Krönika: Nummer fem hittar hem

Publicerad: 2024-01-23
FHC HERR
När man pratar om OS-guldet 2006 handlar det oftast om Henke, Foppa, Sundin och Lidström. Det är inte lika många som har koll på att även Christian Bäckman har en guldmedalj från Turin att hänga runt halsen. Lite typiskt för den spelskicklige backen som alltid gjorde sitt utan att slåss om det mediala utrymmet.

Men nu tar Christian Bäckman plats bland de odödliga Frölunda-spelarna. Det är klart att nummer 5 hör hemma i Scandinaviums tak.

En bild jag alltid får upp på näthinnan när jag tänker på Christian Bäckman är med ispåsar. Efter varje träning och match under de sista åren han spelade med Frölunda satt flera stycken på hans knän. Under en lång karriär hade knäna fått slita, för att de skulle vara fräscha till nästa match eller träning gjorde Christian vad som var bäst för honom. Inget slarv, alltid is. 

Att han var en noggrann yrkesman är naturligtvis en viktig förklaring till att karriären blev så lång, han spelade i Frölunda tills han fyllde 35 år 2015. Men den noggrannheten hade inte hjälpt om han inte varit en mycket skicklig hockeyspelare.

För även om Christian Bäckman inte exploderade på skridskorna eller dunkade puck efter puck i kryssen hade han spetskvaliteter som man inte alltid tänkte på. Själv tänker jag mest på spelsinnet och att han orkade spela till synes hur mycket som helst.

När Frölunda gick ut med att Christian Bäckmans tröja skulle hängas bland de andra legendarerna i Scandinaviums tak fanns det supportrar som protesterade på sociala medier. Han var inte värdig, var förklaringen. Jag antar att det sved hos Christian, jag blev illa berörd. Det sved att en så behaglig och trevlig människa utsattes för något sådant, även om det förmodligen var en liten minoritet som gav luft åt sina åsikter. Men det handlar inte bara om att Christian Bäckman är trevlig – han är i högsta grad värdig att snart få se sin tröja åka upp i taket.

Behövs inga undantag

Frölunda har sina kriterier för vad som krävs för en plats i taket, Christian uppfyller dem med råge. Visst hade även jag gärna tyckt att det hade varit kul med spelare som Anders Broström och Tomi Kallio där uppe. Men då får det göras undantag eller ändras regler. För Christian Bäckman behövs inget sådant.

Alingsås-killen kom till Frölunda när det var dags att börja i gymnasiet som 16-åring. Som jämnårig med Magnus Kahnberg var han redan etablerad i A-laget när de två år yngre bröderna Lundqvist kom upp. Men Bäckman var en viktig del i det nya, unga, talangfulla Frölunda.

När han 2015 tog sina sista Frölunda-skär hade han gjort elva A-lagssäsonger i klubben utöver de två första i juniorlagen. Det blev 61 mål och 132 assist på de 581 matcher han spelade i Frölunda.

Men Christian har haft lite otur med tajmingen några gånger under karriären. Han var en bärande back när han som 22-åring kände sig färdig att testa vingarna i St. Louis i NHL 2002. Säsongen efter tog Lundqvistarna, Kahnberg, Jari Tolsa och de andra Frölundas första SM-guld på 38 år.

Och han hade verkligen etablerat sig i NHL när det på hösten 2004 stod klart att NHL var satt under lockout, säsongen var inställd. Å andra sidan blev det perfekt tajming att komma hem till Frölunda för att ta det där guldet som Bäckman längtat efter sedan han började spela hockey hemma i Alingsås. Han blev en del av Frölundas NHL-femma under lockoutsäsongen. Tillsammans med backpolaren Sami Salo, Pebben Axelsson, Samuel Påhlsson och Daniel Alfredsson bildade han den vassaste femman i vad som betraktas som det bästa lag som har spelat i elitserien eller SHL. Frölunda krossade allt motstånd. Christian Bäckman fick sitt SM-guld. I slutspelet gjorde han flest poäng av alla backar med två mål och sju målgivande passningar.

Ordinarie i superlaget

Rent hockeymässigt var glittret året efter ännu tyngre. Han hade en ordinarie plats i det svenska superlaget som tog OS-guld, målet han gjorde kom mot Tjeckien i semifinalen.

Efter sammanlagt sex säsonger med St. Louis, New Rangers och Columbus flyttade han hem till Frölunda 2009, kom tillbaka samtidigt som Joel Lundqvist. Christian blev ett supernyförvärv på backsidan.

Under Ulf Dahléns sista och Kenta Johanssons tre säsonger som tränare spelade han oftast en bit över 20 minuter per match. När Roger Rönnberg kom 2013 blev Christian av med mycket speltid och fick en mer undanskymd roll i laget. Jag pratade med Roger om det efter träningen här om dagen, Roger uttryckte sin beundran för hur Christian klarade omställningen till både ett nytt spelsätt och mindre speltid. Inget gnäll, bara lojalitet med laget. Och fullt stöd till tränaren.

Det är också min bild av Christian Bäckman. En lojal spelare som inte behövde synas, men som alltid gjorde sitt. 

Bland det mest spännande med den förre storbacken är hur han gick vidare med livet efter hockeyn. Medan många spelare börjar fundera på framtiden när sista kontraktet har spelats ut var Christian Bäckman redan klar med både utbildning och yrkesval.

Under tiden han spelade hockey och hängde med sin fru och de två barnen pluggade han, när skridskor och klubba las på hyllan hade Bäckman licensen klar som ekonomisk rådgivare. Nu jobbar han på Skandia som certifierad företags- och privatrådgivare.

Christian Bäckman har förtjänat en framskjuten plats i Frölundas hockeyhistoria. Nu är det dags att även han får sin rättmätiga hyllning.

Hyllas mot HV71

Christian Bäckman kommer att hyllas på lördag, 27 januari, inför matchen mot HV71. Ceremonin drar igång 14.35 så se till att vara på plats i tid så du inte missar tröjhissningen. Det kan dyka upp fler biljetter till matchen om reservationer kommer tillbaka. Håll koll via denna länk om du vill köpa biljett. Matchen mot HV71 startar sedan 15.15.

Krönikör Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS