”Ge backarna pucken, för då händer det grejer” - Henrik Tömmernes

Publicerad: 2023-12-19
Under tisdagskvällen var västerbottningarna från Skellefteå AIK på besök i Göteborg och därmed skulle hockeyåret 2023 avslutas i Scandinavium, där Frölunda HCs backar skulle få en oväntad och avgörande huvudroll.

Matchinledningen bjöd på mycket underhållning med många tacklingar och farliga chanser åt båda håll. Efter ungefär 4 minuters spel fick Frölunda en snabb omställning genom Max Friberg som transporterade pucken genom mittzon och med en fin backhand-pass skickade pucken till Christian Folin som smugit med upp i anfallet. Folin, som endast gjort ett mål den här säsongen, hade fått vittring för mål igen och med ett fint dragskott upp i det högra krysset gav han hemmalaget ledningen.

Möjligtvis hade Rönnberg gett instruktioner, eller så ville Folins backkollegor helt enkelt inte vara sämre, för minuten senare var det ännu en gång dags för en back i Frölunda att visa framfötter. Efter att ha återtagit kontrollen över pucken i egen försvarszon var det hemvändaren Henrik Tömmernes som startade ett anfall genom att hitta fram till Noah Hasa som sen spelade tillbaka till Tömmernes. Genom ett lurigt skott som letade sig emellan Skellefteå-målvaktens benskydd samt plockhandske och vidare in i mål var tvåmålsledningen efter endast fem minuters spel ett faktum.

– Christian chockade nog alla med sitt mål och satte verkligen tonen för oss andra i laget. Det blir ju såklart en speciell match när vi tar ledningen med 2-0 direkt men sen får vi spela långa minuter i PK, där Skellefteå är väldigt skickliga, säger backen Henrik Tömmernes efter matchen.

Pontus visade vägen

Frölundabacken Pontus Johansson har haft en tuff första halva av säsongen. Efter att ha stått utanför truppen i ett antal matcher och dessutom hunnit med en session i hockeyallsvenskan i och med utlåningen till Djurgården, så var Pontus ikväll tillbaka i Scandinavium igen. Efter en förändrad matchbild där Skellefteå utnyttjat sina lägen i powerplay och kvitterat till 2-2 ville Pontus göra sina backkollegor sällskap i målprotokollet. Noah Dower Nilssons fina förarbete ledde till att Pontus hittade ända fram till Skellefteås mål och lyckades sno åt sig pucken och med sina fina handleder lyfte han in 3–2 för hemmalaget. Målet var Pontus första för säsongen och blott sitt andra i Frölunda-tröjan.

Tömmernes matchhjälte

Det var verkligen backarnas kväll denna tisdag i Scandinavium. Målet från Pontus Johansson räckte tyvärr inte hela vägen och matchen togs till förlängning där Frölunda fick ett numerärt överläge. I spel fyra mot tre så klev Tömmernes fram igen och skickade in segermålet.

– Det kändes bra idag, jag hade en bra vecka med landslaget vilket gav mig mycket självförtroende och som jag tror gjorde mig mer involverad i spelet idag och självklart skönt att få hänga dit två mål dessutom, säger Henrik.

Målproduktionen av Frölundas backar var Henrik extra nöjd med idag.

–  Sen såklart speciellt också att det är fyra mål från backar idag, vi skojade lite om det inför tredje-perioden att ”ge backarna pucken, för då händer det grejer”.

Ett bra avslut

Vinsten ikväll var den sista i Scandinavium för i år och nu väntar ett längre uppehåll i SHL, men för Frölunda firas mellandagarna i Schweiz.

– Det var skönt att avsluta året på topp här inför mycket folk och särskilt med tanke på uppehållet nu och det stärker oss i laget nu inför Spengler Cup.