Föll mot topplaget – Luleå numret för stora

Publicerad: 2023-10-13
FHC DAM
Inför fredagens toppmöte hade Frölunda inte förlorat en enda seriematch – men alla sagor har ett slut.
I matchen mot Luleå var bortalaget snäppet vassare och fick efter resultatet 1-4 med sig alla tre poäng från Frölundaborg.

Frölunda har ångat på bra i de inledande matcherna av SDHL. Under fredagen var det dock dags för vad Michelle Karvinen på förhand beskrev som den största utmaningen hittills för FHC. Storfavoriten Luleå gästade då Frölundaborg.

Ja, det var också de regerande svenska mästarna som skulle ta kommandot i matchen. Det var ett bortalag med mycket fart under skridskorna och ett mycket välorganiserat passningspel, men Frölunda lyckades till en början stå emot det gulklädda Luleås hårda tryck.

Det skulle dock komma ett tidigt bakslag. Efter drygt fem spelade minuter blev Frölundas kapten Hanna Olsson liggande på isen efter rejäl smäll från en Luleåspelare. Olsson fick sedan kliva av isen med tydliga smärtor.

Frölunda fick därmed fortsätta utan sin lagkapten. När klockan stod på 05:39 kunde sedan Luleå ta ledningen i matchen efter en spelvändning där Emma Nordin kunde skicka in pucken mot Stephanie Neatby som skymdes av trafiken framför mål.

Gästerna skulle även utöka sin ledning och efter 20 minuter låg därmed Frölunda under med 0-2.

– Vi visste att Luleå var ett spelskickligt lag och vi visste att det skulle bli en tuff match, säger Felicia Linder.

Linder fixade reducering

Även i andra perioden var det Luleå som bjöd på mest offensiv, men mittenakten blev en jämnare historia. Fastän en stor del av perioden tillbringades i Frölundas zon hade FHC ett par uppstick. Bland annat hade Michelle Karvinen ett jätteläge, samtidigt stod Stephanie Neatby för en stabil insats i hemmakassen.

Det var sedan Felicia Linder som skulle få spräcka hemmalagets målnolla, vilket fick nästan fick taket på Frölundaborg att lyfta till följd av publiken stora jubel. Detta efter att hon skickat iväg en puck mot Sara Grahn som Luleåkeepern inte fick tag i och sedan vispat in den egna returen i slutet på perioden.

– Jag tycker att vi fick upp energin i andra halvan av andra perioden. Det är den energin och den glöden vi vill ha i laget, säger målskytten och fortsätter:

– Målet var väl kanske inte det snyggaste, men jag fick pucken på blå och såg att de stod ganska still så jag försökte bara bryta in och ta den mot mål. Jag såg att hon släppte retur så det var bara att få in både Luleå och pucken i mål.

Dubbla baklängesmål

Det dröjde inte länge av den tredje perioden innan Luleå sett till att öka gapet mellan de två lagen. Redan efter 33 sekunder kom 1-3-målet och knappa minuten efter stod det 1-4 på tavlan.

Trots att Frölunda åter hamnat i en rejäl uppförsbacke var det inget tal om att lägga sig ner att dö. Hemmalaget tog vara på varje chans de fick, men i och med det stora övertag som Luleå hade var dessa lägen få och målen uteblev.

Med knappa två minuter kvar att spela fick Frölunda med sig en straff, inte heller då skulle det komma någon utdelning. Luleås mål blev de enda i perioden och gästerna vann således med 1-4.

– Luleå var ett spelskickligt lag. Jag tyckte att vi stundtals gjorde det bra och höll dem på utsidan, men vi behöver hitta enklare byten, spela pucken snabbt ut och försöka hålla den inom laget för att ta dem nästa gång, säger Felicia Linder.