Städad firmafest

Publicerad: 2024-09-17
FHC HERR
Färjestad fick flest röster i det traditionella SM-guldtipset, en judaskyss närhistoriskt sett.

SHL:s upptaktsträff är en institution inom svensk hockey. Liga, förbund, 14 klubbar, media och lite annat löst folk på ett och samma ställe för att under några timmar presentera, analysera och värdera.

Trupper och coachteam vägs och jämförs, spelmodeller och synsätt skärskådas och en favorit till SM-guldet röstas fram. Den här gången av media och riktningen var tydlig: Färjestad lyfter LeMat-pokalen.

Dit pekade förresten en hel del experter och annat hockeyfolk också, men med fakta i ryggen: Be careful what You wish for.

Sedan Roger Rönnbergs första upptaktsträff i Stockholm som Frölundatränare i september 2013 har det röstats fram en guldfavorit – av tränarna, av media eller av tränarna och media ihop.

Elva visserligen initierade omröstningar som i de flesta fall och med facit i hand visat sig vara kvalificerade gissningar, inget annat.

2013/2014 (Skellefteå), 2014/2015 (Växjö) och 2021/2022 (Färjestad) fick expertpanelen rätt, de åtta andra säsongerna blev det fel. En träffsäkerhet på 27 procent och det är inte mycket till vägledning.

En anledning till det här är förstås att majoriteten av tränarna av ren sjävbevarelsedrift lägger sin röst på det egna laget. Elitidrottens själva essens är ju att vinna och att bara några dagar före SHL-premiären utmåla sig självt till förlorare är ingen önskvärd, hållbar eller ens försvarbar strategi. Pucken är ju rund, isen glatt och domsluten nyckfulla – allt kan med andra ord hända och gör det då och då också.

Om upptaktsträffens röstning präglas av känslor, förutfattade meningar och egenintresse är spelbolagens odds-sättning dess raka motsats. Spel- och dobbelbolagen arbetar med avancerade algoritmer i syfte att maximera den egna vinsten och det ger av nödvändighet en tydligare bild av styrkeförhållanden mellan SHL-klubbarna. Att sätta en slant på SM-guld till Färjestad och Skellefteå ger inför premiären lägst odds, runt fem gånger pengarna. I andra änden ligger Örebro och Malmö med odds kring 40 plus.

I ett lite större perspektiv går det att dela in de 14 lagen i tre grupperingar. Toppen (sex lag) med odds mellan fem och elva gånger pengarna: Skellefteå, Färjestad, Växjö, Frölunda, Rögle och Luleå. I det mittre segmentet huserar fem lag med odds mellan 15 och 25: Linköping, Leksand, Brynäs, Timrå och HV71. Till bottenträsket är det ytterligare ett hopp, odds mellan 41 gånger pengarna och drygt 50: Brynäs, Modo, Örebro och Malmö.

Förmodligen en ganska rimlig bild över hur SHL-säsongen 2024/2025 kommer att se ut och i vilken gruppering SM-guldet kommer att hamna, men någon garanti är det inte – minns HV71 1994/1995.

I övrigt bjöd SHL:s årliga firmafest inte på några större överraskningar. Den traditionella tränarbilden togs, det minglades friskt efter lunch, men inget som stack ut eller ens närmade sig det obekväma eller polariserande.

Det var välkammat, väluppfostrat, rent av gemytligt och inte så lite lugnet före stormen.

På lördag kör SHL-säsongen 2024/2025 igång och Färjestad är favorit, men inte ens Värmlands-Folkblads Johan Ekberg vågar ta gift på att det tipset håller:

- Vi gissar ju bara.

På lördag SHL-premiärar Frölunda HC mot Leksand i Scandinavium, 15.15.

Biljetter går att köpa via den här länken:

https://fhc.tmtickets.se/Events

Upptaktstips och utfall:

Säsong                                Favorit SM-guld                                      SM-guld

2013/2014                          Skellefteå                                                 Skellefteå

2014/2015                          Växjö                                                       Växjö

2015/2016                          Skellefteå                                                 Frölunda

2016/2017                          Skellefteå                                                 HV71

2017/2018                          Frölunda                                                   Växjö

2018/2019                          Växjö                                                       Frölunda

2019/2020                          Frölunda/Färjestad                                   Covid

2020/2021                          Luleå/Färjestad                                        Växjö

2021/2022                          Färjestad                                                 Färjestad

2022/2023                          Frölunda                                                   Växjö

2023/2024                          Färjestad                                                   Skellefteå

2024/2025                          Färjestad                                                   ?

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS