Frölunda besegrade topplaget – efter sena avgörandet

Publicerad: 2023-11-19
FCH DAM
Frölunda låg under stora delar av matchen, men tack vare ett sent avgörande och storspel mellan stolparna tog FHC hem segern på bortaplan mot topplaget Modo.
– Det är alltid skönt att visa vad vi kan - och vinna, säger Tuva Kandell efter 2-1-segern.

Senast lagen möttes slutade det med storförlust för Frölunda som föll med 6-1 mot Modo. Annat blev det i returen i Örnsköldsvik.

Det var en intensiv inledning på matchen mot Modo, där det spelades nästan fem minuter innan första avblåsningen kom. Efter ett böljande spel där lagen bytte puck med varandra skickade Modo en icing vilket resulterade i matchens första avblåsning efter fyra och en halv minut.

Då bet sig Frölunda kvar i anfallszon och skapade ny tekning efter ett skott från som plockades av hemmalagets målvakt. Men matchens första riktigt vassa målchans stod Modo för, med lite mer än halva första perioden kvar att spela, när man kom på friläge mot Stephanie Neatby. Men FHC-målvakten såg till att hålla nollan intakt.

Med nio minuter kvar att spela av första perioden drog Modo på sig matchens första utvisning, vilket gav FHC chansen att spela en man mer.
Men trots att Frölunda har ligans näst bästa powerplay hittills på säsongen, så fick man inte hål på motståndaren. Istället var det Modo som hade möjligheten att ta ledningen på ett friläge, men Neatby stod åter för en ny räddning. Frölunda fick en sista chans i slutskedet av powerplay när Michelle Karvinen fick pucken framför mål, men inte heller den här gången ville det sig för gästerna.

Med dryga sex minuter kvar stod Neatby för ännu en viktig räddning som höll kvar ett intensivt kämpande FHC i matchen, och perioden slutade mållös.

Andra perioden tillhörde Modo

I andra perioden gick det betydligt snabbare att få en första avblåsning, när Stephanie Neatby blockerade pucken redan efter 30 sekunder. Det följdes av två minuter där FHC hade svårt att ta sig ur egen zon.

Även om Frölunda kom in mer i matchen och tillbaka till tempot som krävdes för att hålla jämna steg med hemmalaget så var det fortsatt liten fördel Modo. Och en felpass vid egen blå blev till slut fällande.

Modo tog vara på misstaget från Frölunda och utnyttjade sin snabbhet när man petade in pucken bakom Neatby till 1-0, sju minuter in på mittenperioden.

Någon kvitteringsjakt blev det aldrig riktigt, istället var det fortsatt Modo som pressade på och hade läge att utöka sin ledning. Då fortsatte Neatby stoppa puckarna som kom mot FHC-målet.

Efter en ny lång period i matchen utan avblåsning testade Emilia Vesa att på egen hand bryta in från vänster men det utan att lyckas överlista Modos Andrea Brändli mellan stolparna. Det väckte däremot FHC som lyckades behålla pressen i offensiven när andra perioden tickade in i slutminuterna.

På ett två mot ett-läge med en och en halv minut kvar kom Vesa på nytt med avslutet, men inte heller nu ville pucken inte leta sig förbi Modos Andrea Brändli.

Frölunda gick ut till pausvila i underläge inför tredje perioden.

Sena avgörandet

Den tredje perioden startade med ett tidigt powerplay för FHC. Två minuter in på perioden fick Modos Anna Andersson åka och sätta sig för tripping. Men den här gången så fick man inte alls ordning på övertagsspelet hos gästerna och Modo som ligger två i statistiken över bästa boxplay visade prov på varför.

Så kom matchbilden att skifta från övertag Modo, till övertag Frölunda.

Tuva Kandell skickade iväg ett skott från blå som letade sig hela vägen förbi och in i nät, till kvitteringen 1-1. Målet skiftade momentum i matchen och Frölunda var det styrande laget efter kvitteringsmålet från Kandell.

– Vi hade en bra sista period där vi började bra och det var skönt att vi kunde få utdelning på det, säger Kandell efter.

Med fem minuter kvar av perioden var det återigen Modo som satte press på Frölunda, och det var inte långt undan att hemmalaget återtog ledningen, men Stephanie Neatby fredade kassen med både tur och skicklighet, flera gånger om.

Så kom den öppnande passningen från Felicia Linder till Michelle Karvinen.

Frölunda kaptenen gjorde inga misstag när hon kom fri med Modos målvakt och Karvinen skickade distinkt in 1-2 och satte sitt FHC i ledningen med knappt tre minuter kvar att spela.

Modo gjorde allt i sin makt för att få in en kvittering och tvinga matchen till förlängning, men Stephanie Neatby fortsatte storspela och Frölunda besegrade topplaget Modo med 2-1 på bortaplan.

Det var väldigt skönt! Vi gjorde mycket bra och det känns skönt att få åka hem med tre nya poäng och bygga vidare på i veckan. Jag tycker vi spelar rätt bra, så det är sjukt skönt att vinna! säger målskytten Tuva Kandell efter matchen.