Förlängde sviten efter straffdrama

Publicerad: 2023-10-06
FHC DAM
Två lag med varsin vinstsvit, men bara ett lag skulle få förlänga den.
Fredagens match mellan Leksand och Frölunda krävde hela sju straffomgångar – då klev Michelle Karvinen fram med sitt första för säsongen.

Under fredagen var det dags för en ny omgång av SDHL. Frölunda befann sig då i Dalarna för att möta tabellfyran Leksand. Att det var tabelltrean mot tabellfyran som drabbade samman var tydligt redan från start. Det blev en svängig match där lagen turades om att ha övertaget.

När klockan stod på 11:44 såg hemmalaget Leksand till att ta ledningen. Detta efter att Leksand bitit sig fast i Frölundas zon samtidigt som Stephanie Neatby i bortakassen var utan klubba. Efter ett skott utifrån tvingades Neatby lämna en retur som Emilie Kruse Johansen sedan kunde skicka vidare till Autumn Macdougall som kunde lägga in pucken i tomt mål.

Målet gav hemmalaget momentum, trots det skulle Hanna Olsson se till att jämna ut matchen och inför period två stod det 1-1 på tavlan.

– Vi började inte alls bra i första men tycker att vi växte in i det mer och mer. Vi fick 1–1 efter första och kunde bygga vidare lite på det, säger målskytten Hanna Olsson.

Fick inte PP att stämma

Ja, kvitteringsmålet verkade gett extra energi till bortalaget för i mittenakten var det i stället Frölunda som inledde starkast. Leksand var dock långt ifrån ofarliga när de tog sin in i offensiv zon och ju längre perioden led desto mer blev perioden hemmalagets.

Efter drygt halva perioden drog dock Leksand på sig en utvisning och Frölunda skulle spela powerplay för andra gången i matchen. Under första försöket fick laget knappt något skott på mål och någon produktion framåt blev det inte under försök två. I stället gjorde slarvade FHC och tappade pucken i offensiv zon vilket ledde till att Leksand fick ett två mot noll-läge. Shay Maloney höll i pucken länge för att sedan skicka den i sidled till Matilda Af Bjur som kunde näta bakom Neatby.

Spännande tredje

Vad som till största del varit hemmalagets match blev helt plötsligt Frölundas. Bara efter 53 sekunder in i period tre visade Emilia Vesa upp sin skicklighet när hon tog med sig pucken och från en snäv vinkel bröt sig in framför Leksandsmålet och skickade in 2-2.

Dryga minuten fick Frölundalägret återigen fira då Hanna Olsson gav bortalaget ledningen i matchen. Leksand skulle dock komma igen. I spel fem mot fyra kom 3-3. Efterföljande minuter var helt klart matchens bästa sett ut Frölundaögon, FHC skapade många fina chanser och det kändes länge som att målet hängde i luften.

Det var dock hemmalaget som skulle få utdelning ännu en gång och det tryck som Frölunda tidigare haft försvann. I takt med att klockan tickade ner såg det mörkare och mörkare ut för bortalaget, men med bara 18 sekunder kvar klev Hanna Olsson fram med sitt tredje mål för kvällen och kvitteringen var ett faktum.

– Vi vet om att vi ofta kommer ut starkt i tredje perioden. Vi är ett vältränat lag som åker mycket skridskor, men självklart så vill vi inte behöva ligga under eller känna att vi har gjort en sämre prestation inför tredje utan vi måste spela i 60 minuter, säger Hanna Olsson.

Inte heller i förlängningsperioden skulle matchen avgöras, utan matchen gick till straffar. Där dröjde det till omgång sju innan Michelle Karvinen kunde sätta den avgörande straffen samtidigt som Leksands Fanny Brolin missade. Segersviten är därmed intakt.

– Det är skönt att vi hittar ett sätt att vinna idag trots att vi inte är helt nöjda med vår prestation. Det tar vi verkligen med oss. Vi hoppas på en bra dag imorgon här i Dalarna sedan tar vi oss vidare till Gävle och match igen på söndag, säger Hanna Olsson.