Damerna kvar i topp – efter femte raka segern

Publicerad: 2024-09-27
FHC DAM
Toppen mot botten i storstadsmötet, men skillnaden var allt annat än lika tydlig som tabellen när Djurgården kom på besök i Frölundaborg.
– Ibland har man matcher där pucken bara studsar och det kändes som att idag var en sån dag, för båda lagen, säger Stephanie Neatby efter 2-1-segern.

Frölunda fick inte den start man hade önskat hemma mot jumbon Djurgården. Spelet var slarvigt och gästerna såg till att ligga tätt och spela fysiskt, allt för att göra det svårt för FHC att spela sig ur egen zon.

– Ibland har man matcher där pucken bara studsar och det kändes som att idag var en sån dag, för båda lagen. Det var ganska stökigt, konstaterar Stephanie Neatby.

Konstellationen Michelle Karvinen, Hanna Olsson och Elisa Holopainen har öst in mål och poäng i de inledande matcherna, men även dem hade svårt att komma till mot stockholmarna.

En ribbträff från Linnéa Pettersson Dove samt stolpskott från Sanni Rantala var kanske första periodens bästa chanser för FHC. Men det var inte bara de rödklädda som hade problem att få till spelet och den första perioden slutade mållös.

Sena ledningsmålet

Efter en liknande matchbild i andra perioden som i första kom vändningen. Michelle Karvinen spräckte nollan med mindre än minuten kvar att spela.

Men det var nära att Djurgården tog ledningen långt tidigare. Halvvägs in på period två räddade Pettersson Dove pucken på mållinjen, när ingen annan hade koll på var den var, efter en situation med mycket trafik framför Stepahnie Neatyby.

– Vi städar upp det i andra. Det tog ett tag innan vi fick till spelet, men vi är mogna nog att inse när det är studsigt och hur vi ska ta oss ur det, säger Neatby vars nolla var intakt inför tredje perioden.

Med ett ledningsmål i ryggen var det ett annat Frölunda som entrade isen inför de sista tjugo minuterna. Och det tog inte många sekunder innan FHC utökade sin ledning.

Hanna Olsson tog vara på en felpass från Djurgården i offensiven, väggade med Karvinen och sköt in 2-0.

– Det målet kändes superviktigt. Man vill alltid ta ledningen med mer än en puck. Nu gör vi det tidigt tack vare Hanna - hon såg till att det hände. Det är alltid en suck av lättnad, sen tror jag vi tog en för stor suck av lättnad idag, säger Stephanie Neatby.

Slarvet minskade rejält från Frölundas sida, men samtidigt skärpte sig också Djurgården i sitt försök att få på en press. Och i slutsekunderna kom reduceringen till 2-1.

Några fler mål - eller chanser för den delen - hanns inte med och Frölunda tog sin femte raka seger för säsongen. Vilket innebär att man befäster sin serieledning - med två poäng ner till tvåan, och en match mer spelad än konkurrenterna.

– Vi kommer göra vårt bästa för att stanna där uppe. Det är fortfarande tidigt på säsongen så det gäller att fortsätta här ifrån och lära från våra misstag, avslutar Stephanie Neatby.

Nu väntar fem bortamatcher innan damerna är tillbaka på hemmais i slutet på oktober.