Seger över Leksand - efter Halbgewachs sena avgörande

Publicerad: 2023-12-07
Ett målsnålt och chansfattigt möte borta mot Leksand såg ut att gå till förlängning. Men då slog Jayden Halbgewachs till med ett minst sagt vältajmat första mål i Frölundatröjan.
Med 47 sekunder kvar av matchen avgjorde kanadensaren och såg till att tre poäng följer med hem till Göteborg.

Det var betydligt mer Leksand under de inledande minuterna i Tegera Arena, vilket innebar en hel del jobb i defensiven för Frölunda. Men redan i första ordentliga anfallet så hakades Linus Nässén framför kassen och Frölunda fick matchens första numerära överläge, tre minuter in på matchen. Det var dock inget som hjälpte FHC att ta över matchbilden då man hade stora problem att få till poweplayspelet.

Även om det spenderades stora delar av första perioden i defensiv zon så var det inte många av puckarna från Leksand som tog sig fram till Lasse Johansson i mål.

Med tanke på spelövertaget som hemmalaget hade så kunde man tro att det skulle vara leksingarna som levererade matchens första farliga målchans. Men istället var det Max Friberg som serverades en kontringpass från Linus Högberg där Friberg kom helt själv mot Filip Larsson, men dragningen var inte skarpt nog att överlista Larsson mellan stolparna och sätta sätta FHC i ledningen.

Frölunda följde upp sin kontring med att sätta press på Leksand för första gången när man fick till ett bra tryck i anfallszon.

Med dryga sex minuter kvar av första kom Leksand nära ett ledningsmål, men avslutet i tre-mot-två gick strax utanför Johanssons vänstra stolpe.

Om inledningen av perioden tillhörde Leksand så var det omvända roller under avslutningen. Då hade Frölundas enkla spel ut ur egen zon tagit dem upp in i offensiven. Men några mål kom det inte och första perioden förblev mållös.

Nollan spräckt

Andra perioden bjöd på högre fart och många omställningar där spelet flöt på med få avblåsningar, men avsluten var uddlösa både från Frölunda och Leksand och det var inga större utmaningar för lagens målvakter att hålla nollan intakt.

Utöver någon målchans var så hände det inte så mycket i mittenperioden, utöver att spelet rullade på. Henrik Tömmernäs kom med en öppnande passning till Linus Öberg, men avslutet räddades av Larsson som även han fredade sin nolla. Precis som Lasse Johansson gjorde de få gånger Leksand testade FHC-målvakten.

Så kom skottet från Leksand som skulle spräcka matchnollan, men det var inte helt utan protester från Frölundahåll.

Leksand spelade upp pucken vid till blå och många av frölundaspelarna lyfte på armen för att få en offside avblåsning då man tyckte pucken var på fel sida linjen. Men spelet fortgick och när Anton Lindholm avlossade gick skottet på Malte Strömwalls klubb-blad och in bakom Lasse Johansson.

Efteråt kommenterade Roger Rönnberg situationen till TV4play.

- Jag är hyfsat partiskt i den där bedömningen. Men vi behöver också göra mål för att vinna och ska väl inte fastna för vad domarna säger. Jag tycker vi spelar bra försvarsspel och kommer behöva fortsätta spela bra där, sa Rönnberg inför tredje perioden.

Avgjorde i slutminuten

Den tredje perioden fortsatte i mittenperiodens spår med ett svängigt spel med både få avblåsningar och få målchanser.

Efter dryga fem minuter fick Frölunda sitt andra powerplay i matchen, där det tog en knapp minut innan FHC etablerade sig i offensiven. Efter skott från Öberg och rensning från Leksand fick man jobba sig in på nytt, den här gången gick det inte och istället kom hemmalaget på splevänding där Lasse Johansson motade dubbla avslut från Leksand i samma stund som det numerära överläget tog slut.

Erik Borg hade med sig Jere Innala på en två-mot-två omställning men körde fast i Leksandspelare i skottläget och fick nöja sig med att ha skaffat tekning i offensiv zon.  Där lyckades Frölunda inte bita sig fast och spelet vände på nytt istället. Då stod Lasse Johansson för en ny jätteräddning som inte bara räddade avslutet utan även kvar Frölunda i matchen när det återstod elva minuter. För knappt två minuter senare kom kvitteringen för Frölunda.

Max Friberg hittade en omarkerad Max Lindroth vid bortre stolpen med en korspassning, och Lindroth kunde skicka in 1-1-målet. Den målgivande passningen var Max Fribergs 100:e assist i SHL.

När matchen såg ut att gå mot förlängning slog Jayden Halbgewachs till med sitt första mål för Frölunda - med 47 sekunder kvar att spela. Ett mål som innebar FHC-leding med 2-1.

Leksand hann inte utmana om att kvittera matchen och Frölunda fortsätter bortaturnén med en ny seger.

- Välbehövligt, säger matchvinnaren Halbgewachs efter segern och fortsätter.

- Det känns bra, det är alltid skönt att göra mål men framförallt när man sätter avgörandet. Över det stora hela var det en bra laginsats hela vägen in i slutet och vi tar viktiga poäng ikväll. Man vill aldrig att matchen ska gå till förlängning för man vet aldrig vad som kommer hända, så att få in det målet var enormt viktigt.