsspelet och många andra saker idag så klart, men vi hittar ett sätt att vinna den här matchen och det tar jag med mig härifrån, avslutar Roger.

Spengler Cup närmast

Frölunda har spelat årets sista match i SHL, men efter jul åker laget till schweiziska Davos för att delta i den anrika turneringen Spengler Cup. Den första matchen går av stapeln på annandag jul, kl 20:15, när Team Canada står för motståndet. Beroende på resultat spelas sedan den andra gruppspelsmatchen antingen 27:e eller 28:e december - efter gruppspel väntar kvart- och semifinal, finalen spelas runt lunchtid på nyårsafton. Läs mer om turneringen här.

Frölunda HC - Skellefteå AIK 4-3 OT (2-0, 1-3, 0-0, 1-0)