Brynäs revansch – tog med sig alla poäng från Frölundaborg

Publicerad: 2023-11-05
FHC DAM
Senast krävdes avgörande på straffar. Söndagens match mot Brynäs blev en helt annan. Bortalaget hade en bättre målproduktion och vann till sist med 2-5.

Det blev en intensiv inledning på söndagens drabbning i Frölundaborg. Gästerna satte genast press på hemmalaget genom att ligga högt i banan och forechecka hårt. Matchens första riktiga målchans skulle dock tillfalla Frölunda. Det efter att Emilia Vesa snott med sig pucken i offensiv zon, gått runt målburen för sedan nästan åka ett helt varv och gå på avslut från högerkanten. Klara Peslarova i Brynäskassen hade problem med att få tag i pucken, men trots den grötiga situationen lyckades Brynäs sedan få ur pucken ur egen zon.

FHC skulle sedan få spendera betydligt mer tid med att freda sig från bortalagets vassa offensiv. Efter drygt fyra spelade minuter fick FHC spela boxplay för första gången i matchen. Stephanie Neatby stod då för en riktig superräddning när Brynäs Jenny Antonsson hittade fram till en helt fri Anna Meixner. Meixner kunde skickat upp pucken i krysset om det inte vore för Neatby och hennes målvaktsklubba.

Två snabba

Ännu en numerärt underläge skulle komma, men inte heller då kom någon utdelning för gästerna. Den kom i stället med sex respektive fem minuter kvar. Brynäs fick då in både ledningspucken och kunde dessutom utöka till 0-2 innan paus.

– Jag tyckte att vi kom ut bra i första tio, men sedan fick dem lite momentum av alla sina powerplay och fick två ledningsmål. Vi fick jobba i uppförsbacke hela matchen efter det, säger Ebba Strandberg.

Ja, den uppförsbacke som Frölunda hade framför sig inför andra perioden skulle bli ännu brantare. Det tog bara en minut och 14 sekunder innan Brynäs utökat sin ledning till 0-3. Dessutom kom även ett fjärde mål från bortalaget, det med mindre än tre minuter spelade av mittenakten.

Samma intensitet som i upptakten av matchen fanns inte kvar i den andra perioden. Något som upprepade sig var att Frölunda fick spela i numerärt underläge två gånger om, en formation laget fortsatt var stark i.

– Vi vet att vi är starka i PK (penalty killing). Jag tror att vi har gjort det bra över hela säsongen, men samtidigt fick de ett övertag av själva situationerna. De fick spela mycket i anfallszon och jag tyckte att vi kunde ha minimerat utvisningarna, säger Ebba Strandberg.

Tredje perioden inleddes i just spel fyra mot fem för Frölunda. När hemmalaget sedan blev fulltaliga snodde Michelle Karvinen med sig en puck i mittzon och var sånär på att kunna peta in en reduceringspuck, bortalagets Klara Peslarova lät sig dock inte överlistas denna gång.

Sen reducering

Det var sedan Felicia Linder som till slut skulle få hål på Brynäskeepern. Jennifer Carlsson vann sin tekning, Ella Hellman skickade vidare pucken till Linder som avlossade ett fint skott. Frölunda hade sedan bud på fler mål, men klockan rann iväg.

Med mindre än tre minuter kvar tog Frölunda timeout, i samband med detta klev också Neatby in i båset och FHC spelade med sex utespelare. Efter tapp av puck vid egen blå kunde i stället Brynäs sätta sitt femte mål.

Frölunda skulle dock göra ett nytt försök med att ta ut Neatby. När det återstod drygt en minut av matchen åkte Brynäs på en utvisning och FHC passade därmed på att spela sex mot fyra. Bortalaget täckte skott på skott, men med bara två sekunder kvar kom ytterligare en reduceringspuck för Frölunda. Slutreslutatet blev således 2-5.

– Jag kunde sparat det till ett bättre tillfälle kanske, men det är alltid kul att göra mål, säger målskytten och fortsätter:

– Jag tyckte att vi spelade bra stundtals, men det var för många perioder där vi inte var konsekventa. Jag tyckte att vi behövde komma upp högre över 60 minuter.