Nytt akademilag på Campus

Publicerad: 2023-08-06
FHC ACADEMY
Frölunda HC utökar akademin. Jämsides klubbens pojklag i J18 och J20 etableras nu ett flicklag för första gången. Klubben växer i rask takt.
– Vi har alla verktyg och resurser för att detta ska bli riktigt bra, säger akademichef Kristoffer Martin.

Som nästa steg i Frölundas uppbyggnad på damsidan har ett nytt lag börjat ta form. Akademin kompletteras med ett flicklag. I våras drog träningen igång och i skrivande stund består laget av 20 spelare födda mellan 2005 och 2008. I brist på tillräckligt många spelare för både ett J18-lag och ett J20-lag byggs detta lag som ett akademilag med alla akademispelare i samma.
– Uppstarten har gått bra och i veckan hade vi vårt första ispass. Från i våras har vi bara haft fyspassen tillsammans – så första isträningen var nog pirrig för många. Väldigt roligt med med ett damlag i akademin, säger Karin Svedberg.

Ansvarig huvudtränare för laget är just Karin Svedberg, som så sent som förra säsongen var hon med och spelade upp Frölunda till SDHL. Vid sin sida får hon assisterande tränare Christian Andersson. Christoffer Larsson, förra säsongen med a-laget, blir målvaktstränare. Anny Källum fystränare och Jay Hasson materialare.
– Det är jättebra med Karin som tränare för det här laget. Vi har fått in bra spelare som är ruggigt taggade inför säsongen, säger Kristoffer Martin.
– Jag har länge funderat på att bli tränare och har varit ledare på sommarhockeyskolan i många år samt lett distriktslaget. Det blev en naturlig övergång och jag jätteglad att vara kvar i Frölundas organisation, säger Karin Svedberg själv.

Spelarna ska till a-laget

I Frölunda HC är det viktigt för återväxten med ett eget juniorlag. Målen är samma på damsidan som på herrsidan, 50 procent av laget ska bestå av spelare som har gått i den egna akademin. Men först ska allt få tid att sätta sig.
– Precis som uppstarten med damerna förra säsongen är det viktig med en bra start och att få allt på plats, till exempel bra ledare och spelare. Fokus är att få en bra verksamhet. Matcherna är inte det viktigaste just under första året, verksamheten ska bli bra, träningarna ska bli bra. Det är ganska likt damsatsningen förra säsongen bortsett från att dom också skulle upp till SDHL. Vi har en bra organisation som är redo att snabbt lösa allt vi stöter på, säger Kristoffer Martin.

Spel i dubbla serier

Laget kommer att ha sin bas i Frölundaborg och omklädningsrum i samma korridor där SDHL-laget sitter. Matcherna kommer att spelas i två serier. En U16-pojkserie i Göteborg och en nystartad damjuniorserie där bland andra Linköping, HV71 och Rögle kommer att finnas.

– Det börjar bli trångt på Campus, vi har många spelare här nu och det är härligt. Vi har utmaningar med omklädningsrum och istider men det jobbar vi på att hitta rätt lösningar för. Gymmet är aldrig tomt, det är enormt tryck på verksamheten. Det står aldrig still här, säger Kristoffer Martin.

Klicka här för att se truppen till det nya laget. Vi kommer att uppdatera denna sida mer framöver när vi har fler bilder mer information finns att tillgå.

Jonas Andersson
STOLTA HUVUDPARTNERS