Frölunda vände och vann efter sena avgörandet

Publicerad: 2024-01-27
FHC HERR
Henrik Tömmernes sena avgörande och Lasse Johanssons räddning i slutsekunderna såg till att Frölunda byggde på hemmasviten, när man vann med 2-1 över HC71 och därmed tog femte raka segern på hemmais.
- Vi får tacka honom för segern, säger Roger Rönnberg.

Tiden tickade snabbt i den första perioden när avblåsningarna var få och spelet fartfyllt i mötet mellan Frölunda och HV71.

Det var svårt att säga vilket av lagen som hade övertaget i inledningen av matchen, men den som stod för Frölundas första vassa målchans var Malte Strömwall som fick chansen på friläge. Men avslutet räddades av gästernas Joni Ortio mellan stolparna.

Fler bud på mål kom det i den första perioden - från båda lagen, men Lasse Johansson såg till att freda egen kasse för hemmalaget.

Det tills matchens första utvisning, som drabbade Frölunda med knappa tre minuter kvar av perioden. Då tog det 57 sekunder för gästerna att spräcka nollan.

En minut in på andra perioden drog sig HV på sig sin första utvisning i matchen. Men Frölundas dubbla misstag i de två första försöken att etablera sig i offensiven straffade sig och FHC fick inte till sin powerplay.

Därefter handlade de första tio minuterna i mittenperioden om gästerna som såg till att ställa till det för Frölunda, som inte lyckades bli av med slarvet i spelet. Något gästerna tog till vara på för att skapa tryck mot Lasse Johansson.

Men Frölundas målvakt för dagen stod pall mot allt som kom emot honom.

Efter ett powerbreak lite mer än halvvägs in på mittenperioden såg isället Mikael Ruohomaa till att jämna ut matchen, som fortsatte svänga rejält, även målmässigt.

1-1 satt rakt upp i krysset när skottet från blå kom, väl skymt av Malte Strömwall framför kassen.

En ställning som stod sig till paus.

Sena avgörandet

Gästerna skapade sig direkt en möjlighet att gå upp i ledning på nytt redan i tredje periodens första sekunder. Det efter en felpass i egen zon av Frölunda. Men Lasse Johansson fortsatte rada upp räddningar.

Det fartfyllda och svängningar mötet gick vidare med att FHC drog på sig sin andra utvisning i matchen.

Den här gången gick boxplay bättre än i första. Frölunda såg till att hålla HV utanför offensiv zon stora delar av tiden i nummerärt underläge.

Tredje perioden såg ut att bli en mållös historia även om både Frölunda och HV hade sina lägen.

Så kom situationen som skulle visa sig leda till avgörandet. En armbågstackling upp mot huvudet på Carl Klingber resulterade i matchstraff och fem minuter för HV:s Hugo Fransson.
Då skickade Henrik Tömmernes in 2-1-målet med knappa minuten kvar av matchen.

Men HV71 var inte nöjda där och svarade med att sätta fart mot Frölundamålet direkt på tekning. Då sträckte Lasse Johansson ut och räddade friläget, och såg där med till att ge sitt lag tre poäng - och en femte raka seger på hemmais.

– Vi ser trötta ut tycker jag. Sen tycker jag Lasse är en otrolig matchvinnare idag, herrejässes vilken målvakt vi har. Vi får tacka honom för segern, säger Roger Rönnberg.

Frölundas tränare som efter matchen var kritiskt över vad man presterade under lördagen.

HV är klart bättre än oss idag. Vi ser trötta ut och alla beslut går långsamt, vi får hackigt passningsspel och ett väldigt obeslutsamt försvarsspel. Det är som att varje gång vi ska läsa en situation blir det väldigt ofta fel. Så en jättejobbig match att coacha och säkert jobbigare att spela, säger Roger Rönnberg.