Tuff uppförsbacke efter galen match

Publicerad: 2024-04-12
Den fjärde semifinalen mellan Frölunda HC och Skellefteå AIK var en galen historia, där Frölunda hittade sätt att kvittera fem gånger om innan man till sist föll i förlängning, 6-7.

Frölunda HC fick en tung start på den fjärde semifinalen, där Skellefteå AIK:s Dylan Sikura avlossade ett skott som gav Jonathan Johnson ett helt öppet mål att raka in returen på för 1-0 till gästerna med 98 sekunder spelade. Men det var en händelserik och, med publikmässiga ögon, underhållande match där lagen inte skulle låta replikerna dröja särskilt länge.

Jere Innala tog vara på en tekningsvinst i spel fem mot fyra och skickade in ett stenhårt slagskott för 1-1 när knappt sju minuter var avverkade och inledde en period där lagen skulle turas om att göra mål med korta intervaller. För Skellefteå återtog kommandot kort efter när Linus Lindström högg på en retur, men mindre än en minut senare fick Tom Nilsson en fin yta i slottet, skottfintade ned två Skellefteåspelare och lade in 2-2-pucken bakom Gustaf Lindvall.

Den offensiva ishockeyn avtog inte under mittakten, om något så snarare tvärtom. Precis som i matchöppningen fick Skellefteå en pangstart även på den andra perioden, för redan med minuten spelade lassade Axel Sandin Pellikka in pucken ifrån offensiv blålinje och fick se den trilla igenom en skymd Lars Johansson till en 3-2-ledning för gästerna.

Frölunda fick slita hårt för att skapa de riktigt stora chanserna och ännu hårdare för att få in pucken bakom Gustaf Lindvall. När man till slut fick in 3-3-kvitteringen - efter en suverän passning från Malte Strömwall som gav Max Friberg fritt läge vid bortre stolpen - så skulle det inte ta mer än 13 sekunder för Skellefteå att direkt gå till motattack, sätta pucken bakom Lars Johansson för en 4-3-ledning och ännu en gång tvinga Frölunda på jakt.

En galen match

Det var en ensidig jakt, något annat är svårt att säga om hur tillställningen banade sin väg från start till avgörande. Men det var också ett Frölunda som till synes fått en liten boost i powerplayspelet, för tidigt i den tredje perioden slog Jere Innala till ånyo, rakade in ett direktskott i spel fem mot tre och noterades för sitt åttonde mål i slutspelet för 4-4. Sedan grinade det mesta emot Frölunda en stund.

Mindre än fem minuter efter kvitteringen rakade Jonathan Johnson in ett direktskott i spel fem mot fyra och satte Skellefteå i samma siffror på resultattavlan, 5-4. Frölunda replikerade när Henrik Tömmernes var sist på pucken i en grötig situation runt Lindvall, men efter en lång videogranskning dömdes målet bort för spark - och som om det inte vore nog skickade Christian Folin, minuten senare, in pucken i eget mål efter en defensiv tekningsvinst och Skellefteå hade plötsligt en 6-4-ledning. Men, denna gången var det Frölundas tur att replikera snabbt.

Albin Sundin tog en allt stadigare plats i Frölundas backuppsättning sent under grundserien och har under slutspelet befäst sina aktier mer och mer. Till sist skulle 19-åringen också få göra sitt första mål på seniornivå - och det kunde inte ha kommit lägligare. Mindre än minuten efter Folins dråpliga själmål lyfte Sundin in pucken ifrån blålinjen, rakt igenom trafiken och förbi en skymd Lindvall och jakten på ytterligare en kvittering var igång.

Det satt något hårt inne i denna galna match, men Frölunda forcerade ned Skellefteå i sjok, var omutliga i sin press framåt och etablerade mycket anfall i Skellefteås zon. Med två minuter kvar av den tredje perioden kom också kvitteringen - Frölundas femte för kvällen. Mikael Ruohomaa fick pucken långt från mål, skickade in en smygare längs isen och överlistade en ovetandes Gustaf Lindvall för 6-6 och tvingade fram en förlängning.

Tuff uppförsbacke

Slutet på den här kvällen skulle till sist tillfalla det lag som hade haft ledningen flest gånger under matchen. Det fanns stora möjligheter åt båda lagen fortsatt även i förlängningen - för varför skulle matchbilden ändras bara så där?

En trippingutvisning skulle till sist bli fällande för Frölundas del, för i numerärt överläge klev Andreas Johnson fram, tryckte in avgörandet ifrån slottet och gav Skellefteå en 3-1-ledning i matchserien.

- Galen match, det måste vara en fantastisk underhållning som åskådare att titta på en sådan här match. Men jag vill vinna matcher och tyvärr gjorde vi inte idag, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:

- Vi släppte in några helt osannolika mål, många där vi var väldigt slarviga. Däremot är jag väldigt glad över vår offensiv, hur vi i såväl fem mot fem samt powerplay skapade ett sådant tryck mot Skellefteå. Det var småsaker som till sist avgjorde en sådan här match. Jag tycker killarna tävlade som djur där ute och det är fantastiskt hur vi lyckades komma tillbaka gång på gång, en stark karaktär i detta laget. Oerhört tråkigt att vi inte får vinna.

- Det viktiga för mig är tillväxt, att vi blir bättre och hittar nycklar i spelet, det tycker jag vi gjorde idag. Vi får se vad det är värt, det är först till fyra segrar som gäller. Vi har varit i det här läget tidigare och tagit oss ur det, jag hoppas vi kan göra det igen, avslutade Roger.