Krönika: Damlaget har potential

Publicerad: 2024-02-21
FHC DAM
11 oktober 2021 kom beskedet: Frölunda startar ett damlag. Två år och fyra månader senare är det historiska laget framme i sin första SM-kvartsfinal, mot Djurgården. Men Frölunda har potential att gå längre än så.

Att Frölunda redan första säsongen i SDHL går in som fyra i slutspelet är egentligen ingen överraskning. För alltsedan klubben meddelade att damsatsningen startade ett år tidigare än planerat har den följt en plan som förr eller senare ska landa i SM-guld.

Under flera år fram till starten av damlaget hånades och kritiserades Frölunda av många runt om i hockey-Sverige för att klubben inte brydde sig om att skapa förutsättningar för tjejer att spela hockey på elitnivå.

Men när Kim Martín Hasson anställdes som sportchef och plockade in Erika Holst som tränare och de tillsammans byggde både organisation och lag – då var det en satsning på allvar, som vi nu ser frukten av.

Det finns flera anledningar till klubbens snabba avancemang till toppen:

- Den svaga konkurrensen på damsidan. Det finns ännu inte tillräckligt många svenska tjejer som spelar ishockey för att det ska bli konkurrens under SDHL.

- Akademin, där unga tjejer numera har samma förutsättningar som killarna att både träna och plugga samtidigt när de satsar på att bli A-lagsspelare.

- Attraktionskraften. Många är intresserade av att komma till ett hårdsatsande Frölunda.

- Frölundas resurser. Damlaget har sin del av Frölundaborg, organisationen är närmast en spegelbild av den på herrsidan.

Det finns givetvis andra anledningar också. Men jag är övertygad om att det även finns en pionjärsida, att vara med i början av något som kan växa till något stort är spännande.

Luleå favorit

Frölunda går inte på något sätt in i slutspelet som favorit. Att tippa något annat än att SM-titeln för fjärde året i rad hamnar i Luleå HF/MSSK är inte riktigt trovärdigt. Laget från Norrbotten är laget att slå, om tjejer från en annan klubb får hänga guldmedaljerna runt sina halsar blir det en jättesensation.

Sen är ju idrotten inte alltid logisk, exempelvis kan ett Frölunda som lyckas med allt från målvakt till målskytte ha en liten, liten möjlighet att störa Luleå.

Bakom megafavoriten, som vann serien med 23 poäng före Modo, har det varit betydligt jämnare. 

Mellan Frölunda och kvartsfinalmotståndaren Djurgården, seriens fyra och femma, skilde fem poäng. Det gör att det är upplagt för en jämn kvartsfinal. Lagen har vunnit två matcher var i säsongens inbördes möten. Vad som kan tala till Frölundas fördel är att stockholmarna vann de två första matcherna, göteborgarna de två sista. Den senaste i fredags, bara en vecka före den första kvarten i Stockholm.

Å andra sidan är Djurgården det enda lag som har slagit Luleå. I slutet av oktober avgjorde de på straffar och vann med 1–0 – i Luleå.

Medan Frölundas herrar i höstas hade en form- och vinstkurva som såg ut som en berg-och-dalbana har damerna varit betydligt jämnare. Öppningen i höstas var sensationell med fem segrar i rad som nykomling. 

Att den segerraden bröts och blev till en fyra matcher lång svit med förluster (senare under säsongen blev de max två förluster i rad) är ett plågsamt minne i sig för Frölunda-damerna.

Hanna på läktaren

Ännu värre är det som hände i säsongens sjätte match när segersviten sprack. Det var då som lagkaptenen Hanna Olsson åkte på lårskadan mot Luleå. Den som gjorde att hon missade resten av säsongen.

När slutspelsfesten nu ska börja tvingas Hanna sitta på läktaren under matcherna. När hon äntligen skulle få uppleva ett SM-slutspel med favoritklubben från barn- och ungdomsåren får hon inte vara med. Det är svårt att sätta sig in i hur det känns.

Hanna Olsson var fram till skadan Frölundas ledare, den viktigaste spelaren. Den som drog med sig de andra samtidigt som hon producerade själv. En frisk Hanna Olsson hade tveklöst varit med i poäng- och skytteligatoppen. Men i en tabell syns hon fortfarande, den över effektivitet. Hennes sex mål på sex matcher visar vilken lysande start hon hade på säsongen och vad hon betydde för Frölundas chocköppning på serien.

Ett tag såg det ut som att även på andra nyckelspelare skulle missa slutspelet. Men både Sarah-Ève Coutu-Godbout och Jennifer Carlsson har kommit tillbaka i tid för kvartsfinalen. Carlsson gjorde comeback så sent som i den avslutande förlustmatchen mot SDE i tisdags.

Att det blev 0–3 stryk mot SDE spelade ingen som helst roll, även om det kan ha ett värde att gå in i ett slutspel med en seger. Frölundas fjärdeplats var redan klar medan ett motiverat SDE behövde en seger för att hålla sjundeplatsen och därmed Leksand bakom sig – och slippa ställas mot Luleå direkt i slutspelet. Och Djurgården gjorde precis som Frölunda – förlorade sista matchen, mot Leksand.

Kvartsfinalen mot Djurgården har alla förutsättningar att bli en jämn tillställning över fem matcher. Men jag tror att hemmaplansfördelen gör att Frölunda går till semifinal.

Spelschema kvartsfinal

KV 1:5, Fredag 23 feb kl. 18.05 - borta
KV 2:5, Söndag 25 feb kl. 12.05 – FRÖLUNDABORG
KV 3:5, Måndag 26 feb kl. 18.05 – FRÖLUNDABORG
Ev. KV 4:5, Onsdag 28 feb kl. 18.05 – borta
Ev. KV 5:5, Fredag 1 mars kl. 18.05 - 
FRÖLUNDABORG

Biljetter till våra två första kvartsfinaler på hemmaplan (sön 25 och mån 26 feb) hittar du via den här länken.  

Krönikör Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS