Fyra poäng av Weissbach

Publicerad: 2024-10-24
Frölunda vann över Luleå med 5-2 och Linus Weissbach hade en kul kväll i Scandinavium.

Tätt, tajt och målsnålt var prognosen, men en tidig utvisning kan förändra de allra ambitiösaste matchplaner.

Luleås Albin lundin åkte ut efter lite drygt en minut. Frölunda skapade inte särskilt mycket med en man mer på isen, men när tiden var på väg att rinna ut fick Linus Weissbach feeling. Nyförvärvet fick puck tidigt i uppspelsfas och släppte inte den ifrån sig innan den låg bakom Luleå-målvakten Joel Lassinantti. Ett tjusigt nord/syd-mål som gav energi åt hemmalaget.

Fyra minuter senare ringde det nämligen igen. I en två-mot-etta släppte Dominik Egli puck perfekt och Wiktor Nilsson snajper-sköt in tvåan bakom en chanslös Lassinantti. 22-åringens första mål för Frölunda i sin tredje match.

En sen utvisning på bortalagets Pontus Andreasson utmynnade i ingenting och 2-0 till Frölunda in i pausvilan.

- Bra start och skönt att få en ledning tidigt, menar 1-0-målskytten Linus Weissbach som skulle bjuda på betydligt mer innan kvällen var över.

Andra akten var måltorr länge, trots en utvisning för bägge lagen, men 14 minuter in i den fick Mikael Ruohomaas lina ett infall och den rutinerade finländaren avslutade högt efter ett anfall som hämtat ur Sovjet-tränaren Viktor Tichonovs playbook. Effektivt, publikfriande och inte minst vackert.

Slutperioden var av naturliga skäl chansrik. Bortalaget var tvunget att gå för det och Frölunda utnyttjade ett öppnare klimat, vilket passade firma Friberg, Ruohomaa, Weissbach fint – kapten Friberg styrde in fyran efter högt, hårt pass av Weissbach. I efterhand fick Linus Weissbach målet, Max Friberg var tydligen inte på pucken - 26-åringens fjärde poäng i matchen:

- Fyra poäng är effektivt och det händer ibland. Vår lina skapade mycket och det här stärker oss.

Strax efter och med halva tredje kvar reducerade Luleå i numerärt överläge, Mathias Bromé.

Bortalaget fick en möjlighet till med en man mer, utan utdelning, och resten av perioden mer av en formsak, trots ytterligare en reducering med mindre än minuten kvar (Jakob Ihs Wozniak).

Men det blev aldrig riktigt spännande eftersom Noah Hasa 20 sekunder senare skyfflade in 5-2 i tom bur.