Mikael Ruohomaas avgjorde i Skellefteå

Publicerad: 2024-01-20
Tre poäng till laget och två mål av nye Mikael Ruohomaa. Frölunda tog en tung bortaseger och skakade snabbt av sig torsdagens förlust.

Efter torsdagens fiasko i Timrå, förlust 6-2, gick Frölunda in i matchen mot Skellefteå med ett uppdrag att 1) spela bättre och studsa tillbaka och 2) befästa sin topp 6-placering i SHL. Inför matchen i Västerbotten låg Frölunda sju poäng bakom trean Skellefteå, med en match mindre spelad, på en sjätteplats. Det var på förhand en viktig kamp för både tabell och självförtroende. Efter matchen var gapet tre poäng mindre.

Tidigt i matchen blev det både himmel och helvete inom några få minuter för bortalaget Frölunda. Erik Borg skickade in ledningsmålet till 1-0 efter en smart passning av Linus Högberg. Jayden Halbgewachs å andra sidan fick ledas ut i omklädningsrummet, med en tydlig smärta i handen, efter en situation nära sargen. Halbgewachs återvände inte till matchen.

Lagens intensiva spel fortsatte perioden igenom och efter 20 minuter var det Frölunda i förarsätet. Dels till resultat, dels till spel. Det mest anmärkningsvärda i den andra perioden var att Frölunda klarade ett numerärt underläge med två man mindre under en minut. Skellefteå lyckades inte få hål på bortalaget i vitt även om pendeln svängde över till Skellefteå chansmässigt med bland annat ett skott i ribban. Frölunda fortsatte stabilt och matchen höll hög kvalitet alla 20 minuter. En toppmatch i SHL, utan tvekan.

Ruohomaa med första – och andra

Matchen skulle få nerv.

Drygt fyra minuter in i den tredje perioden, efter ett snyggt skottäck av Erik Borg, åkte samma Borg på en utvisning för tripping. Skellefteå behövde bara sex sekunder på sig för att kvittera genom Dylan Sikura, ett nära och välplacerat skott från höger tekningscirkel som Lasse Johansson gjorde vad han kunde på.

Efter målet höjdes tempot i matchen ytterligare en gång och Frölunda skruvade upp anfallsspelet direkt. Skellefteå fick bara ha sin kvittering en kort stund. På passning av Max Friberg fick förra veckans nyförvärv göra sitt första mål för Frölunda. Välplacerat till höger om målvakten i Skellefteå gjorde Mikael Ruohomaa 2-1 till Frölunda.

Sex minuter senare var det dags igen. Och återigen – på passning av Max Friberg – gjorde Mikael Ruohomaa mål. Andra för Frölunda, andra för kvällen.

I matchens sista minuter höjdes temperaturen och utvisningarna började komma. Målskytten Mikael Ruohomaa var inblandad i det mesta och under dom sista fem minuterna delades fem utvisningar ut. Ruohomaa höll sig dock på rätt sida gränsen och fick stanna på isen.

Frölunda flyger hem till Göteborg med tre poäng. Seger 3-1 i en jämn och bra hockeymatch.