Säsongens första bortaseger

Publicerad: 2023-10-21
Frölunda HC plockade säsongens första bortaseger när Färjestad BK straffbesegrades i Karlstad, 2-1.

En lördagskväll i Löfbergs Arena när Färjestad BK och Frölunda HC står på isen är allt som oftast en höjdpunkt för den ishockeyfrälste. När lagen möttes i SHL-sammanhang för första gången sedan kvartsfinalserien i våras var det på förhand flera sidospår och ingredienser för att den här kvällen skulle bli en pangkväll.

I en jämn och tight matchstart skulle Färjestad ta kommando först, när Joakim Nygård vann pucken nere i Frölundas sarghörn och fick in pucken i slottet till en fri Per Åslund, som med ett kvickt och distinkt handledsskott satte pucken högt i bortre kryss och gav hemmalaget ledningen med lite drygt sju minuter avverkade.

De grönklädda värdarna var det lag som klart etablerade hårdast tryck och hade mest tid i anfallszon, men Frölunda stod för ett, i stort sett, stabilt försvarsspel ackompanjerat av en fenomenalt trygg och säker Lars Johansson mellan stolparna.
I mittakten hade Frölunda väldiga problem att komma upp i anfallszon och än svårare att få fast pucken i längre sjok. Men när man väl fick fast den och vaskade fram en chans så kom också utjämningen.

Malte Strömwall knäppte av ett skott, fångade upp returen och hittade upp till Henrik Tömmernes, som ifrån den vänstra tekningscirkeln överlistade Carl Lindbom i hemmamålet och såg till att spika 1-1-läget med sitt andra mål för säsongen.

Första bortasegern för säsongen

Matchen fortsatte på inslagen väg även i den tredje perioden - där Färjestad hade ett skottövertag på 15-7 och också hade en puck i mål, som dock efter videogranskning dömdes bort på grund av spelare i målgården. Men Lars Johansson stod pall i övrigt och sent i den tredje var Linus Nässén en stolpträff ifrån att ge Frölunda en ledning, men likaläget stod sig såväl den tredje perioden samt förlängnignen ut och matchen skulle avgöras efter straffar - där Lars Johansson räddade samtliga tre och David Edstrom avgjorde elegant med straffläggningens enda mål som innebar två poäng och säsongens första seger på bortaplan.

- Det är alltid kul att få göra mål, den där straffen har fungerat några gånger nu, kommenterade David Edstrom i TV4 efter slutsignalen och förklarade känslan av att plocka säsongens första bortaseger:

- Jätteskönt. Väldigt gött att vinna på bortaplan, det gäller för oss att ta med sig den här och rida vidare nu. Vi pratar konstant om att det ska inte vara någon skillnad på att spela hemma eller borta, vi ska spelat vårt spel och det tycker jag att vi gjorde på ett bra sätt idag. En stark match, skönt att ta med sig extrapoängen hem, avslutade David.