Frölunda nollade nykomlingen på bortais

Publicerad: 2024-09-20
FHC DAM
Hanna Olsson efterlyste att man skulle hålla sig på isen efter en utvisningstät första period. När Frölunda gjorde som kaptenen önskade hade nykomlingarna ingen chans, och FHC nollade Skellefteå på bortais.
– Vi visste om att dom ville komma ut hårt här på sin hemmapremiär, så en bra start att bygga vidare på, säger Olsson efter 4-0-segern.

Årets första bortaturné började på bästa sätt när Frölunda besegrade Skellefteå, årets nykomlingar i SDHL, med fyra mål mot noll.

Mötet startade direkt med att Frölunda testade Skellefteås målvakt Miranda Dahlgren två gånger om i den inledande minuten. Men trots att hemmamålvakten motade pressen lyckades hon inte hålla pucken från nät länge.

Elisa Holopainen och fortsätter visa upp sig i SHDL. Det finländska nyförvärvet öppnade målskyttet genom en soloräd där avslutet gick mellan benen på Dahlgren, efter blott två minuters spel.

Den tidiga 1-0-ledningen skulle FHC få kämpa för att bibehålla, för större delen av första perioden spenderades med en man mindre på isen.

Först åkte Sofie Lundin ut för holding och efter att Frölunda rett ut första boxplay var man inte fullt manskap i mer än fyra minuter innan nästa smäll kom.

Halvvägs in på första perioden fick Ella Hellman åka till utvisningsbåset efter videobedömning. En tackling på Laura Lerchova lämnade Skellefteåspelaren liggande på isen en kort stund, vilket resulterade i fem minuter på Hellman.

FHC jobbade hårt i boxplay och lyckades hålla undan, samt skapa sig egna lägen. En halvfarlig retur från Maja Helge ledde till nytt friläge för Holopainen, men lyftet tog Dahlgren i plocken och nekade FHC ett andra mål.

Efter första var lagkapten Hanna Olsson var tydlig i vad som behövde ändras till andra perioden:

– Vi behöver hålla oss undan utvisningsbåset, konstaterade hon i pausintervjun med TV4.

Vi börjar matchen där vi vill, tar tag i pucken och får ner den djupt. Vi visste om att dom ville komma ut hårt här på sin hemmapremiär, så en bra start att bygga vidare på, men för att vinna matchen måste vi hålla oss bort från utvisningsbåset.

Rycket i andra

Hanna Olssons analys efter första perioden verkade stämma bra. För i den andra höll sig Frölinda på isen och det skulle ge utdelning.

Visserligen var FHC lite tillbakapressade fem minuter in på andra, men trots det lyckades man ändå skicka in 2-0.

Därefter tog det inte många sekunder innan tremålsledning var ett faktum. Sofie Lundin skrev in sig i målprotokollet när hon utökade. Därefter följde Nathalie Lidman upp med ett direktskott från pass från Michelle Karvinen, rakt upp i krysset och utökade ledningen till 4-0. Hennes första i Frölundatröjan.

Matchbilden tillhörde nu Frölunda helt och hållet och bortsett från ett par enstaka chanser från hemmalaget där Helge såg till att hålla nollan intakt  var det gästernas period.

- Jag tycker vi steppar upp lite från först perioden. Skellefteå är jobbiga att möta, de ligger nära och är tuffa i sitt spel men jag tycker vi börjar hitta spelet i anfallszon, sa Lidman till TV4 inför tredje perioden.

Första matchen – första nollan

Den tredje perioden blev någon svängigare än de två förgående, men en som stod stabilt var Maja Helge mellan stolparna.

Helge gjorde sin säsongsdebut från start i matchen mot Skellefteå och det kunde knappt gått bättre för 17-åringen.

Frölundakeepern noterades för 29 räddningar i sin premiärmatch. Inte en enda puck tog sig förbi, vilket innebär att Helge, och Frölunda, nollade nykomlingarna och vann med 4-0 på bortais.

Det är bara att spela på och försöka ta varenda puck. Jag fick bra hjälp av mina lagkamrater där ute, då är det bara att köra. Jag tycker vi går ut starkt och spelar som ett lag hela vägen. Vi är ett skickligt lag och tar vara på chanserna vi skapar, så det är bara grymt kul, säger Helge efter segern.

Nu väntar Luleå på söndag innan man vänder hem för dubbla matcher i Frölundaborg nästa vecka.