Förlustsviten bruten efter seger över HV71

Publicerad: 2023-10-29
FHC DAM
I hemmamötet mot HV71 jagade Frölunda en efterlängtad seger, efter fyra raka nederlag fick man brutet den negativa trenden. Matilda Nilsson, som plockades in som en poängspelare efter Hanna Olssons skada, levererade direkt i debuten. Hemmamötet med HV71 slutade i seger, 3-1.

Efter fyra förluster fick Frölunda till ett efterlängtat segerjubel i borgen, när man vann över HV71, efter att två spelare skickat in första målet för säsongen.

Frölunda åkte på en ttidig utvisning i hemmamötet med HV71, men det var inga större problem för FHC att spela av de två minuterna i numerärt underläge. Jobbigare var det för FHC att spela sig ur egen zon där man i fastnade tidigt på HV-spelare i perioder.

Efter svängiga första fem minuter av matchen kom gästerna mer och mer in i offensiven och satte prov på FHC:s defensiv.

Tillslut fick även HV71 sin utdelning, och in ledningsmålet 0-1.

Jakt på kvittering

Michelle Karvinen bröt in mot mål och var nära att kvittera mötet efter lite mer än halva första perioden var spelad. Två gånger om var Frölundakaptenen och störde gästernas målvakt när hon skapade oreda framför mål. Men det utan att Frölunda lyckades få in pucken.

Det gav däremot hemmalaget en press i offensiven som saknats under inledningen. Något som även bidrog till än mer fart i spelet.

Då klev nyförvärvet fram. Matilda Nillson som plockades in som en poänggörare visade direkt sina kvaliteter. På en passning från kapten Michelle Karvinen åkte sig Nilsson fri mot målvakten och där var finskan iskall när hon skickade in kvitteringen, 1-1.

Kvitteringsmålet fick Fröunda att växa in mer i matchen och den sista delen av första perioden blev en svävning sådan med chans på att ta över ledningen för båda lagen. Men men Stephanie Neatby mellan stolparna för FHC och Lina van Noort för HV71 stod sig ställningen till pausvilan.

Frölunda fick inleda den andra perioden i nummerärt överläge, men det blev aldrig tal om att man skulle komma nära att utnyttja sitt powerplay. HV71 rensade undan gång på gång och fick snabbt tiden att rinna iväg.

Men efter start på perioden som innehöll en del slarv i spelet vände Frölunda och med mycket trafik framför mål såg Edit Danielsson till att göra sitt första SDHL-mål i karriären. Framspelad av Emilia Vesa och Felizia Wikner-Zienkiewicz skickade Danielsson Frölunda upp i ledning, 2-1.

– Det var bara skämt att sätta dit den. Man har kommit in i det lite mer, kommit in i ligan och vågar lite mer, säger Edit Danielsson efter matchen.

Med dryga sex minuter kvar hade Matilda Nilsson chansen att bli tvåmålsskytt men HV:s målvakt väntade ut finskan den här gången och stoppade avslutet.

Trots att man fick ansluta mittenperioden i nummerärt underläge så stod FHC emot HV:s försök till att få in en kvittering och man gick till pausvila med 2-1-ledningen intakt.

Sena avgörandet

HV71 kom ut som ett jagande lag i den tredje perioden och det märktes. Redan efter 40 sekunder hade gästerna gått pucken i nät. Gästerna kom på kontring där returen på en stolpträff resulterade att pucken gick i mål. Men då målburen var ur position efter att HV-spelare kört in i både ramen och Stephanie Neatby var det ingen fråga om huruvida det var mål eller inte. Målet var inte godkänt.

Därefter var det Frölunda som stod för det mesta, bortsett från enstaka avslut mot Neatby som stod säkert mellan stolparna. Slutresultatet satte Wikner-Zienkiewicz när hennes avslut gled in över mållinjen till 3-1.

– Det var en bra match där vi gör det vi pratat om för att vinna, så det var bra. Vi har hittat tillbaka till vårt spel och spela enkelt, det sitter idag. Nu är det bara att fortsätta vara positiva och sen ta det därifrån, fortsätta göra det vi pratat om hela tiden och inte falla tillbaka till att förlora, utan fortsätta spela som ett lag, säger Danielsson efter segern.