Holst bygger bakifrån

Publicerad: 2024-08-13
FHC DAM
Inför en ny säsong vässar Frölunda HC:s damlag offensiven – med fem nya backar!

Fem nya backar i truppen är en tydlig signal om att damlagets coachteam har identifierat något och agerat.

- Vi var överens om att det behövdes en förändring och har letat efter stabila backar, svenska tjejer i första hand, förklarar Frölundas tränare Erika Holst, men poängterar att vägvalet är till lika delar defensivt som offensivt motiverat:

- Förra säsongen hade vi uppenbara problem att bygga spelet bakifrån. Med en till stora delar ny backbesättning räknar vi med att dra mer nytta av våra forwards.

Fyra av de nya backarna är svenska (Nathalie Lidman, Paula Bergström, Alva Johnsson och Ebba Westerlind), den femte är från Finland och inte vem som helst. 22 år gammal kan poängstarka Sanni Rantala redan titulera sig finsk mästare och OS- och VM-medaljör.

- En mycket rörlig spelare som är skicklig med puck, beskriver Erika Holst.

En ny forward fick plats i truppen, finskan Elisa Holopainen, och totalt sett ett rejält omtag i värvningsstrategin – målvakten Stephanie Neatby är enda kvarvarande nordamerikanskan i truppen (förra säsongen var de fem).

- Vi har gått på skandinaviska spelare och varit noga med att ta in hungriga karaktärer som vill framåt, förklarar Erika Holst, väl medveten om att nyförvärven inför en ny säsong petat upp Frölundas damlag några snäpp i hierarkin, det finns till och med någon/några där ute som anser att det kan räcka hela vägen:

- Det är ju kul att det finns de som tror på oss och det är klart att vi går för att vinna. Vi gjorde det helt okej förra säsongen – fyra i serien och till semifinal – men bygger på sikt. Det handlar om en process och för att komma längre måste vi utveckla spelet med puck och i power play. Vi är på steg tre på resan.

Efter en nästan 30 år lång relation med svensk och internationell damhockey kan Erika Holst som få andra sätta nutid i relation till dåtid. Hon tillhör den gyllene generation som med två VM-brons och ett OS-silver och ett OS-brons satte svensk damhockey på kartan i början av 2000-talet. Tyvärr, menar hon, fanns det inte förutsättningar då att rida på framgångsvågen, till skillnad mot nu.

En större bredd, ett utbyggt och fungerande seriesystem, en nationell juniorserie och fler seriösa klubbar med egna akademier har skapat den infrastruktur som ger svensk damhockey som helhet möjligheten att lyfta några snäpp till, men till det krävs det lite hjälp på vägen.

- Vi skulle behöva en internationell framgång som unga tjejspelare kan inspireras av, menar Erika Holst.

Med första försäsongsmatchen avklarad – seger mot Tjeckien U19 med 3-1 – sätter sig damlaget på bussen i veckan för några dagars läger och försäsongsmatch två i Ulricehamn – HV71 på lördag. Miljöombyte är en av anledningarna till utflykten, men det finns fler.

- Vi kommer att ha ett tajt schema så att tjejerna är mentalt och psykiskt slitna till matchen på lördag. Vi pratar mycket om att bygga en familj och ta laget framåt och det här är ett sätt, säger Erika Holst som känner så här inför sin tredje säsong som Frölundatränare:

- Det blir bara roligare och roligare. SDHL är jämnare än någonsin och det är positivt. Och när jag i sommar besökte lite olika hockeyevenemang märktes det att Frölunda finns på kartan såväl nationellt som internationellt och det är ju jätteroligt.

Damlagets kvarvarande försäsongsmatcher:

17 augusti: Frölunda-HV71, Ulricehamn, 15.00.

6 september: Frölunda-Linköping, Linköping, 15.00.

8 september: Frölunda-Linköping, Frölundaborg, 16.00.

Damlagets försäsongsmatcher sänds på svenskhockey.tv.

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS