Publicerad: 2024-04-03
FHC HERR
Förlängning skulle krävas i den sjunde kvarten, där Mikael Ruohomaa avgjorde och såg till att Frölunda HC 3-2-besegrade Leksands IF och avancerade till semifinal.

Scandinavium var dukat för å ena sidan fest, å andra sidan ödesmättad spändhet när Frölunda HC tog emot Leksands IF för den sjunde, direkt avgörande kvartsfinalen. För fjärde gången i denna serie var den drygt 50 år gamla "ladan" slutsåld och klädd i rött och till stor del vitt, med en läktarmatch som onekligen ramade in tillställningen på bästa sätt.

Jere Innala har varit en förgrundsfigur i flera matcher för Frölundas del under den här kvartsfinalen och skulle kliva fram även i denna match. Drygt halvvägs in i matchen fick han en bra yta till höger i spel fem mot fyra, lade pucken till rätta och pricksköt in 1-0-pucken bakom Filip Larsson - finländarens femte mål i slutspelet - och euforin i arenan var ett faktum.

Hemmalagets ledning skulle dock inte stå sig mer än ett par minuter, för när man fick svårt att ta pucken ur egen zon och spelade fast sig kunde leksingarna utnyttja en sargstuds där Lukas Vejdemo genade igenom målområdet, hann före Lars Johansson och rakade in 1-1-pucken.

Minsta marginal skiljde agnarna från vetet

Att det skulle krävas en sjunde, avgörande slutspelsmatch mellan lagen som slutade fyra och femma i tabellen är på förhand kanske inte alls nämnvärt uppseendeväckande och att den matchen dessutom skulle avgöras i förlängning skulle bara bli ännu ett tecken på hur jämn den här serien har varit.

I den tredje perioden tog förvisso Frölunda ett sent kommando, när Erik Thorell och Christian Folin fint samspelade sig igenom mittzon och gav Thorell fin fart in i anfallszon. En snabb inbromsning i den högra tekningscirkeln och ett kvickt, maskerat avslut blev tillräckligt för att överlista Larsson i gästernas målbur och 2-1-pucken satt när endast sex minuter återstod av den tredje perioden. Men precis som förra gången Frölunda tog ledningen så skulle det bara ta ungefär tre minuter innan Leksand än en gång kvitterade tillställningen. Olle Alsing fick pucken på sin backplats i anfallszon och knäppte pucken förbi många spelare i Lars Johanssons siktväg och 2-2 var ett faktum när endast tre minuter återstod av den tredje perioden.

Matchen gick till förlängning, men i den tredje periodens slutskede var Max Friberg en ribbträff ifrån ett mycket sent, potentiellt matchvinnande mål.

Tidigt avgörande och semifinal

Det skulle inte krävas en särskilt lång, gastkramande förlängning för att särskilja lagen den här gången, för redan efter fyra minuters spel blev Mikael Ruohomaa helt frispelad vid bortre stolpen, fick pucken av Jayden Halbgewachs, skickade in trissan i nät och förlöste segerjublet i Scandinavium. Målet innebar 3-2 i matchen, 4-3 i matchserien och att Frölunda till helgen åker till Västerbotten för att fortsätta säsongen i och med inledningen av semifinalserien mot Skellefteå AIK.

- Att klara av att spela en match sju är någonting extra sett till den mentala påfrestningen som uppstår. Jag är stolt över det sätt som laget tog sig an den här stora uppgiften och hur vi såg ut idag, vi gjorde en av våra bästa matcher och spelade en väldigt fin hockey, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.

- Spelmässigt blev vi lite bättre ju längre serien går, särskilt offensivt, men hade svårt att få hål på Filip Larsson. Jag anser att vi gjorde mycket rätt, hade mycket folk framför kassen och tog mycket avslut, men lyckades inte riktigt göra de där målen och ta betalt för vårt offensiva spel. Jag är imponerad över hur Leksand har bjudit upp i den här serien, det här är bra för svensk hockey. För nio-tio år sedan var kvartsfinalerna en ganska sval historia, men idag är det någonting helt annat och det kan vara lika tufft att spela som en final. Leksand har testat oss till det yttersta, till syvende och sist är det bara en studs som avgör och det ska vi vara ödmjuka nog att inse, menade Roger och avslutade:

- Nästa steg väntar, vi är redo för Skellefteå. Vi är inte klara!

Frölunda spelar match 3 och 4 hemma i Scandinavium (onsdag 10 april kl 19:00 samt fredag 12 april kl 19:30), biljetter till dessa två matcher släpps imorgon, torsdag 4 april, kl 10:00.