Stephanie Neatby stal segern i Gävle

Publicerad: 2023-10-08
FHC DAM
Frölunda HC vinner igen. Den här gången var det tack vare giganten i mål Stephanie Neatby. Hon räddade 40 skott, alla straffar – och såg knappt trött ut. Bussen lastas med två nya poäng.
– Klart att det känns väldigt skönt, säger huvudtränare Erika Holst efter matchen.

Det var erfarna Brynäs mot nykomlingen Frölunda. Två på pappret jämna lag sett till säsongens inledande matcher. Den mesta statistiken inför var jämförbar och lik. Brynäs hade gjort 3.17 mål per match, Frölunda 3.62. Brynäs hade skjutit i snitt 33 skott på mål per match, Frölunda 30. Och så vidare, och så vidare. Se hela jämförelsen mellan lagen genom att klicka här. Matchen igenom syntes dock erfarenheten av många år i SDHL tydligt – statistik är inte allt.

Brynäs speldominans var påtaglig.

Neatby fenomenal

I första perioden fick Frölunda inte iväg fler än ynka två skott. Brynäs öste på mer. Faktorn som hela tiden höll bortalaget kvar i matchen var den för dagen den alldeles fenomenala Stephanie Neatby i Frölundas mål. Målvakten var en vägg. Neatby räddade både straffar och frilägen, gjorde benparader och plockar. Vid tillfällen kunde Brynässpelarna inte annat än skratta åt sin egen oförmåga att få pucken i mål. Hanna Olsson sammanfattade det bra i TV4:s pausintervju efter den andra perioden.

– Vi blir rejält nedtrycka i egen zon men vi löser det mesta bra och håller dom på utsidan. Stephanie i målet håller oss kvar i matchen, sa hon då.

När Frölunda väl fick sina chanser var det ofta med trötta ben som spelarna nådde offensiv zon. På grund av Brynäs press hade Frölunda svårt att skapa dom heta chanserna – hela matchen igenom. Efter två perioder stod det 0-0 på tavlan. Neatby höll kvar den siffran hela vägen till 60 minuter.

– Vi tar fighten i 60 minuter, det är bra. Vi har mycket att träna på och håller fortfarande på att etablera oss. Stephanie gör fantastiska räddningar, sprider ett lugn i laget. Det är superskönt att ha henne mellan stolparna, säger Erika Holst till TV4 efter matchen.

Det krävdes straffar

Frölunda fick alltså – trots matchbilden – chansen att avgöra i spel mot tre mot tre och skapade ett par bra chanser. Ingen av dom trötta spelarna lyckades få pucken i mål och även denna match gick hela vägen till straffar (precis som i Leksand i fredags). Vär där:

Stephanie Neatby stängde igen, Michelle Karvinen satte sin sista straff.

– Vi gillar att vinna, känslan är bra, säger Erika Holst.

Roadtripen sammanfattas med två segrar och fyra poäng. Frölunda HC är därmed fortsatt ett obesegrat lag. Inför resan ville huvudtränare Erik Holst se laget hitta sätt vinna. Tror du hon känner framgång på uppgiften?

Kommande matcher 

SDHL | 2023.10.13, 19:00 | Frölunda HC - Luleå HF (Biljetter)
SDHL | 2033.10.15, 12:00 | Frölunda - Modo Hockey 
SDHL | 2023.10.20, 18:00 | Linköping HC - Frölunda HC

Matchstatistik

Brynäs IF - Frölunda HC 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1)
Skott: 40-22 (8-2, 16-11, 11-5, 5-4)
PIM: 2-2 (0-0, 2-0, 0-2, 0-0)
Åskådare: 307

Period 1
Period 3
Period 3
Period 4
Straffar
0-1 | Michelle Karvinen

Så här startade Frölunda mot Brynäs:

Michelle Karvinen - Hanna Olsson - Felizia Wikner Zienkiewicz
Emilia Vesa - Sarah-Ève Coutu-Godbout - Emilia Bergeby Hallbeck
Edit Danielsson - Jennifer Carlsson - Ella Hellman
Ella Thorbard - Linnéa Pettersson Dove - Tilde Utbult

Kaitlyn Yearwood - Lindsay Agnew
Felicia Linder - Tuva Kandell
Ebba Strandberg - Nellie Svensson
Maja Beverin

Stephanie Neatby
(Maja Helge)

Jonas Andersson
STOLTA HUVUDPARTNERS