Magisk vändning - Frölunda en seger från semifinal

Publicerad: 2024-02-26
FHC DAM
Underläge 3-1 med knappt tre minuter kvar och Frölunda såg ut att tappa den tredje kvartsfinalen mot Djurgården. Men genom en desperat forcering i slutminuterna tog FHC matchen till förlängning. Väl där kom avgörandet genom Andrea Dalen.
Nu är Frölunda en seger från semifinal.

Kvartsfinal 3 bjöd på en en fartfylld match med mycket kamp, där det fanns en tydlig beslutsamhet att ta ledningen från Frölunda och Djurgården. Både i matchen och matchserien.
Då såg Djurgårdens aktioner i början av den tredje perioden, där man gick från 1-1 till ledning 3-1, ut att bli avgörande. Men Frölunda lyckades vända och tvinga fram en förlängning.

- Det är otroligt starkt, vi kanske inte är det lag med mest rutin men jag tycker vi visar idag att vi är mentalt starka och att vi kommit väldigt långt, väldigt snabbt. Det är bra tecken framåt att klara av såna här situationer, säger tvåmålsskytten Michelle Karvinen efter matchen.

Först efter fyra minuter kom matchens första avblåsning, vilket talar för matchbilden när det bjöds på ett böljande spel i Frölundaborg, där hemmalaget till en början hade svårt att etablera ett anfallsspel. Men det lossnade allt eftersom. Det samma gällde för Djurgården och lagen bytte puckinnehav med varandra.

Halvvägs in i den första perioden tvingades Djurgården till målvaktsbyte efter att Michelle Karvien kolliderat med Ida Boman i ett skottögonblick. Boman utgick och kom inte tillbaka, och Karvinen fick sitta av två minuter för goalie interference. En utvisning där Frölunda effektivt spelade bort tiden, utan att låta DIF komma till läge.

Men så med dryga fyra minuter kvar av första perioden tog Djurgården ledningen, efter att Brette Pette spräckt matchnollan.

Frölunda gjorde sitt för att få in en kvittering men hade svårt att få hål på Djurgården.

Med bara sekunder kvar av perioden klev Michelle Karvinen fram och såg till att Frölunda gick till pausvila i likaläge 1-1.

- En riktig slutspels match som böljar fram och tillbaka och det klart det är många grejer i matchen vi inte ör riktigt nöjda med men ibland blir det så, då får man hitta sätt att vinna ändå. Båda lagen försöker komma ut tuff och göra jobbet för varandra, det är slutspel det ska vara lite grinigt och kämpigt, säger Karvinen.

Den andra perioden blev en mållös sådan, där Stephanie Neatby motade 14 skott och en tung Djurgårdspress i slutet av mittenperioden.

Var uträknade - vände matchen

I den tredje perioden fick Frölunda allt annat än önskad start. En frilägesräddning av Stephanie Neatby slutade med ledningsmål för Djurgården, som i kaoset av spelare framför kassen petade in returen via ribbans underkant, till 1-2, efter bara 23 sekunder.

Fyra minuter senare utökade stockholmarna till 3-1 och Frölunda inledde en desperat jakt på reducering.

Något Michelle Karvinen fixade med hjälp av Sofia Dalen och Nellie Svensson när hon satte 2-3 med tre och en halv minut kvar att spela.

Erika Holts begärde time out i samband med reduceringsmålet och valde att plocka Neatby ur kassen med två minuter kvar - och det skulle ge resultat.

Felizia Wikner Zienkiewicz fanns framme i vad som var ännu en stökig situation framför DIF-kassen, och tryckte in kvitteringen som tvingade matchen till förlängning.

- Jag är otroligt stolt, jag tycker inte vi pankiar trots att vi låg under med två mål. Utan vi fokuserar på att pusha framåt och just nu känns det kul, säger Michelle Karvinen.

Väl där var det Djurgården som startade starkast och Stephanie Neatby fortsatte rada upp räddningar, men frölunda hade svårt att få bort spelet från egen zon och var under ständng press de inledande fem minuterna.
Ändå var det Frölunda som skulle avgöra. Efter fint förarbeta av Michelle Karvinen som i hög fart tog in pucken i Djurgårdens zon hittade kaptenen Andrea Dalen som petade till pucken, som gled in över mållinjen.

- Jag såg hur den gled in långsamt, och tänkte bara ”shit vi gjorde det, vi gjorde den här vändningen”. Att göra tre mål på raken i ett sånt läge där man ligger under, det händer inte i varje match. Men att göra det i en slutspelsmatch ger laget mycket framöver, säger Karvinen efter 4-3-segern.

Frölunda har nu tagit greppet om kvartsfinalserien. Nästa match spelas på onsdag, i Stockholm. Seger då och Frölunda har säkrat en historisk semifinalplats.

Matchstatistik

Frölunda HC - Djurgårdens IF 3-3 (1-1, 0-0, 2-2, 1-0)
Skott: - (11-16, 12-14, 10-10, 6-3)
PIM: - (2-0, 4-0 , 0-0, 0-0)
Åskådare: 474

Period 1

0-1 (16:39) I Brette Pettet(1)(Emma Forsgren, Selma Tyreskog)

1-1 (19:55) I Michelle Karvinen (Tuva Kandell, Sofie Lundin)

Period 2

-

Period 3

1-2 (40:23) I Nicole Hall 1-3 (44:36) I Nicole Hall (Tereza Plosova, Madeline Posick)

2-3 (56:28) I Michelle Karvinen (Nellie Svensson, Andrea Dalen)

3-3 (58:44) I Felizia Wikner Zienkiewicz