Övertygande seger mot regerande mästarna - semifinal väntar

Publicerad: 2023-12-29
Semifinal väntar för Frölunda HC efter att man övertygande besegrat regerande Spengler Cup-mästarna HC Ambrì-Piotta med 5-0.

Frölunda HC gick in i slutspelet av Spengler Cup med två förluster på lika många matcher och blott ett mål framåt (0-4 mot Team Canada följdes upp med 1-4 mot HC Davos). I kvarten ställdes man mot schweiziska HC Ambrì-Piotta - som vann fjolårets turnering efter att ha straffbesegrat tjeckiska Sparta Prag i finalen.

Ambrì-Piotta har en stark spets i Alex Formenton - som gjort tre av lagets totala sju mål i gruppspelet - och mot Frölunda var den 24-årige forwarden en av de få som ett tag stack ut i de blåklädda, men helt utan att få någon egentlig utdelning. I en ganska svängig och jämn öppningsperiod skapade båda lagen ett par fina möjligheter vardera, bland annat när Noah Dower Nilsson checkade loss pucken av en motståndare i sarghörnet och frispelade Henrik Tömmernes i slottet, men Tömmernes handledsskott avväpnades av Janne Juvonens stöthandske. Eller när Jayden Halbgewachs spelade fram Erik Borg - Frölundas hittills enda målskytt i turneringen - som skarvade pucken ifrån nära håll, men inte heller då igenom Juvonen.

Det var först i mittakten, när annars Ambrì-Piotta rent spelmässigt började ta över mer och mer, som Frölunda till slut skulle lyckas överlista Juvonen - och det första kom som lite till skänks.

Mike Künzle stressade loss pucken av en motståndare på egen blå och stack, tillsammans med Linus Öberg, på en kvick kontring och skrinnade sig helt fria. Öberg fick pucken, skottfintade och lyfte in en backhand bakom Juvonen till 1-0 och första ledningen i Spengler Cup, med drygt halva matchen spelad.

Unge Noah Dower Nilsson, som nyligen kommit tillbaka i spel efter att ha missat hela säsongen på grund av operationsrehab, stod ut lite extra denna match. Dels fick han fin yta in i slottet och spelade fram Carl Klingberg som så när kunde utöka ledningen sent i mittakten. Någon minut senare var det han som tvingade fram en Ambrì-utvisning som blev kostsam och ödesdiger för schweizarna.
I det efterföljande fem-mot-fyra-spelet stod Max Friberg rätt placerad framför kassen, högg på en retur från Malte Strömwall och rakade in 2-0-pucken när drygt 40 sekunder återstod av den andra perioden.

Semifinalkara

Frölunda fick bästa, tänkbara start på den tredje perioden, för en stund in i akten kom en minut som blev fatalt matchavgörande.
Filip Hasa fick pucken på sin backplats och sköt med mycket skymning framför kassen och fick se pucken styras in i mål via en Ambrì-Piotta-back till 3-0. Bara minuten senare fick Jere Innala pucken till höger och skickade in ett perfekt direktskott i spel fem mot fyra och stängde matchen med sitt första mål i turneringen och 4-0 på tavlan.

Det skulle bli en mycket trevlig eftermiddag för Frölundas del, för man städade av den tredje perioden på ett mycket starkt vis mot ett förvisso besegrat Ambrì-Piotta. Drygt halvvägs in i den tredje perioden klev Noah Dower Nilsson fram igen, stack på kontring, avancerade in i anfallszon längs den högra sargen och avlossade ett högkvalitativt handledsskott i främre kryss och fastställde slutresultatet 5-0.

Resultatet innebär att Frölunda är klara för semifinal, där man får chans på retur mot värdlaget HC Davos. Matchen spelas imorgon, lördag, kl 15:10 och den går i vanlig ordning att se på Spengler Cups Youtube.

Kommande matcher

2023.12.30, kl 15:10 | Semifinal 1: HC Davos - Frölunda HC
Ev: 2023.12.31, kl 15:10 | Final

Den andra kvartsfinalen - den mellan Team Canada och KalPa Kuopio - går att se här, med start kl 20:15.

HC Ambrì-Piotta - Frölunda HC 0-5 (0-0, 0-2, 0-3)
Skott: 21-28 (8-11, 8-11, 5-6)
PIM: 10-8 (2-2, 2-0, 6-6)